Slaven Musa: Trofej nam je veliki motiv da budemo još bolji

Slučajnost, koja je eto iznjedrila ogromnu sreću na Pecari. Možda je Široki utakmicu trebao riješiti u regularnom vremenu, možda si nije smio dopustiti jedanaesterce, ali u povijest će otići da je trofej Kupa BiH po drugi put završio u Širokom.
Predugo je trajao post Širokobriježana. Predugo s obzirom na rejting kluba i činjenicu da ga se stalno spominje kao klub iz vrha bh. nogometa, što jest. Trofej je jednostavno morao dodatno naglasiti i dalje živuću ambiciju kluba, bez njega ne bi bilo dokaza da je Široki i dalje gladan uspjeha. Nema sumnje da je svima u Širokom pao kamen sa srca, no prema riječima Muse - nije bilo nimalo lako.
- U četiri dana odigrali smo dvije jake utakmice. Trebalo je i Borca dobiti i to onako uvjerljivo..., a bilo je jako puno priča da će Borac dobiti tu utakmicu, što nije bilo nemoguće jer su kvalitetna momčad, rekao je, fokusirajući se zatim i na silne spekulacije vezane za finale Kupa.

- Sve te priče nevjerojatno su degutantne. Ali činjenica je da se krećeš u tim krugovima i da od njih ne možeš pobjeći. Bilo je toliko ljudi koji su bili uvjereni da će nakon 1:1 na Grbavici kod nas završiti bez pogodaka. To se uvuklo u psihu igrača koji su zbog toga bili pod nevjerojatnim pritiskom..., imao sam osjećaj da bi radije izgubili finale nego odigrali bez pogodaka. Ali utakmica je pokazala da smo se i mi i Željezničar izdigli iznad toga.
Osvrnuo se Musa zatim i na podršku navijača, koja ni ovog puta nije izostala.
- Naši navijači, Škripari, možda nisu toliko brojni kao Sarajeva ili Želje, ali ponovno su pokazali kako se voli svoj klub i ja im se zbog toga ovog puta zahvaljujem.
Strateg Plavo-bijelih ovom je prilikom osjetio potrebu nešto posebno istaknuti...
- Neki su sumnjali u mogućnosti iskusnijih igrača, a oni su zapravo iznijeli ovu sezonu. Imena poput Vedrana Ješe, Ivice Džidića, Dalibora Šilića, Krešimira Kordića, koji je imao sjajan drugi dio sezone, jasno i Luke Bilobrka, koji je i u Zenici skinuo sedmi jedanaesterac.

Vratio je zatim film unatrag i prisjetio se čitavog finalnog uzvrata...
- Nakon utakmice nisam odmah ni bio svjestan što se dogodilo. Bilo je to šokantno gledati, u 90. primiti onakav gol, kakav se zabija jednom u karijeri. Meni je osobno ljepši od onog pogotka Van Bastena iz finala Eura 1988..., imali smo i dva gola prednosti kod jedanaesteraca..., da budem iskren, bio sam se tada i opustio, pomislio sam da je gotovo. Ovdje je ubacio i jedan detalj koji je nekako, nakon konačne pobjede Širokog, gurnut u stranu...
- Po šansama zaslužili smo pobijediti i sve završiti u regularnom dijelu. Snimka je kasnije pokazala da nam je neregularno dosuđeno zaleđe kod napada u kojem je Kordić bio u izglednoj prilici, taj bi nam pogodak donio Kup bez jedanaesteraca, ali na kraju je ipak dobro završilo. Ovo nam svima puno znači..., i meni osobno kao treneru. Motiv je to da sutra budeš bolji.
Na mjestu je bio ovaj posljednji Musin komentar, jer u nogometu se ne živi od stare slave. Stoga je već sada glavno pitanje što Široki može u budućnosti, što će donijeti novi izlazak u Europu, nova sezona?
- Da, trofej se dugo čekao, ali već sada moramo gledati prema naprijed. Moramo se pojačati ako želimo konkurirati Željezničaru u borbi za naslov, a to definitivno želimo. Zato će nam trebati dva-tri igrača koji će biti prevaga..., možda ne kao Wagner, koji je za mene najbolji igrač Lige, ali svakako nam trebaju kvalitetna pojačanja.. Možda bi bilo dobro da se i neki naši igrači prodaju. Vidjet ćemo. Već smo u razgovorima s nekim potencijalno novim igračima, ali rano je govoriti o imenima.
Musa i društvo jučer su odmarali, a već danas čeka ih novi trening, prekosutra i put.
- U Gradačcu nećemo imati kartoniranog Ivu Džidića, kao ni Matea Bertošu, koji ima važnih osobnih obveza, rekao je za kraj i tako samo naglasio činjenicu da u nogometu nema previše odmora...

Mateo Roskam napušta Pecaru

Na kraju ove sezone Pecaru će napustiti Mateo Roskam. Dvadesetšestogodišnji napadač iz Vrgorca u Širokom je od ljeta 2010., a odlazi nakon što mu istekne ugovor.
- Eto, to krilo na kojem je Mateo igrao već je jedna pozicija na kojoj trebamo novog igrača. On ima neke kombinacije za inozemstvo i želim mu sreću, mlad je igrač, pred njim je još dosta godina, rekao je Musa.

Start od 2. pretkola Europske lige

Široki će u novu europsku epizodu, svoju jubilarnu desetu, krenuti kao i prošlog ljeta, na startu druge polovice sedmog mjeseca, ponovno od iste polazne točke. Propozicije kažu da će kao pobjednik Kupa BiH krenuti od 2. pretkola Europske lige, čija je prva utakmica na rasporedu 18. srpnja.

Na putu do trofeja bez pobjede nad premierligašem

Ni u svom petom finalu Kupa Široki nije ostvario domaću pobjedu, no ove se sezone izdvojio još jedan zanimljiv podatak - Široki naime nije u regularnom vremenu dobio niti jednu od četiri utakmice s dva premierligaša. I s Čelikom i Željezničarom sve su utakmice završile rezultatom 1:1, nakon čega su odlučivali jedanaesterci. S niželigašima je bilo uvjerljivo - Branitelj je u šesnaestini finala izbačen s 2:0, Orašje u osmini s ukupnih 7:0, dobojsku Slogu Široki je ispratio s ukupnih 8:2.

Wagneru veliki respekt

Musa je svaku priliku koristio kako bi nahvalio svog definitivno najvažnijeg igrača, Brazilca Wagnera, ali pri tom se nije mogao zaustaviti samo na njemu, pa je ukazao i na generaciju koja će možda naslijediti.
- Wagner je nevjerojatan profesionalac. On sa svojih 35 godina čini sve kako bi produljio svoju nogometnu karijeru i zbog toga imam veliki respekt za njega. Bio je jedan od najvažnijih igrača ove sezone, rekao je.
- On će i sljedeće sezone biti jedan od nositelja naše igre, a imat ćemo i te mlade igrače poput Damira Zlomislića, koji će nam biti od izuzetne važnosti. Mirka Marića smo upoznali sa seniorskim nogometom, tu je i Ivan Barišić, zatim Zvonimir Kožulj koji je nakon oporavka od teške ozljede oscilirao. Zatim, tu je i Stipo Marković..., sve su to naši mladi igrači na koje ozbiljno računamo u budućnosti.

Dnevni list