Sjećanje na legendarnog Rođu: Ovim nas je izjavama osvajao...

stjepan spajić, rođo
Obožavao je svoj Hrvatski Dragovoljac na čije je čelo došao 1994. i sve je radio kako bi svom klubu učinio dobro. U prostorijama kluba provodio je i radne i neradne dane, a baš tamo je i preminuo u 54. godini od zatajenja srca 21. kolovoza 2003. godine.

Hrvatski Dragovoljac rapidno je rastao s njim uz njegovu popularnu izjavu 'meni se žuri rođo'. U njegovo vrijeme Hrvatski Dragovoljac igrao je i u Europi, dok posljednjih godina jedva spaja kraj s krajem na ivici druge i treće lige. Kod njega je veliki Robert Prosinečki igrao za 'gablec' i za vrijeme njegove vladavine u klubu iz Sigeta svaka prepreka bila je premostiva.
Umirovljen je s činom brigadira 1998. godine. Kažu kako su mu život skratili doktori onaj dan kad su mu rekli da ne smije jesti previše kulena zbog bolesti bubrega.

Bio je jedan od rijetkih Hrvata koji se vlastitim automobilom s hrvatskim registracijskim oznakama 1997. uputio u Beograd, na utakmicu između Partizana i Croatije (današnjeg Dinama).

Na pitanje novinara kako se osjećao kad je cijeli stadion vikao 'Ustaše, Ustaše!', odgovorio je: 'Odlično, cijeli stadion je navijao za nas!'

Njegove izjave nasmijavale su šire mase, popularni Spajki sudjelovao je i u Domovinskom ratu u kojem je odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Nije nikog štedio, uvijek je imao britko mišljenje i njegova karizma ne blijedi niti nakon toliko vremena baš zbog ovakvih izjava.

1. Od malih sam nogu navijao za Dinamo. Išao sam i pješice na gostovanja.

2. Na utakmicu s Partizanom u Beogradu išao sam sa zagrebačkim tablicama. Meni ne skidaju tablice na granici. Čekala me policija i do Beograda su me pratila dvoja policijska kola s upaljenim rotacijskim svjetlima. A na stadionu su me vozili u Mercedesu, dok su se ostala naša gospoda gurala u autobus. Oni preko dobro znaju tko sam ja.

3. Sagradit ću stadion na vodi, koji će se pomicati. Ne znam samo gdje i sa čijim novcem. Po ljeti će nas voda lijepo hladiti. Ali nemoj to pisati, netko će mi ukrasti ideju.

4. Možemo mi igrati i u Županji ako treba. Koliko nas tjeraju, doći ćemo i do Srbije. Postat ćemo Srbi. Nemam pojma o ničemu. Otupavio sam. Osnovat ću novi klub i nazvati ga NK Tupavko.

5. Najbolje bi bilo da izvlačimo kuglice kako bismo saznali tko je osvojio od drugog do 12. mjesta. Zna se tko treba biti prvi.

6. Što se jede kod vas, gospodine Spajiću? Kobasice. Sada si me, rođo, zaje*o, jer mi se zbog ovog našeg razgovora sve ohladilo. Što je specijalitet vašeg lokala? Grah! Koliko on košta? Čitava porcija s kobasicama, zapada 15 kuna! To je super! E, a kruh džabe dobiješ, rođo. Ovi gladni mi pola štruce pojedu. A neka jedu ljudi.

7. Vasilj i Bazina su škartirani, jer su Hercegovci! I Ardiles mrzi Hercegovce!

8. Što može Hrvatski Dragovoljac? Ništa! Mogu "lajati" kad me uhvatite na krivoj nozi i nadrljati.

9. Rekli ste da Dragovoljac neće biti više etnički čist? Da ne štetimo međunarodnu ugledu Hrvatske, kupit ćemo dva "cvjetića". Dva "liljana". Jer nedavno je neki ambasador rekao da smo mi fašistički klub.

10. Neki me zovu "lajavcem"? Tko to kaže? Što sam to izlaj'o, pa nisam ja pas. Psi laju, a karavane prolaze. To kod njih tako ide.

11. Ne mogu više, rođo. Puknuo sam. Pogledaj mi glavu... Ma, vidjet ćete kad jednog dana u klub stigne pravo pojačanje. Na primjer Nijemac. Kad ja dovedem Švabu.

12. U mom klubu neće igrati ni Srbi ni p*deri, a crnci mogu jedino ako su katolici.

13. Kad izađem iz uprave Dragovoljca osnovat ću novi klub a zvat će se U-Dragovoljac. Pa šta onda? Koliko ja znam slovo je u abecedi.

14. Znam di je Ante Gotovina ali neću reći i želim mu sreću u bijegu. Nikada se rođo moj on neće predati! Pi**a tko izda!

15. A tko zna? Možda i nisu svi Hrvati u Dragovoljcu. Trebao bi izvršiti pregled dok se budu tuširali.

16. Navijam za Hrvatski Dragovoljac, a prvu ligu ne poštujem jer smo izbačeni. To je prva ljiga a ne prva liga!

17. Ceca Ražnatović je naizgled dobra, maznuo bi je iz osvete, Arkan bi se u grobu okrenuo.

24sata.hr