Slaven Musa: Možda smo podbacili, ali razlika u kvaliteti je bila očita

NK Široki Brijeg, Mlada Boleslav, Premijer Liga BiH pregled, Slaven Musa, NK Široki Brijeg, NK Široki Brijeg, Slaven Musa, NK Široki Brijeg, Slaven Musa, NK GOŠK, Slaven Musa, Slaven Musa

Česi nisudozvolili nikakvo iznenađenje. Čak što više, nanijeli su Širokom Brijegu najteži domaći europski poraz.
Gajili su na Pecari nadu da će u uzvratu s Česima podići svoju igru na viši nivo, no to su na njihovu žalost učinili samo protivnici. Nakon 1:2 u Mladoj Boleslavu Široki je na solidno ispunjenoj Pecari doživio težak poraz - tih 0:4 u povijest će otići kao najteži europski poraz Širokobriježana na domaćem travnjaku. Ni praška Sparta (0:1), ni Basel (0:1), Hearts (0:0), Bešiktaš (0:3), Austrija (0:1), nitko ih nije tako ugazio na Pecari..., ni Udinese prošle sezone na Bilinom Polju (1:3).
- Kvaliteta je ipak došla do izražaja, bez obzira što smo mi na početku imali dvije tri izgledne prilike za postizanje pogotka, rekao je šef struke Slaven Musa, dodajući: U ovakvim utakmicama jednostavno morate pogađati i iz polušansi.
Česi su ga u uzvratu impresionirali.
- Kako su ljudi igrali večeras..., ostaje mi samo da im čestitam. Brži, bolji, jači, kvalitetniji, igraju iznimno moderan europski nogomet i vidi se da dolaze iz jake lige, gdje imaju puno jačih utakmica i na kraju su to i prezentirali. Vidjeli ste da im i kod 0:3 i 0:4 tempo igre ne pada, igraju kao da je 0:0. Sigurno je da ćemo iz ove utakmice izvući pouke. Kad igrate s boljim, i vi morate biti puno bolji. Želimo im sreće protiv Lyona.

Musa je nakon svega konstatirao i da je Široki možda mogao bolje, ali...
- Objektivno, mi smo znali za njihovu kvalitetu. Možda je rezultat iz prve utakmice zavarao one koji to nisu vidjeli uživo..., kako se oni kreću, kako u prostor ulaze svi igrači. Jednostavno, znali smo da imamo posla sa izuzetno kvalitetnom i organiziranom momčadi. Može se i to reći da smo odigrali ispod razine, ali definitivno protivnik nam nije dozvolio više. U dvije utakmice stvorili smo im šest-sedam stopostotnih prilika, od kojih smo jednu iskoristili. A to što su oni nama stvorili deset i što su postigli šest golova, to je objektivno njihova kvaliteta i zato su oni razina više u odnosu na nas.
Musa je bio u pravu. Mlada Boleslav je definitivno pokazao da je klasu iznad, a ni Široki se baš nije iskazao koliko je možda mogao. Sve u svemu, pomalo razočaravajući oproštaj od 12. izlaska na europsku scenu, no izuzev ružne uspomene teškog poraza, na Pecari će ovo ljeto zapamtiti i po pozitivnim stvarima. Definitivno pozitivno zvuči nova europska injekcija od 250 eura, koliko je Široki zaradio za dva pretkola, a važno je za istaći da je momčad drugu godinu zaredom ispunila cilj i preskočila prvu prepreku, kao i to da je oba puta na kormilu bio Slaven Musa. Iz ovih ili onih razloga dva ljeta prethodno izbacivanju kazahstanskog Irtiša i azerbajdžanske Gabale, dakle u utakmicama s Olimpijom i St. Patrick'som, Mario Ćutuk i Marijan Bloudek nisu mogli izboriti još dvije europske utakmice.
Pozitivu se može izvući i iz partija Mirka Marića i Gorana Zakarića, koji su zabili po dva pogotka, kao i dva gola kapetana Wagnera, koji je tako pokazao da će i ove sezone, iako mu je 36, nastaviti obnašati ulogu vođe na terenu. "Petarda" protiv bogate Gabale, kluba bogatijeg od Mlade Boleslava, također će se pamtiti, a prethodno je Široki samo ljubljansku Olimpiju tako razbio.
Široki sada nakon 44 europske utakmice uz svoje ime ima 17 međunarodnih pobjeda, šest remija i 21 poraz, a na Pecari su već sada, iako je dojam ovosezonske Europe još svjež, odlučni taj učinak popraviti slijedećeg ljeta. Slijedeći će izlazak na europsku scenu, kada dođe, biti trinaesti, nadajmo se ne i nesretan...

