SP u Brazilu: Večeras drugi dvoboj Brazila i Njemačke u povijesti

SP u Brazilu, nogomet, Njemačka
Nijemci se nadaju uzvratu te da će, nakon 24 godine čekanja i četiri uzastopna polufinala, napokon otići do kraja.

Brazilci su ostali bez najveće zvijezde Neymara i kapetana Thiaga Silve, stožernog igrača njihove obrane. Neymar je u četvrtfinalu ozlijedio kralježnicu, a stoper Thiago Silva neće igrati zbog žutih kartona. Ipak, Nijemci se boje da bi izostanak Neymara mogao dodatno homogenizirati Brazilce.

S druge strane Brazilci se posljednjih dana učestalo vraćaju u prošlost i spominju SP 1962., kada se Pele ozlijedio već u drugoj utakmici prvenstva. Tada ga je zamijenio Amarildo i Brazil je na kraju osvojio naslov. No, Brazilcu su tada imali i Garrinchu, a danas takvog igrača "mogu samo sanjati".

Brazilski mediji pitaju se tko bi mogao zamijeniti Neymara, a čini se da je jedini mogući odgovor - veznjak Chelseaja Oscar. On je na ovom SP-u igrao na desnom krilu, a sada bi se trebao vratiti na svoju prirodnu poziciju, u središnjicu veznog reda. Također, domaći mediji se nadaju da će, uz Oscara, kreativni dio veznog reda činiti Willian i Bernard, dok bi se Hulk trebao preseliti na centarfora umjesto beskorisnog Freda. Brazil bi i u polufinalu trebao igrati u sustavu 4-2-3-1, ali teško je vjerovati da će izbornik Luis Felipe Scolari "ispuniti sve želje domaćih medija" kad je u pitanju izbor igrača.

Nijemci su igrali u sustavu 4-3-3 sa Philippom Lahmom na zadnjem veznom sve do četvrtfinala, a onda su u četvrtfinalu prešli na 4-2-3-1, s tim da se Lahm vratio na svoje prirodno mjesto, poziciju desnog braniča, a Klose je zaigrao kao centarfor. Joachim Loew je to učinio nakon velikog pritiska njemačkih medija, a sada mu oni sugeriraju da se odrekne Mesuta Ozila. Tako legendarni Paul Breitner ističe da "devetorica igrača i golman krvare na terenu, dok se Mesut Ozil šeće po travnjaku".

Obje su ekipe dosad zabile po 10 golova, s tim da je Njemačka zabila dva iz prekida, a Brazil tri.

U četvrtfinalu su obje reprezentacije svoje golove zabile iz prekida i obje su povele rano, Brazil u 7. minuti, a Njemačka u 13. minuti, a strijelci su bili stoperi.

Njemačka je pobijedila Francusku 1-0, a gol je pao u 13. minuti iz slobodnog udarca. Kroos je ubacio, a stoper Hummels je glavom pogodio za pobjedu.

Brazil je dobio Kolumbiju 2-1, a vodeći gol zabio je nakon kornera u 7. minuti stoper Thiago Silva, dok je drugi stoper David Luiz pogodio iz "slobodnjaka" u 69. minuti.

Iako je Njemačka imala 1122 dodavanja više od Brazila, igrači "Selecaoa" više su pucali po golu. Brazil je imao prosjek od 16,4 udarca po golu, a Njemačka 14,8.

No, Brazilci su bili grublji, načinili su 39 prekršaja više od "elfa" (96-57). U četvrtfinalu protiv Kolumbije napravili su čak 31 prekršaj. Njemački veznjak Bastian Schweinsteiger upozorio je da su grubi prekršaji postali dio brazilske igre, te da bi suci morali voditi računa o tome.

Kad je u pitanju raspucavanje penala, Brazil je na ovom SP-u već prošao to iskustvo, izbacivši Čile sa 3-2, s tim da je vratar Julio Cesar obranio dva udarca.

Na svjetskim prvenstvima obje reprezentacije imaju odličan skor kad je u pitanju raspucavanje 11-erca. Brazil je 1994. u finalu nakon 11-eraca pobijedio Italiju, u polufinalu SP 1998. Nizozemsku i na ovom SP-u Čile. Izgubili su samo od Francuske 1986. u četvrtfinalu.

Njemačka ima savršeni omjer. Na SP 1982. u polufinalu su dobili Francusku, godine 1986. u četvrtfinalu Meksiko, na SP 1990. u polufinalu Englesku, te 2006. u četvrtfinalu Argentinu.

Utakmica između Brazila i Njemačke igra se u Belo Horizonteu u utorak, 8. srpnja, na stadionu Mineirao čiji je kapacitet 58.000 gledatelja. Glavni sudac je Meksikanac Marco Rodriguez (40), koji je na SP u Brazilu dosad sudio na dvije utakmice, Belgija - Alžir 2-1 (grupna faza), te Italija - Urugvaj 0-1 (grupna faza). Najviše ga se pamti po suđenju na utakmici između Italije i Urugvaja, kada je u 59. minuti isključio talijanskog veznjaka Marchisija, te zbog toga što nije vidio kada je Luis Suarez ugrizao Chiellinija.

Hina