Smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH prioritetan projekt

nogometni savez BIH, UEFA, natjecanje, Stadion HŠK Zrinjski, NK Široki Brijeg, FK Sarajevo, FK Željzničar, Premijer liga BiH, BIH, nogomet, NS BIH, kazne
... krovne nogometne kuće u BiH kako je 2014. godina jedna od najuspješnijih u nogometnoj povijesti Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Agenciju FENA, Baković je istaknuo uspjehe svih nogometnih selekcija BiH, ali potcrtao je kako je ipak povijesno sudjelovanje seniorske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Brazilu najveći uspjeh koji je BiH zabilježila u proteklih dvadesetak godina.

- Godinu na izmaku ćemo pamtiti po povijesnom sudjelovanju seniorske reprezentacije u Brazilu. Na tom prvenstvu smo ostvarili i prvu pobjedu na jednom velikom natjecanju. Naravno, ostaje žal što nismo ostvarili bolji rezultat, ali takav je bio splet okolnosti. S druge strane, ne možemo zanemariti uspjehe juniorske i kadetske selekcije koje su se plasirale u drugi krug kvalifikacija za europsko prvenstvo. S natjecateljskog aspekta, to je rezultat koji nas čini sretnim i zadovoljnim, rekao je Baković.

U proteklom razdoblju u nogometnim krugovima u BiH bilo je dosta priče o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH, što bi značajno unaprijedilo ligu u kojoj trenutno nastupa 16 klubova. Baković smatra da je to aktivnost kojoj se Savez treba maksimalno posvetiti i u sljedećoj godini.

- Na projektu smanjenja broja klubova u Premijer ligi BiH započeli smo raditi u 2014. godini, a to je jedna od aktivnosti kojoj se trebamo posvetiti i u sljedećoj. Želimo unaprijediti Premijer ligu, započeli smo s određenim reformama sustava natjecanja i vjerujemo da u 2015. godini možemo ostvariti zacrtane ciljeve, objasnio je Baković.

Dodao je da podrška premijerligaških klubova u tom pogledu ne izostaje, te da je preostalo da se prijedlog o smanjenju broja klubova formira na razini Izvršnog odbora NS BiH, a zatim da se prijedlog proslijedi na Skupštinu i da to tijelo usvoji odluku o smanjenju broja sudionika elitnog klupskog natjecanja BiH.

Na konferenciji za medije u Trening centru Nogometnog saveza BiH u subotu službeno su predstavljeni novi izbornici svih nogometnih selekcija BiH. Baković je istaknuo kako se od njih, kao i od njihovih prethodnika, očekuju dobri rezultati i napredak.

- Naš cilj u kvalifikacijama za europsko prvenstvo u Francuskoj ostao je nepromijenjen, što znači da se od novog izbornika seniorske reprezentacije Mehmeda Baždarevića očekuje da ostvari plasman na to natjecanje. Kadeti i juniori imaju priliku prvi put se plasirati na europsko prvenstvo. U Savezu vjerujemo da jedna od te dvije reprezentacije može uspjeti u tome, jer se radi o izuzetno talentiranoj generaciji mladih igrača. Očekujemo malo više od mlade reprezentacije koja u proteklim kvalifikacijama za EP nije imala mnogo uspjeha. Nadamo se da će novi ciklus započeti dobro i bilježiti bolje rezultate, kazao je generalni tajnik NS BiH.

Dodao je da je Savez u godini na izmaku uspješno poslovao, te da je niz akcija i projekata uspješno priveden kraju.

- Pomagali smo klubovima u Premijer ligi na razvoju infrastrukture, trenutno vodimo akciju pomoći klubovima iz područja obuhvaćenim poplavljenim područjima, tako da smo osim sportskog aspekta našeg djelovanja pokazali i društvenu odgovornost, zaključio je Baković.

Pomoć klubovima iz poplavama ugroženih područja također je pristigla iz FIFA-e i UEFA-e, tako da ukupna sredstva za pomoć klubovima danas iznose oko dva milijuna maraka.

FENA