Sjajna Hrvatska pobijedila Njemačku 2:0 i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva!

U 17, sp, Hrvatska zemlja, nigerija, Hrvatska zemlja, Svjetsko prvenstvo, U 17, U 17, Hrvatska zemlja, mladi vatreni, Hrvatska U-17 , nogomet, Hrvatska reprezentacija
Bašićevi igrači od prve minute pokazali su da se ne boje i da su se spremni nadigravati s favoriziranim protivnikom (sve svjetske kladionice Nijemcima su davale uvjerljivu prednost) te su na kraju bili i uspješniji.

Naši su utakmicu započeli s desetoricom igrača Dinama, a samo je Ivanušec bio iz Lokomotive. Prvih 15 minuta trajalo je ispitivanje snaga bez puno rizika, a onda su uslijedile tri minute pune akcije. Prvo je Gül odlično pucao iz slobodnog udarca, ali Šemper je još bolje obranio, a uzvratio je Brekalo koji je već u sljedećem napadu pogodio gredu. Kad već tu nismo došli do vodstva, dogodilo se to u 18. minuti. Brekalo je sjajno prošao po lijevoj strani i ubacio, a tamo se najbolje snašao Nikola Moro i zabio za vodstvo!

Fenomenalni Šemper

Nakon toga Nijemci su malo preuzeli inicijativu i stvorili nekoliko sjajnih prilika, ali naš vratar Adrian Šemper ih je izluđivao, zaključao je svoja vrata i pokazao zašto ga svrstavaju među najveće svjetske talente.

Početkom nastavka Njemačka je stvorila još nekoliko dobrih situacija, ali nisu uspjeli izjednačiti, a onda je Hrvatska ponovno uspostavila ravnotežu na terenu i mogli smo u nekoliko navrata prelomiti utakmicu jer smo imali sjajnih prilika, ali Brekalo, Moro i Đurasek nisu bili precizni. Ipak, u sudačkoj nadoknadi Nijemci su krenuli svim snagama naprijed, što su naši kaznili fenomenalnom kontrom koju je pogotkom zaključio Davor Lovren.

Hrvatska nikada u povijesti u mlađim uzrastima nije pobijedila Njemačku, u četiri službena susreta imala je tri poraza i remi, što je bio dodatni motiv za Brekala, Moru i društvo koji su tako ušli u povijest. A ova reprezentacija u knjige hrvatskog nogometa upisala se već ranije jer je jedina mlada vrsta koja je prošla prvi krug na SP-u. Sada je, eto, napravila još jedan korak više, a nadamo se da se tu neće zaustaviti. Sljedeći protivnik joj je Mali koji je večeras sa 3:0 pobijedio Sjevernu Koreju.

Odmor pa novi ispit

Josip Brekalo još je jednom pokazao da posjeduje iznimnu klasu, poigravao se s braničima Njemačke, bio im je zagonetka bez rješenja. Nikola Moro kapetanski je predvodio ovu talentiranu generaciju, a Adrian Šemper bio hobotnica na vratima. Kada se tome pridruži da su svi ostali odigrali na vrhunskoj razini, pridržavali se taktičkih zamisli svog trenera, drugačiji epilog teško je i zamisliti. Sada im preostaje dobro se odmoriti i pripremiti za sljedećeg protivnika.

Podsjetimo, izabranici Darija Bašića grupnu fazu Svjetskog prvenstva prošli su osvojivši drugo mjesto u Skupini A u konkurenciji Nigerije (2:1), Čilea (1:1) i Sjedinjenih Američkih Država (2:2).

Svjetsko prvenstvo U-17, osmina finala:

Hrvatska - Njemačka 2:0 (Moro 18', Lovren 90')

Vecernji list