Sir Alex nakon 27 godina odlazi iz Uniteda

Najuspješniji menadžer u engleskoj nogometnoj povijesti posljednji će put voditi Manchester United 19. svibnja protiv West Bromwicha u zadnjem kolu Premierlige, a nakon toga će postati direktor kluba.

- O umirovljenju sam dugo razmišljao i nisam lako donio odluku. No, sada je pravo vrijeme. Bilo mi je važno da momčad ostavim u najjačem mogućem izdanju i mislim da sam uspio u tome. Kvaliteta momčadi koja je osvojila naslov i ravnoteža godina u njoj, dobar su znak za nastavak uspjeha na najvišoj razini. Isto tako, struktura juniorske momčadi će osigurati svjetlu budućnost klubu. Naš trening-kamp je među najboljima u globalnom sportu, a naš stadion Old Trafford se s pravom smatra jednim od vodećih objekata u svijetu - rekao je Ferguson i nastavio:

- Gledajući u budućnost, oduševljen sam što ću preuzeti uloge direktora i ambasadora kluba. Uz te aktivnosti, kao i moje mnoge hobije, radujem se budućnosti. Zahvaljujem obitelji, njihova ljubav i podrška su mi bili od krucijalne važnosti. Moja supruga Cathy je bila ključna figura kroz cijelu moju karijeru, donosila mi je stabilnost i ohrabrenje.

- Što se tiče mojih igrača i stručnih stožera, bivših i sadašnjih, želim im svima zahvaliti za nevjerojatnu razinu profesionalnog ponašanja i predanosti, pomoću kojih smo ostvarili toliko nezaboravnih uspjeha. Bez njihova doprinosa, povijest ovog velikog kluba ne bi bila tako bogata.

- U mojim ranim godinama u klubu, podrška uprave, a ponajprije Sir Bobbyja Charltona, dala mi je samopouzdanje i vrijeme potrebno za izgradnju kluba, a ne samo momčadi. U prošlom desetljeću obitelj Glazer (vlasnici kluba, op. a.) mi je osigurala platformu za rad na najvišoj razini, a iznimno sam sretan i što sam radio s talentiranim i pouzdanim direktorom Davidom Gillom. Iskreno sam im zahvalan svima.

Za kraj je, dakako, veliki škotski stručnjak uputio i riječi zahvale vojsci Unitedovih navijača.

- Podrška koju ste nam pružali tijekom godina je bila istinski veličanstvena. Bila je čast i iznimni privilegij voditi vaš klub. Vrijeme koje sam proveo kao menadžer Manchester Uniteda je bilo pravo blago.

Ferguson je, podsjetimo, preuzeo treniranje Uniteda 1986. godine i otada neprekidno vodi ''crvene vragove'' s kojima je osvojio 13 naslova u Premierligi, pet u FA Cupu, četiri u Liga kupu, deset u engleskom Superkupu, dva u Ligi prvaka, te po jedan u Kupu pobjednika kupova, europskom Superkupu, Interkontinentalnom kupu i na Svjetskom klupskom prvenstvu.

Spomenimo još da se kao glavni kandidat za Fergusonova nasljednika u engleskim medijima spominje sadašnji menadžer Evertona David Moyes.

sportske.jutarnji.hr