Široki preokretom do velike pobjede nad Sarajevom

NK Široki Brijeg, Škripari, NK Široki Brijeg, FK Sarajevo
Utakmica jako sadržajna, zanimljiva, a što je najvažnija na kraju iznimno vrijedna tri boda za momčad trenera Gorana Sablića.

Akteri današnjeg derbija na Pecari pomalo su čak i preoprezno ušli u utakmicu na kišnoj Pecari, pa se do 17. minute nisu događala veća uzbuđenja, no onda je Luka Menalo utrčao po lijevoj strani, primio jednu dubinsku loptu i lobovao istrčalog Pavlovića, no sudac Elvis Mujić je poništio gol, a prvi dojam je i bio da se napadač domaćih nalazio u laganom zaleđu.

Pavlović je prilikom jednog ispucavanje lopte u 24. minuti pogodio Dinu Ćorića, no na njegovu sreću lopta se umjesto u mrežu odbila u gol aut. Menalo u 26. minuti biva izblokiran u obećavajućoj poziciji, a minutu kasnije pada u šesnaestercu gostiju, ali se zviždaljka glavnog suca ne oglašava.

Veliku šansu, najveću u prvih 45 minuta, gosti su imali u 28. minuti kada je nakon kornera loptu uputio Anel Hebibović, ali je Dino Ćorić izbacio loptu sa gol crte. Potom je zbog bakljade domaćih navijača uslijedio prekid od nepune dvije minute, a nakon nastavka susreta domaći su do okončanja prvoga dijela bili dosta bolji protivnik.

Tako se u 32. minuti stvorila gužva pred golom Sarajeva, ali je obrana gostiju izblokirala Lončara, a pet minuta prije odlaska na odmor u velikoj prilici se našao Menalo, međutim gostujući vratar je pravovremenim istrčavanjem spasio najgore po svoju momčad. Nova obećavajuća šansa za Menala u 43. minuti, no tom prilikom se spetljao, a tamnoputi Adukor izbacio loptu ispred svoga gola, pa se na poluvrijeme otišlo s neodlučenih 0:0.

Josip Ćorić je prvi prijetio u nastavku susreta, ali je njegov pokušaj s vrha šesnaesterca u 48. minuti završio pored suparničkoga gola. U 56. minuti Hebibović je u posljednji tren otklonio opasnost ispred Menala koji je konstantno davao do znanja kakva je igračka klasa za ovu ligu.

Bilo je vidljivo kako su domaćini bolji i u nastavku dvoboja, pa je Musemić pola sata prije kraja izvršio prvu zamjenu. Izvukao je iz igre novopečenog reprezentativca Sarića, a svoj premijerligaški debi ostvario je Čapljinac Ljuban Crepulja.

Nedugo nakon toga dogodio se pogodak, ali u mreži domaćeg vratara Luke Bilobrka za pomalo, s obzirom na ono što smo do tada gledali, neočekivano vodstvo Sarajeva. Stvorila se velika gužva u kojoj se najbolje snašao Emir Halilović i zabio svoj prvijenac u dresu "bordo" kluba za veliko gostujuće slavlje.

Vodstvo gostiju bilo je ipak kratkoga daha, jer su domaći već u 67. minuti zabili izjednačujući gol, a pogađate - strijelac je bio Luka Menalo. Njegov reprezentativni kolega Stjepan Lončar je ubacio loptu iz kornera, a Menalo bio najbolji u skoku i glavom zatresao suparničku mrežu za zasluženih 1:1 i svoj deseti premijerligaški gol u tekućoj sezoni.

Domaćini su nakon izjednačenja nastavili s napadima kako bi došli do potpunog preokreta pa je dosta prostora i Sarajevu ostajalo za pokušaje iz kontri. Takva jedna se dogodila u 77. minuti kada je strijelac onog prvoga gola Halilović sve lijepo napravio osim završnoga udarca.

Desetak minuta prije kraja velika pogreška obrane domaćih, Rahmanović zaobilazi i Bilobrka, no tada promašuje zicer budući da katastrofalno loše šutira i velika prilika za novo vodstvo gostiju odlazi u nepovrat.

I kako to u nogometu biva nakon takva dva promašaja uslijedila je kazna na drugoj strani. Igrala se 81. minuta kada je Josip Ćorić ostao sam u šesnaestercu i bez većih poteškoća matirao Pavlovića za širokobrijeških 2:1, odnosno potpun preokret u današnjem derbiju.

ŠIROKI BRIJEG - Stadion Pecara. Utakmica 19. kola PL BiH: Široki Brijeg - Sarajevo 2:1 (0:0). Strijelci: 0:1 Halilović (64), 1:1 Menalo (68), 2:1 J. Ćorić (81). Žuti kartoni: Rahmanović i Stanojević (Sarajevo).

NK ŠIROKI BRIJEG: Bilobrk - Barišić, D. Ćorić, Baraban (od 90. Wagner), Ćorluka, Menalo, J. Ćorić, Lončar, Bralić, Zlomislić (od 79. Kožul), Marković. Šef stručnog stožera: Goran Sablić.

FK SARAJEVO: Pavlović, Stanojević, Sarić (od 61. Crepulja), Ahmetović, Rahmanović (od 83. Hodžić), Velkoski, Hebibović, Bekić, Šofranac, Adukor, Halilović. Šef stručnog stožera: Husref Musemić.

U prvoj utakmici današnjeg programa Radnik je u Bijeljini s uvjerljivih 3:0 pobijedio Borca i tako izbio na šesto mjesto, odnosno krug onih klubova koji bi igrali Ligu za prvaka da je danas okončana Liga 12, no do završetka Lige 12 imaju još tri prvenstvena kola.

Rezultati 19. kola:

Široki Brijeg - Sarajevo 2:1, Radnik - Borac 3:0, Krupa - Željezničar 2:4, Zrinjski - GOŠK 3:2, Sloboda - Mladost 2:0, Čelik - Vitez 1:0.

Poredak:

Željezničar 44, Zrinjski 43, Široki Brijeg 38, Sarajevo 35, Krupa 31, Radnik 27, Mladost 25, Borac 24, Sloboda 19, GOŠK 17, Čelik 13, Vitez 7 bodova.

Parovi 20. kola:

Vitez - Široki Brijeg, Sarajevo - Radnik, Borac - Krupa, Željezničar - Sloboda, Mladost - Zrinjski, GOŠK - Čelik.

(www.jabuka.tv)