Široki Brijeg: S pojačanjima ‘na kapaljku’ ponovno se traži Europa

NK Široki Brijeg, HNK Branitelj, pripreme
U vrlo kratko vremena jako puno toga izdogađalo se na Pecari. Počnimo od starta prošle sezone, kada je na klupu došao, odnosno vratio se - Ivo Ištuk. Visočki stručnjak solidno je startao pobijedivši Borac u 1. kolu, no ubrzo se pokazalo da stvari neće ići tako glatko. Nekoliko ružnih poraza uzdrmalo mu je stolicu, a kap koja je prelila čašu potekla je u 18. kolu kada je bodove s Pecare odnio Olimpic. - Razgovarali smo s trenerom i zaključili da je najbolje napraviti sporazumni raskid ugovora, rekao nam je tada glavni tajnik kluba Josip Bevanda.

Koliko god ljubav Širokog i Ištuka imala uporište u nekim boljim vremenima, pući je moralo. Jednostavno - nije bilo rezultata. Nakon prijelaznog rješenja u vidu Marija Bazine došao je Blaž Slišković koji je uz rezultate vratio i atmosferu. Široki je ponovno izborio Europu, no onda je mostarski strateg odlučio "podići sidro", jer ga je u Saudijskoj Arabiji čekao ipak osjetno unosniji posao.
Široki se s Bakom nije kockao, jer više se nije imalo što izgubiti - Europa je već opasno visjela, a Sliškovićev rejting nikako nije mogao nauditi poljuljanoj atmosferi... naprotiv. Možda će zazvučati glupo, ali ni sa sljedećim izborom, Marijom Ćutukom, kocka se nije zakotrljala. Da, on je bio posljednji trener s kojim je Široki do kraja sezone vodio borbu za naslov prvaka, bilo je to u sezoni 2007./2008., no ovog puta na ruke je dobio momčad koja je osvježenje trebala dobiti davno prije njegova dolaska. Upravo na to ciljamo ovom kronologijom događaja koja je svjedočila četvorici trenera na klupi u roku godine dana. Široki je igrao s pola gasa, jer mu potrošena "mašina" nije dopuštala više. Pojačanja su stizala "na kapaljku", ako ih je ikako bilo (od početka prošle sezone istinskim pojačanjima pokazali su se samo Mateo Roskam i mladi Goran Zakarić), a od trenera se tražio visok plasman. Bilo je to svojevrsno mučenje, ali u klubu su ustrajavali na planu da sa sitnim promjenama pokušaju i dalje kotirati visoko. Ćutuk je napravio par pogrešaka, najočitiju s guranjem mladog Borisa Baćka u duele s Olimpijom kada je bilo evidentno da mladom vrataru nedostaje velikih utakmica, no jasno je bilo da je obrana slabiji dio momčadi, odnosno da joj pod hitno treba iskusniji, a kvalitetan pojedinac. Dva dana nakon Ljubljane Ćutuk je smijenjen, a došao je Branko Karačić. Zatim je Baćak posuđen Čapljini, a na njegovo mjesto doveden je bivši Čelikov čuvar mreže Luka Bilobrk, koji će, barem u startu, imati solidnu konkurenciju u iskusnom Nikoli Mariću. Zatim je i stoper Renato, nakon dolaska Vedrana Ješe, postao prekobrojan. To su konačne finese s kojima bi Široki u 1. kolu trebao dočekati Željezničar. Je li to dovoljno? Pa, u Širokom vjeruju da jest - najčešće se spominje to da je kostur momčadi ostao isti, ali da bez pojačanja ne može - otkrila je Olimpija.
Novog šefa struke Karačića očekuje težak zadatak preslagivanja zapravo ne pretjerano drukčijeg kadra s kojim bi trebao pronaći dobitnu kombinaciju koja bi donijela stalni cilj izlaska u Europu. Nezanemariva je i činjenica da su Borac i Željezničar ponovno poprilično jaki, usprkos određenim promjenama u kadru, kao i da Sarajevo ponovno ima konja za utrku.

Danas s Braniteljem

Petu provjeru pod palicom Branka Karačića, ukupno sedmu od početka priprema, odigrat će Širokobriježani danas u Mostaru. Točnije, igrat će se u Rodoču, a protivnik će biti - federalni prvoligaš Branitelj koji je u tekućim pripremama dva puta savladao Zrinjski, a Hajduk ga je tijesno savladao s 2:1. Početak utakmice zakazan je za 18 sati.

Dnevni list