Sedmorica mladih igrača čeka Bilićev poziv

Nakon što su mu otkrili diplomu pravnog fakulteta, iščeprkali rokerski pedigre i saznali da nadahnuće pronalazi u knjigama Billa Clintona i Baracka Obame, engleski novinari mogli bi se za promjenu neugodno iznenaditi otkrićem da je Slaven Bilić - konzervativan trener. Pristajući na novi dvogodišnji ugovor s HNS-om, hrvatski izbornik je bez okolišanja najavio da odustaje od radikalnih rezova u kadru reprezentacije zato jer vjeruje skupini igrača koji su odradili prošli ciklus.

To u prijevodu znači da pozivnice i dalje može očekivati skupina igrača koja već duže vrijeme samo statira na treninzima reprezentacije ili u zabavnijem slučaju u sitne sate tetura pred objektivima fotoreportera. Od njih nacionalna momčad nema koristi i Bilić bi se mirne duše mogao okrenuti nekim novim rješenjima. Na obzoru šansu čekaju najmanje sedmorica talentiranih nogometaša. Jasno je da pod hrvatskom zastavom trenutačno nema mjesta za sve njih, ali nekolicina svakako zaslužuje pozivnicu.

1) Ivo Iličević (23) je, na primjer, bez pravog objašnjenja ispao is fokusa Rusanove nakon što je dvije godine poput lokomotive vukao mladu Ladićevu reprezentaciju. Ta je momčad, podsjetimo, u ciljnoj ravnini ostala bez dodatnih kvalifikacija za EP. Nije uspjela preskočiti posljednju prepreku, remizirala je s jakim Talijanima ( Balotelli, Giovinco), a Iličević je tada kao i u niz navrata prije toga bio najbolji pojedinac na terenu. U međuvremenu je Iličević raskinuo ugovor s Bochumom i skrasio se u Kaiserslauternu koji predvodi njemačku drugoligašku karavanu. Iličević je standardni prvotimac, nerijetko i strijelac. Profilom je vrlo sličan Luki Modriću i bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se snašao u novom okruženju s obzirom na to da je Modrića ozljeda odvojila od “vatrenih” barem do proljeća.

2) Milan Badelj (20) u jednom se trenutku ove jeseni posve približio popisu A reprezentacije, no Bilić je Dinamova playmakera poslije ipak benevolentno prepustio kolegi iz mlade vrste. Badelj je klasni nogometaš, u proteklih godinu dana navikao nas je na visoke standarde i “modri” su o njemu ovisni više nego što bi željeli priznati. Umjesto koga bi mogao ući? Jedva da će tko primijetiti ako s popisa ispadne Ivan Jurić.

3) Drago Gabrić (23). “Zar to nije pravi posao? Prodaš Gabrića i za te novce dobiješ obojicu Sharbinija?” Nisam siguran da je ovaj refren još uvijek popularan na Poljudu kao što je to bio krajem kolovoza. Gabrić je bio detonator Hajdukove eksplozije u prošloj sezoni 1. HNL, a Biliću bi mogao koristiti kao adut s klupe jer je dinamičan i konkretan. Za razliku od Anasa Sharbinija...

4) i 5) Mato Jajalo (21) ili Ivan Perišić (20). Jajalo je zapažen u Sieni, izvjestitelji s nedjeljne utakmice s Juventusom tituliraju ga najboljim pojedincem domaće momčadi. Perišić je poput komete obasjao naše nogometno nebo. Jedan ili drugi? Ili možda obojica? Mjesto će osloboditi Jerko Leko koji je ove jeseni iščezao s klupskog radara.

6) Domagoj Vida (20). “On je definitivno već sada materijal za reprezentaciju. Pronađite mi još jednog 20-godišnjaka sa 100 prvoligaških nastupa”, rekao nam je ovih dana Osijekov sportski direktor Dragan Vukoja. Vida je odavno označen kao potencijal, u međuvremenu je puno oscilirao, ali ove sezone je izrastao u lidera poletne Osijekove momčadi. Još uvijek ne može ozbiljno konkurirati za dres nacionalne momčadi, ali budimo iskreni - ne može ni Vejić.

7) Ivan Tomečak (19). Oduševljavaju njegova energija i okomitost u igri. Idealan za sparing posustalom Dariju Srni, čije je mjesto u momčadi zacementirano, iako je ove kvalifikacije odigrao ispod svoje razine.

jutarnji list