Široki Brijeg i Zrinjski mogu nastupati u prvom pretkolu Eurolige na svojim stadionima

Zrinjski-Maribor
...mostarskim Pod Bijelim brijegom i Pecari u gradu na rijeci Lištici. No, i ako ova dva kluba prođu dalje u Europi neće moći biti domaćini na svojim terenima, prenosi abcportal.info.

FK Radnik iz Bijeljine domaće utakmice kvalifikacija za Europa ligu u narednoj sezoni će igrati na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, dok će tuzlanska Sloboda u istom takmičenju biti domaćin u Zenici, jer njihovi stadioni ne ispunjavaju kriterije za odigravanje međunarodnih utakmica.

"S obzirom na prijave domaćinstava naših ekipa u Europi za sljedeću sezonu utakmice trećeg pretkola europskih natjecanja moguće će biti igrati samo na stadionima u Širokom Brijegu, Banjoj Luci i Zenici. Ukoliko bi neko od naših predstavnika izborio nastup u grupnoj fazi Lige prvaka ili Europa lige iduće sezone, domaće međunarodne utakmice mogao bi igrati isključivo na stadionu Bilino polje u Zenici, zato što jedini u BiH ispunjava uvijete koje UEFA propisuje za svoja natjecanja", rekao je za Anadolu Agency (AA) Adnan Džemidžić, direktor Odjela za licenciranje klubova Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

I pored generalno loše infrastrukture na bh. stadionima Džemidžić kaže kako je ostvaren određen napredak u procesu licenciranja klubova.

"Očigledan je napredak u samom pristupu procesa licenciranja. To se vidjelo u prvom stupnju licenciranja odmah nakon završene sezone kada je osam klubova iz Premijer lige BiH ispunilo uvijete i dobilo licencu za nastup u UEFA natjecanjima. Dakle, tu je vidljiv napredak u ozbiljnosti i radu u klubovima", kazao je Džemidžić, naglasivši:

"Najbolji primjer je bijeljinski Radnik. Oni su ostvarili svjetlosni napredak. Išli su igrati van svog grada kako bi sredili travnjak na stadionu u Bijeljini koji je danas vrhunski. Predsjednik kluba Mladen Krstajić je uveo njemačku disciplinu i u skromnim mogućnostima ekipa iz Bijeljine konstantno napreduje, sređuju stvar po stvar i puno toga su napravili. Vjerujem kako će poslije osvajanja Kupa BiH napraviti još više u sljedećim mjesecima, ali i kako će našu zemlju dostojno predstavljati u Europi".

Većina stadiona u BiH i danas infrastrukturno zaostaje za onima na kojima se igraju i utakmice nacionalnih prvenstava u susjednim zemljama, prije svih Hrvatskoj i Srbiji.

"Naši stadioni od sezone 2017/18 neće se razlikovati od ovih u susjedstvu. To govorim jer ćemo postrožiti kriterije prema uputama UEFA-e. Svaka od 12 ekipa koja bude igrala u Premijer ligi BiH od sezone 2017/18 domaće utakmice će morati igrati na stadionu koji ima reflektore, video-nadzor, uređene VIP lože, prostor za hendikepirane osobe... Igrat će se samo tamo gdje postoje takvi, uvijeti. Vjerujte, urađeno je mnogo toga i to je očigledno osvrtom na prošle godine. Naravno, tko želi da vidi. Izvršni odbor N/FS BiH, predvođen predsjednikom Evledinom Begićem, sa administracijom Saveza, trudi se unaprijediti svaki segment u procesu licenciranja, pri tome vodeći računa i o klubovima", istakao je Džemidžić.

Na pitanje hoće li uskoro u BiH biti identični kriteriji prilikom licenciranja klubova za nastup u Europi i nacionalnim prvenstvima, poput slučaja u susjednoj Hrvatskoj, Džemidžić je odgovorio:

"Trudimo se za sezonu 2017/18 napraviti izmjene i dopune Pravilnika o licenciranju N/FS BiH na osnovu kojih ćemo kriterije skoro pa izjednačiti. Skoro u svim segmentima klubovi će od sezone 2017/18 morati ispunjavati uvijete kako bi dobili licence za nastup u Premijer ligi BiH i Europi. To će donijeti dodatni kvalitet i bh. klupski nogomet približiti Europi".