Španjolski Superkup igrat će se u Saudijskoj Arabiji

nogometna lopta

 Španjolski nogometni Superkup igrat će se ove sezone u Saudijskoj Arabiji te će prvi put u njemu sudjelovati četiri momčadi, a ne dvije kao što je bio slučaj u 37 godina dugoj povijesti tog natjecanja.

U polufinalu će se sastati Barcelona i Atletico Madrid, te Real Madrid i Valencia odlučeno je na ždrijebu održanom u ponedjeljak u sjedištu Španjolskog nogometnog saveza, javila je Hina.

Natjecanje će se igrati u obliku "Final Foura". Barcelona nastupa kao lanjski osvajač prvenstva, Valencia kao pobjednik kupa, a Atletico i Real Madrid kao drugoplasirana i trećeplasirana momčad prvenstva.

Polufinala će se igrati 8. i 9. siječnja, a finale 12. siječnja. Utakmice za treće mjesto neće biti.

Za domaćinstvo je konkurirao i Katar, no na kraju će Saudijska Arabija ugostiti najtrofejnije momčadi Španjolske. Iduća tri Superkupa, također će se igrati u toj azijskoj zemlji, jednom od najvećih svjetskih izvoznika nafte.

Saudijska Arabija bi trebala platiti 30 milijuna eura Španjolskom nogometnom savezu, od čega će 15 milijuna eura podijeliti četiri kluba, izvijestile su novine AS.

Domaćinstvo ove zemlje držalo se u tajnosti do posljednjeg trenutka zbog pritiska organizacija poput Amnesty Internationala koji optužuje Saudijsku Arabiju za kršenje ljudskih prava, posebno prava žena.

"Nogomet je način transformiranja saudijskog društva. Novac je bio isti i u drugim zemljama koje su bile kandidati, no bilo nam je važno da se dječaci i djevojčice razvijaju kroz nogomet u Saudijskoj Arabiji", izjavio je predsjednik španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales na predstavljanju novog Superkupa.

Svjestan je da će španjolska publika možda loše reagirati na odluku igranja u zemlji optuženoj za kršenje ljudskih prava, no rekao je kako će španjolski savez dobiveni novac uložiti u razvoj pomlatka u Španjolskoj, u ženski i mali nogomet. Španjolska je jedna od zemalja s najrazvijenijim ženskim nogometom na svijetu, čije utakmice prate deseci tisuća gledatelja.

On i predstavnik Saudijske Arabije rekli su kako će utakmicama na stadionu prisustvovati žene. Predstavnik je dodao da sve više žena sudjeluje u aktivnostima sportskih institucija u Saudijskoj Arabiji.