Slaven Bilić: Dobili smo fenomenalnu grupu!

Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Hrvatska, Vatreni, malta, Hrvatska, Vatreni, izrael, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, Vatreni, ukrajina i poljska, Europsko prvenstvo, Slaven Bilić

Sastav je to skupine C koja će svoje utakmice igrati u Poljskoj.
- Ne blefiram stvarno sam zadovoljan. Čast je biti u tom društvu. Ako ćemo pričati o dvije utakmice koje ne mogu biti veće protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka Španjolaca i bivših svjetskih prvaka Talijana, doista ne treba posebno opisivati veličinu tih dvoboja. Onda i protiv Iraca koji imaju fantastičnog trenera, energiju i nacionalni naboj... Protiv Iraca smo igrali prije par mjeseci. Sve pohvale svima stoje, ali mi ćemo se spremiti na pravi način. Imamo ne tek nadu, nego imamo ozbiljnu . U to apsolutno moramo vjerovati i pripremit ćemo se uz ogroman respekt prema svim našim suparnicima koji respekt i zaslužuju. Ali, otvoreno, bio bih razočaran da ne prođemo skupinu - kazao nam je Slaven Bilić.

Ipak, teško je ne kazati kako su Španjolci favoriti ne samo u našoj skupini, već po mnogima i prvi izbor za naslov europskog prvaka?
- Treba doista priznati da su Španjolci favoriti ne samo protiv nas, već protiv svakoga, a ove tri reprezentacije imaju podjednake šanse za plasman u četvrtfinale.
Jeste li razočarani činjenicom što ćemo igrati u Poljskoj? Prvo protiv Irske u Poznanu (10. lipnja), pa četiri dana kasnije s Italijom u istom gradu te na koncu protiv Španjolaca 18. lipnja u Gdanjsku? Jer, snivali ste Ukrajinu, nadali se velebnom kampu Šahtara u Kirši pokraj Donjecka?
- U Ukrajinu smo doista željeli radi tog kampa u Donjecku. Nismo još definitivno odlučili, ali ne. Jer let je dva i pol sata iz Donjecka do Poznana. Makar imali čarter, to je puno. Utakmice su svaka četiri dana, bilo bi to previše maltretiranja. Ne. nećemo u Donjeck. Imamo opcije u Poljskoj i tu ćemo izabrati.
Ovaj ste vikend planirali, pak, provesti u Donjecku. Obići taj kamp?
- Idemo u Donjeck bez obzira na ovakav rasplet događaja, idemo posjetiti naše igrače, pa kad se vratimo imamo vremena, ne previše, ali imamo da odaberemo među opcijama koje su dobre. Nećemo srljati, idemo sve staviti na papir i pravilno odvagnuti.

Raspored se na prvu čini povoljnim, snaga protivnika ide od slabijeg prema najjačem, od Irske prema Španjolcima. Uz to, ako Španjolci nakon dva kola osiguraju prolaz, mogli bi se odmarati protiv nas, makar su i takvi jaki?
- Skupina je ovo u kojoj objektivno imamo šanse. Ako bismo mogli komentirati raspored, on je povoljan. I ako treba birati gdje nakon ove skupine, ako prođemo u četvrtfinale, izabrao bih isto. Čini mi se lakša skupina D s kojom se križamo (Ukrajina, Švedska, Francuska i Engleska, nap, a.) nego skupina B (Nizozemska, danska, Njemačka i Portugal, nap. a.).
Eto, imate priliku doći u Ukrajinu. Plasiramo se u četvrtfinale i eto nas?
- Da, bilo bi lijepo. Dat ćemo sve od sebe da tako i bude.
Vjerujete li da će Španjolci sve riješiti već nakon prva dva kola?
- Mi imamo tri protivnika, idemo utakmicu po utakmicu. U prve dvije imamo realne šanse i na njih se koncentriramo. Pustimo sada što će biti već u trećem kolu, daleko je to.

Je li vam sada žao što nismo pobijedili Grke, ili pak Tursku u uzvratu u Zagrebu? tada bismo vjerojatno bili u drugom 'potu', umjesto grčke ili Rusije u ipak sada najlakšoj skupini A?
- Pitanje je gdje bismo mi tada bili. Njemački novinari su mi rekli da to nije sigurno. Normalno da je ta skupina naoko najlakša, ali garantiram da je grupa A svejedno teška, možda neatraktivnija od ostalih. Ali, ako je itko gledao Ruse, a ja sam ih gledao, to je odlična ekipa. Imat ćete Poljake koji su velika nacija, koji su domaćini i koji će biti napaljeni. Imate Grčku koja je ne igra lepršavo, ali je takva osvojila Europsko prvenstvo, Česi imaju tradiciju... - zaključio je Bilić.

Sada mu ostaje da se pola godine priprema, da slaže mozaik. Bit će, kao i svi izbornici, pod velikim povećalom. Euro mu je prilika za novo dokazivanje, da napravi još jedan iskorak u izborničkoj karijeri. A s druge strane ima i pregršt neprijatelja koji su već izvadili 'snajper'. Čeka nas uzbudljivo nogometno razdoblje. Neka ludnica počne!

Izvor: Slobodna dalmacija