Splitski Hajduk ima najviše stranaca u povijesti

hnk hajduk

Posljednje prinove u Hajduku su Marko Futacs, gorostasni napadač iz Mađarske te Said Ahmed Said, Ganac, koji ima talijansko državljanstvo. Obojica su klasični napadači, prve špice, koje su neophodne Hajduku, jer u posljednjoj provjeri uoči dvoboja protiv rumunjskog Iasija trener Marijan Pušnik je u napadačkoj formaciji izveo Vlašića, Tudora i Mujana.

Njih trojica su krila, nijedan nije gol igrač. Od Futacsa i Saida očekuju se golovi. S tim da Mađar, koji je operirao križne ligamente, igrač nespornog znanja, neće još dugo biti trebam. Ono što je sigurno, Futacsa neće biti u dvoboju protiv Rumunja, a neće igrati ni protiv Dinama ukoliko se derbi Hrvatske lige ne odgodi, piše gol.dnevnik.hr.

„Trebat će mu tri-četiri tjedan da se spremi. Futacs je igrač A klase, od njega se može očekivati da napraviti pomak", kazao je trener Marijan Pušnik.

Taj Futacs je i stigao u Hajduk kako bi se vratio na veliku scenu, toga su su svjesni u Poljudu. Da je potpuno spreman nikada ne bi ni došao u Hajduk, njegove ambicije su puno veće.

„On je za nas dar, igrač top klase", nedavno nam je u prolazu za Mađara kazao predsjednik Ivan Kos.

Ovaj novi Hajduk, a Pušnik je, zajedno sa sportskim direktorom Mariom Brancom, krenuo u slaganje od temelja, ima izniman broj stranaca. Otprije su tu Ukrajinci Maksim Bilyy i Artem Radčenko, napadač Franck Ohandza iz Kameruna, Brazilac Jefferson, Anthony Kalik, koji ima državljanstvo Australije i Hrvatske te Tino Sušić (BiH i Belgija). Uz Futacsa, popularno nazvanog Frutek te Saida, u ovom prijelaznom roku stigli su Zvonimir Kožulj, koji igra za reprezentaciju BiH, ali ima i hrvatskog državljanstvo i Albanac Hysen Memolla. Od prinova iz Hrvatske stigli su Marko Ćosić, stoper Intera i Ante Erceg, Splitov igrač, koji je bio u Turskoj. A Španjolac Ignacio Maganto još uvijek je u tretmanu igrača na provjeri, on sigurno neće biti na popisu za dvoboje protiv Iasija.

"Nije on pojačanje A ili B klase, ali vidim nešto u njemu, bit će još na provjeri. Ma, gledajte, mi nemamo novac za igrače kakve želimo, snalazimo se. U tim dolascima možda je Said klasa B. Imamo još nekoliko imena u pripremi, vidjet ćemo. Evo, uzeli smo i Memollu, koji i nije tu da bude klasično pojačanje, već je tu ako nam se prodaju Milić ili Nižić", kaže Pušnik.

Osim niza stranaca i struka je iz inozmestva, trener Pušnik je stigao iz Slovenije, a sportski direktor Branco iz Portugala. Uvijek je na početku sezone realna opasnost kada se slaže nova momčad, ne govore stručnjaci bez razloga da treba vremena za uigravanje. Stoga se Pušnik praktički odlučio na ulazak u sezonu s prošlosezonskim kadrom, kojeg je ojačaja za dva igrača. U prvoj momčadi su Juranović, Nižić, Milić, Jefferson, Sušić, Tudor, Vlašić, Kalinić...

Od novopridošlih svoje mjesto imaju Ćosić i Kožulj. Obojica su se dopala, Ćosić djeluje čvrsto na stoperu, a Kožulj je unio svježinu u veznom redu. Hajduk napokon ima vezistu, koji želi šutirati izvan šesnaesterca.

On i Sušić mogli bi biti prevaga...

Puno toga vidjet će se u dvobojima proti Iasija, za Hajduk bi, unatoč neugodnom protivniku, ispadanje iz Europske lige bio pravi šok. Posebno što se tiče financija, jer europske utakmice su uvijek bile injekcija za klupsku blagajnu. A Iasi nije nimalo bezazlen rival što se vidjelo u prijateljskoj utakmici s turskim gigantom Fenerabahčeom (2:2).

„Tvrdi su u obrani, organizirana momčad, koja se ne raspada i ne igra s velikim rizikom. Stalno ih je devet iza lopte, nigdje ne jure, igraju na nulu, pa što uhvate. Dobra je to momčad", kazao je Pušnik.