Španjolska - Čile 0-2 Kraj svjetske dominacije Furije, prvaci idu kući!

Honduras, SP Brazil, krađa, Španjolska, čile, SP Brazil
Furiju' su srušili Eduardo Vargas (20) i Charles Aranguiz (44).

Svjedočili smo najvećem iznenađenju prvenstva do sada. Nakon opjevanog raspada velike francuske reprezentacije na SP-u 2002. godine te potom Talijana na prošlom prvenstvu i Španjolskoj se dogodila ista stvar. Dapače, Španjolci su prvi svjetski prvaci u povijesti koji su na sljedećem prvenstvu izgubili prve dvije utakmice.

Jedna neviđeno dominantna reprezentacija, dvostruki europski prvaci i svjetski prvaci sa prošlog Mundijala pognute su glave napustili travnjak legendarne Marcane. Godinama su terorizirali suparničke momčadi bezbrojnim dodavnjima i rekordnim posjedom lopte, ali ih je dostigao na zub vremena. Pritom mislimo na starost samih igrača koliko i na određenu zastarjelost takvog sustava igre.

Griješili su večeras mnogo, a Čileanci su brzim kontrama znali iskoristiti netpične pogreške Furije. Čak i kad su pred kraj utakmice Španjolci postali konkretniji u svojim prijetnjama, čileanski vratar i kapetan Bravo uskratio im je ne samo povratak u utakmicu, već i počasni pogodak... Vrijeme je za lagano pakiranje torbi i mjesece autorefleksije.

U drugom dvoboju iz ove skupine Nizozemska je na Beira Rio stadionu u Porto Alegreu pobijedila Australiju 3-2. Bila je to sjajna utakmica prepuna uzbuđenja i obrata s pet golova i nizom prilika. Nizozemci su vodili 1-0, Australci su potom okrenuli rezultat u vodstvo 2-1, da bi svjetski doprvaci s dva gola ipak iščupali pobjedu. Strijelci za 'oranje' bili su Arjen Robben (20), Robin van Persie (58) i Memphis Depay (68), dok su strijelci za Australiju bili Tim Cahill (21) i Mile Jedinak (54-11m).

U posljednjem kolu 23. lipnja Nizozemska i Čile će u međusobnom susretu odlučiti o pobjedniku skupine, dok će Španjolska i Australija odigrati tek za prestiž.

REZULTATI:

Australija - Nizozemska 2-3 (Cahill 21, Jedinak 54-11m / Robben 20, Van Persie 58, Depay 68)

Španjolska - Čile 0-2 (Vargas 20, Aranguiz 44)

LJESTVICA:

1. Nizozemska 2 2 0 0 8-3 6

2. Čile 2 2 0 0 5-1 6

3. Australija 2 0 0 2 3-6 0

4. Španjolska 2 0 0 2 1-7 0

Jutarnji list