Široki želi Domžale ili... svjetski atraktivni Glasgow Rangers

NK Široki Brijeg, Aberdeen , NK Široki Brijeg, FK Sloboda, NK Široki Brijeg, Fk Mladost Doboj Kakanj, NK Široki Brijeg
... i od pet mogućih protivnika izvukao najtežega, jedinog za kojega su u klubu rekli da im je nepoželjan - prvaka Slovačke Spartaka iz Trnave. U slučaju prolaza u 2. će kolu Mostarci igrati protiv pobjednika dvoboja Cork City (Irska) - Legija Varšava (Poljska).

Ostali u bubnju

A danas će u bubanj ostala tri bh. predstavnika - Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg. Svi su već u ponedjeljak doznali imena mogućih protivnika u 1. pretkolu. Od prije se znalo da Željezničar i Sarajevo u 1. pretkolu imaju status nositelja. To im je pomoglo i kod određivanja mogućih protivnika jer oba sarajevska kluba idu na klubove "nulte kategorije". Željezničar pogotovo, jer da su predstavnici kluba s Grbavice birali, ne bi našli poželjnije suparnike. Željezničar će igrati protiv jednog od ovih klubova: Chichure (Gruzija), Vaduza (Lichestein), Trans Narve (Estonija), boljega iz susreta pretkvalifikacija Cefn Druidsa (Wales) - Trakai (Litva), Gandasara (Armenija) ili pobjednika susreta pretkvalifikacija Sant Julia (San Marino) - Gzira United (Malta). Sarajevo je također nositelj, ali njemu na putu u 2. pretkolo stoje klubovi od ugleda, tradicije i vrijednosti koje nisu za podcijeniti. Mislimo na mađarski Ferencvaroš, ali nisu bezopasni niti Laci (Albanija), Banants (Armenija), dok su Petrocub (Moldavija) i pobjednik susreta pretkvalifikacija Engordany (Andora) - Folgare (San Marino) ipak iz fundusa "lagana prehlada". Široki Brijeg pak, u europski žrvanj "upada" sa neugodnim statusom nenositelja. A to znači kako će morati u okršaj za prolazak dalje s jačim od sebe. Potencijalni protivnici kluba s Pecare su: Domžale (Slovenija), Gabala (Azerbajdžan), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Apollon Limasol (Cipar) i Glasgow Rangers (Škotska).

- Svi naši protivnici su teški. Najbolje bi bilo izvući Domžale jer i uz uvažavanje Slovenaca, svi su ostali jači i udaljeniji. S Gabalom smo igrali prije četiri godine i oba puta slavili (2:0 u gostima, 3:0 kući), ali Azerbajdžanci su se nakon toga digli i "preskakali" u Europskoj ligi klubove kao Panathinaikos, Lille, Maribor, Jagiellonia...). Nakon Domžala, najbolje bi bilo izvući... Glasgow Rangers! To je klub svjetskoga ugleda, bio bi spektakl na Pecari, dok bi nas u Glasgowu sigurno bodrili pristaše Celtica - rekao nam je jučer direktor Širokoga Zoran Bubalo, koji se s tajnikom Draganom Soldom upravo spremao poletjeti za Ženevu iz splitske zračne luke.

Atraktivan protivnik

Hm, izvuče li Široki Glasgow, bit će mu to treći protivnik u Uefinim kupovima iz Škotske. Lani je "zapeo" na Aberdeenu (1:1, 0:2), 2006. poražen protiv Heartsa (0:3, 0:0) Široki Brijeg je prije desetak godina igrao prijateljski susret i protiv Dinama Tbilisi i slavio 3:0.

No, to je bilo davno, danas je odnos snaga puno drugačiji. Nakon što se danas u Ženevi u 12 sati obavi ždrijeb 1. pretkola, dva sata kasnije bh. klubovi opet će u bubanj. Na redu će biti izvlačenje parova 2. pretkola, pa će Željezničar, Sarajevo i Široki saznati s kojim će protivnicima igrati ako "preskoče" prve protivnike...

Vecernji.ba