Šok u Milanu: Kinez koji je kupio klub običan je prevarant, 'rossoneri' na rubu propasti

kinez u milanu

... kontrolni paket dionica Milana. No, čini se kako Yonghong Li nije onaj za koga se predstavljao...

New York Times donosi nevjerojatnu priču o novom vlasniku AC Milana, toliko senzacionalnu da je u današnje doba gotovo nevjerojatno da bilo tko može izvesti prevaru takvih razmjera.

Naime, kad je Yonghong Li krajem prošle godine preuzimao Milan nitko u Europi, pa tako niti u Italiji, nije znao za njega. Problem je u tome što niti u Kini ne znaju za njega.

A on se predstavljao, i dalje se predstavlja, kao jedan od najuspješnijih poslovnih ljudi iz Kine! Navodni rudarski magnat (hvalio se kako posjeduje nekoliko desetaka vrlo profitabilnih rudnika!) uspio je sakupiti traženi novac, isplatio je 750 milijuna eura za vlasnički udio u klubu, ali način na koji je stigao do novca u najmanju je ruku čudan.

Yonghong Li je uspio većinu novca namaknuti pozajmicom od američkog investicijskog fonda Elliott Management, ali uz brutalno visoke kamate. Prvo je posudio 300 milijuna eura za kupovinu kluba i to uz kamatu od 11,5 posto, dok je još 180 milijuna eura (koje je klub potrošio na dovođenje pojačanja ovog ljeta, a među njima i našeg Nikole Kalinića!) posudio uz 'povoljnu' kamatu od 7,5 posto. Možda bi to i bilo tržišno isplativo da Yonghong Li taj novac ne mora vratiti do - rujna 2018. godine!

I tu počinje zaplet. Za Yonghong Li niti u Kini nitko nije čuo, nema ga na niti jednom popisu najbogatijih Kineza ili tamošnjih uspješnih poslovnjaka, nema ga niti u vlasničkoj strukturi nekolicine rudnika za koje tvrdi da je vlasnik. Novinari New York Timesa bili su i na adresi sjedišta njegove tvrtke, no ti su prostori ispražnjeni jer zakupac nije plaćao najam! Potom je 'isplivala' priča kako je njegova obitelj prevarila više od 5000 investitora za više od 57 milijuna eura. Otac i brat aktualnog vlasnika Milana zbog toga već nekoliko godina sjede u zatvoru, a Yonghong Li se nekako uspio izvući i krenuti u nove 'poduhvate'. Vrlo vjerojatno je falsificirao većinu dokumenata kojima je jamčio financijsku stabilnost, kako svoju tako i 'svojih' tvrtki...

Posljednjih je tjedana zbog svega toga u Milanu zavladala panika, članovi Upravnog odbora kluba krenuli su u očajničku potragu za novim investitorima jer ako se ostvari najcrnji scenarij - da Milan ne može vraćati kredit kojeg je Yonghong Li podigao - lako bi se moglo dogoditi da doslovno preko noći ode u stečaj i bude izbačen u najniži rang talijanskog nogometa...

'Svi u Milanu, a posebno njegovi navijači, trebali bi biti vrlo zabrinuti zbog onoga što uskoro može dogoditi', upozoravaju osobe bliske klubu.

Javio se i bivši većinski vlasnik Silvio Berlusconi...

'Znam da već sada postoje financijski problemi i zabrinut sam zbog šutnje gospodina Yonghonga. Ako momčad nastavi ovako loše igrati, Elliott Management vjerojatno preuzima klub iduće proljeće. To nije uzbudljiva budućnost...', zabrinuto je objavio Berlusconi. Kao konačni udarac klubu stigao je i raskid suradnje s Adidasom. Njemački je proizvođač sportske opreme raskinuo ugovor vrijedan 20 milijuna eura na godinu, a Milan je novi potpisao s Pumom. Ali za dvostruko manje novca, 10 milijuna eura na godinu!

U ovom trenutku plan po kojem se razvoj 'rossonera' i aktualni klupski proračun zasniva na budućoj zaradi od Uefe ako se Milan plasira u Ligu prvaka (očekivana zarada više od 150 milijuna eura plus televizijska prava) velikom brzinom propada. Trenutno mu Liga prvaka 'bježi' za velikih 11 bodova. Milan je tek sedmi na ljestvici Serie A, nakon 13 odigranih kola ima 19 osvojenih bodova, dok Roma (koja je na 4. mjestu koje vodi u Ligu prvaka) ima 30 bodova. A novi vlasnik - šuti. Od Yonghong Lija već neko vrijeme ni traga ni glasa... Sve 'smrdi' na veliku prevaru, koja bi vrlo lako mogla prerasti i u prevaru stoljeća!