Prvenstvo je tu iza ugla

Široki Brijeg - Radnik, Željezničar - Široki Brijeg, Široki Brijeg - Vitez, Sloboda - Široki Brijeg, Široki Brijeg - Zvijezda..., tako izgleda početak prvenstva za tim s Pecare koji je prošlu sezonu okončao na drugom mjestu, dva boda iza Zrinjskog. Nova sezona starta u subotu 2. kolovoza, a Musa nam je već ranije kazao kako se na raspored ne može požaliti...
- Za otvaranje solidno - Radnik kod kuće. Kako čujem, dosta su oslabljeni, a raduje i to što u posljednje vrijeme dobro igramo protiv njih. Bilo bi lijepo početi s tri boda, općenito se na ždrijeb ne mogu požaliti, budući da ćemo dobar uvodni dio prvog dijela odraditi pod reflektorima i tako izbjeći vrućine, rekao nam je Musa.
Već u 2. kolu na rasporedu je derbi protiv Željezničara u Sarajevu, u 6. kolu gostovanje kod Borca, dok Sarajevo dolazi na Pecaru u 9. kolu. Prvi derbi sa Zrinjskim na rasporedu je u posljednjem, 15. kolu, na stadionu Pod Bijelim brijegom. Prošle sezone Široki je u Europu krenuo od 2. pretkola, pa ga je početak prvenstva zakačio prije prve utakmice s Udineseom - krenuo je razočaravajućim remijem kod Mladosti iz Velike Obarske. Ovog ljeta imat će ipak tjedan dana za rekuperaciju.

Česi nas nastavili izbacivati

Nastavljena je tradicija ispadanja bh. klubova u duelima s Česima. Budućnost iz Banovića je u ljeto 2000. godine u dva kvalifikacijska meča za plasman u Kup UEFA protiv Drnovica poražena 0:4. Leotar je u ljeto 2003. u dva duela pretkola Lige prvaka s praškom Spartom odigrao 1:4, isti klub je prije tri sezone u 3. pretkolu EL sa 7:0 stao na put Sarajeva, a prošle godine Željezničar je u 2. pretkolu Lige prvaka od Viktorije Plzen poražen s ukupnih 6:4. Dodamo li tomu i konačni poraz Širokog od Sparte u ljeto 2002., kada je tim s Pecare svoj put u kvalifikacijama za Kup UEFA-e završio s ukupnih 0:4 te ovih 1:6 protiv Mlade Boleslava, doći ćemo do jasnog podatka da naši klubovi u poslijeratnom periodu baš i nisu iskazali zube u duelu s češkima.

Jarolim: U prvom nam dijelu nije bilo lako

Strateg Boleslava, Karel Jarolim, nije imao nešto posebno dodati na uvjerljivu pobjedu na Pecari...
- Prije utakmice rekao sam da ne možemo čuvati rezultat iz Češke, pa sam igračima kazao da moramo zabiti gol u uzvratu. U prvom dijelu bilo je zaista teško, jednu opasnu situaciju smo osujetili, no bilo je jasno da se Široki mora otvoriti i da će se tu otvoriti prostor za nas, rekao je Jarolim, koji je istakao da je njegov tim osjetno napredovao u odnosu na prvu utakmicu.
- Bilo nam je jako teško u prvoj utakmici, ali sada je jasno da se dižemo u formi.
Izbacivanjem Širokog Česi su se izborili za dva duela s Lyonom, kojem je Jarolim očekivano iskazao veliki, veliki respekt.
- Nema potrebe isticati koliko je Lyon težak protivnik, bit će to vrijedno iskustvo za našu ekipu, uglavnom sazdanu od mladih igrača.

Dnevni list