FOTO/VIDEO  Španjolci dobili 'petardu' od razigrane Nizozemske

Nizozemska, arjen robben, robin van persie
Junaci pobjede bili su Arjen Robben i Robin van Persie s po dva gola.

Španjolska je povela iz penala preko Xabija Alonsa u 27. minuti, a izjednačio je Van Persie u 44. minuti. Drugo poluvrijeme posve je pripalo Van Gaalovoj momčadi, u vodstvo je Nizozemce doveo Robben u 53. minuti, a onda je prednost povećao Stefan de Vrij u 63. minuti. Van Persie je dodao svoj drugi gol u 72. minuti, a Robben je zapečatio pobjedu u 80. minuti nakon spektakularnog (i sebičnog) lomljenja španjolske obrane.

Svjetski prvak Španjolska doživjela je u kišnom Salvadoru katastrofalan poraz od Nizozemaca, poraz koji bi moga značiti kraj španjolske ere u svjetskom nogometu, ujedno drugi najteži poraz ikad na SP-ima. Iako u reprizi prošlogodišnjeg finala iz Južne Afrike do 44. minute ništa nije nagovještavalo potop Španjolaca, dapače, vodili su s 1:0 i igrom dominirali šokirao ih je pogodak Van Persieja za izjednačenje malo prije kraja prvog dijela, a u drugom poluvremenu su se osramotili, kao da nisu postojali na terenu Fonte Nova Arene. Nizozemci su se i prekomjerno osvetili za poraz u finalu 2010., uz pet zgoditaka promašili su još barem četiri čiste prilike da dodatno unakaze svjetske i europske prvake.

Već u sedmoj minuti Nizozemci su došli do ogromne prilike, Robben je proigrao Sneijdera, koji je išao sam prema Casillasu, koji njegov udarac brani na rukometni način. Svjetski prvaci su potom zaigrali puno bolje, te su poveli u 27. minuti kada je De Vrij pokosio Diega Costu, a Xabi Alonso iz kaznenog udarca rutinirano pogodio za 1:0. U 42. minuti David Silva je sam ispred nizozemskog vratara, koji zaustavlja njegov pokušaj loba. I dok se očekivao kraj poluvremena, u jeku posvemašnje dominacije Španjolaca, Blind je uputio dugu loptu sa svoje polovice, a Van Persie akrobatski, u padu glavom prebacuje Casillasa za izjednačenje.

U drugom poluvremenu se nad Salvadorom spustila kiša koja je na tulipane djelovala čudesno, a na španjolsku obranu potpuno suprotno. U 53. minuti Blind je ponovno dugom loptom našao Robbena, koji je okrenuo Piquea i pogodio za vodstvo Nizozemaca. U 64. minuti ubačaj vrijedne radilice Sneijdera s lijeve strane u mrežu skreće De Vrijn, no pritom je sudac Rizzoli previdio vjerojatan prekršaj Van Persieja nad Casillasom. Potop Španjolaca se nastavio - u 72. minuti Casillas čini nevjerojatnu pogrešku, poklanja loptu Van Persieu za 4:1, a u 80. Robben pretrčava cijelu obranu Španjolaca i povećava na nevjerojatnih 5:1.

U drugom dvoboju iz ove skupine večeras se u Cuiabi sastaju Čile i Australija.U drugom kolu, 18. lipnja sastaju se Nizozemska i Australija, te Španjolska - Čile, dok će u zadnjem kolu, 23. lipnja snage odmjeriti Australija i Španjolska, te Čile i Nizozemska.