Šimunićev odvjetnik: 'Žalba je već upućena, iako su svi digli ruke mi ćemo dobiti pravnu bitku i poništiti kaznu'

Josip Šimunić, vatreni Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska vatreni, Joe Šimunić, Hrvatska, Joe Šimunić, peticija, Joe Šimunić, pismo, Dalibor Ravić, Mija Martina Barbarić, Josip Šimunić, miljenko stojić, kolumna, Josip Šimunić, kraj karijere, Josip Šimunić, kazna, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, kazna, FIFA, žalba, odvjetnici, Josip Šimunić, hrvatski branitelji, UEFA, pismo, Josip Šimunić, Općina Široki Brijeg, GNK Dinamo Zagreb, Josip Šimunić, peticija, Josip Šimunić, kazna, UEFA, Josip Šimunić, FIFA, žalba, FIFA, Josip Šimunić, Josip Šimunić, FIFA, kazna, HAZ Kralj Tomislav, Josip Šimunić, FIFA, priopćenje, Hrvatske akademske zajednice, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Josip Šimunić, žalba, FIFA, Josip Šimunić, krivnja, bujica, Josip Šimunić, Joe Šimunić, pozdrav, za dom spremni, Josip Šimunić, pismo, Josip Šimunić, za dom spremni, Josip Šimunić, Moja voljena Hrvatska, film, Josip Šimunić, Josip Šimunić, za dom
Cilj nam je posve ukinuti kaznu i vjerujemo da je to moguće, dobit ćemo pravnu bitku iako su svi dignuli ruke mi vjerujemo da postoje pravni mehanizmi.", uvjeren je odvjetnik.

Čekale su sa strepnjom mnoge pristaše hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića odluku čelnika svjetske nogometne organizacije da objavi kaznu za našeg sportaša. Prema našem nogometašu u FIFA-i nisu imali milosti pa su tako odlučili da će morati pauzirati čak deset utakmica radi skandiranja s navijačima nakon utakmice s Islandom u Zagrebu 19.studenoga. Kaznu je FIFA obznanila na svojim službenim stranicama, a stranica na Facebooku zatrpana je komentarima Hrvata ogorčenih radi kazne ovom sportašu. Mjera ide toliko daleko da Šimunić ne smije ući u prostor stadiona, a uz to je primoran platiti 30 tisuća švicarskih franaka. Disciplinski odbor zaključio je da je igrač zajedno s publikom uzvikivao hrvatski pozdrav koji su u Drugom svjetskom ratu rabili pripadnici fašističko ustaškog pokreta. Odbor se složio kako je taj pozdrav diskriminirajući te je njime uvrijeđen dignitet skupine ljudi na rasnoj i etničkoj razini. U FIFA-i su dodali kako su obvezni boriti se protiv bilo kakvog oblika diskriminacije u nogometu i blisko surađivati s nogometnim savezima diljem svijeta kako bi educirali o jednakosti i poštovanju. HNS ima pravo žalbe na ovu odluku.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović nedavno je kazao da su odlukom Fife o kazni Šimuniću šokirani. Rekao je i da će mu dati punu podršku u vjerojatnoj žalbi, ali i priznali da takva kazna za njega znači nemogućnost nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Šimunića je kazna potresla jer ju nije očekivao, ali dok HNS ne daje signale da bi mogao uložiti žalbu, nogometaš se s kaznom nije pomirio.

Žalit će se, kako nam je rekao njegov odvjetnik Davor Pretnjača Fifinom Žalbenom Sudu. "Žalba je već upućena i u njoj ne stoji samo jedan argument. Nije bitno samo to da je njegov pozdrav povijesni, od toga ćemo krenuti, ali ima tu još ključnih stvari. Uskoro ćemo izaći u javnost s detaljima pa će se znati i tko je prijavio Šimunića. Cilj nam je posve ukinuti kaznu i vjerujemo da je to moguće, dobit ćemo pravnu bitku iako su svi dignuli ruke mi vjerujemo da postoje pravni mehanizmi", uvjeren je odvjetnik. Argumenti su inače sročeni na 80-tak stranica, a i hrvatska javnost i svi zainteresirani uskoro će biti upoznati s njima, najavljuje naš sugovornik te dodaje da nije lako izdvojiti neki segment.

Podsjetio je Prtenjača da je i prije pet godina dobio zanimljivu pravnu bitku protiv grada Stuttgarta koji je zabranio koncert hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thomsponu. I tada su pripremili obranu na stotinjak stranica, a zabrana je uz niz argumenata bila povučena. "Ova dva slučaja dosta su slična i mogu se usporediti.", zaključio je odvjetnik.

Tako naš reprezentativac u ovom slučaju na svojoj strani ima uglednog odvjetnika, ali i veliki dio hrvatske javnosti koja mu neupitno daje potporu.

Dnevno.hr