Sneijder i Robben uveli Oranje u treće finale SP-a!

SP 2010, SP 2010, SP 2010, SP 2010, SP 2010, danska, Nizozemska, Europsko prvenstvo
Urugvaj - Nizozemska 2:3 (1:1)

Cape Town. Stadion Green Point. Sudac: Ravshan Irmatov (Uzbekistan). Strijelci: 0:1 - Van Bronckhorst (18), 1:1 - Forlan (41), 1:2 - Sneijder (70), 1:3 - Robben (73), 2:3 - M.Pereira (90+2).

URUGVAJ:
Muslera - M. Pereira, Godin, Victorino, Caceres - Perez, Gargano, Arevalo Rios, A. Pereira (od 78. Abreu) - Cavani, Forlan (od 84. S. Fernandez).

NIZOZEMSKA:
Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Bommel, De Zeeuw (od 46. Van der Vaart) - Robben (od 89. Elia), Sneijder, Kuyt - Van Persie.

Europljani će prvi put biti svjetski prvaci izvan Europe.

Dva dalekometna projektila u režiji kapetana Nizozemaca i Urugvajaca obilježila su prvo polufinale u Južnoj Africi. Veličanstven je bio potez Giovannija van Bronckhorsta u 18. minuti: 35-godišnji Nizozemac potegnuo je ljevicom sa 30-ak metara i lopta se zabila u gornje lijeve rašlje! Bio je to jedan od najljepših pogodaka SP-a i, bez obzira na to što je udaljenost bila velika, vratar Muslera bio je nemoćan.

Odluka u dvije minute

Činilo se da će taj pogodak presuditi oslabljenim Urugvajcima, ali njihova zgusnuta i dobro organizirana formacija nije napravila ni najmanju pogrešku u prvom dijelu.

I kada se to najmanje očekivalo, Diego Forlan šokirao je Oranje: i on je potegnuo s gotovo 30 metara, lelujavi jabulani išao je po sredini vrata i iznenadio Stekelenburga.

No, stvari su ipak sjele na svoje mjesto u drugom poluvremenu, kada su Nizozemci ubacili u višu brzinu. I unutar dvije minute trasirali si put u finale. Najprije je Wesley Sneijder s ruba 16-erca pogodio, uz odbijanac, lijevi kut, a Urugvajcima je presudio Arjen Robben glavom, na dodavanje Kuyta. U sudačkoj nadoknadi, na kratko je nadu Urugvajcima ponudio Pereira postavivši konačnih 2:3.

sportal.hr