Saša Papac okončao karijeru

Potvrdio je to jučerašnji mail koji nam je uputio glavni akter ove priče.

"Nakon dužeg razmišljanja odlučio sam okončati svoju igračku karijeru. Iz zdravstvenih razloga nisam više u stanju odgovarati zahtjevima profesionalnog nogometa. Svim mojim bivšim klubovima želim puno sreće u sljedećim sezonama, a reprezentaciji plasman na SP u Brazilu..."

Da je Papac, koji se nakon završetka prošle sezone vratio u rodni Mostar, odlučio završiti karijeru, bilo nam je poznato odavno, ali kako je odlučio šutjeti za medije, ipak smo morali čekati službenu potvrdu.

- Iskreno, nije mi drago što razmišlja o završetku karijere, jer je za nas izuzetno važan igrač s kojim smo dobili i stabilnost i iskustvo i kvalitetu. Kao izborniku, puno bi mi značilo da se ipak odluči za nastavak karijere, ali svjestan sam da je odluka samo njegova, kakva god ona bude, kazao je prije nešto više od mjesec dana, nakon razgovora s Papcem, Safet Sušić za dnevni list.

- Pokušavao sam ga uvjeriti, iako sam svjestan da je prošle sezone imao puno problema, i s ozljedama i s klubom koji je praktički propao, što ga je također teško pogodilo. Mislim da je on planirao završiti karijeru s Rangersom, ali klub je, nažalost, doživio veliku krizu iz koje će se teško izvući. Iskreno, na njemu se vidi da je trenutačno sretan, vratio se u svoj rodni kraj, uživa u životu i dobro se oporavio od silnih zdravstvenih tegoba koje su ga zadesile prošle sezone. Izgleda pet godina mlađi nego kada se zadnji put pojavio na okupljanju reprezentacije, kroz šalu je dodao Sušić u istom razgovoru.

Najveći dio karijere Papac je, naravno, proveo u Rangersu, najtrofejnijem škotskom klubu koji je, zbog financijskih problema, ove sezone morao krenuti iz najnižeg ranga. Na Ibrox je stigao 2006. iz bečke Austrije i to na inzistiranje francuskog stručnjaka Paula Le Guena, koji je u istom prijelaznom roku preuzeo Rangers i osim Papca sa sobom doveo još deset novih igrača. Trener koji je s Lyonom osvojio tri naslova prvaka u Škotskoj se zadržao samo nekoliko mjeseci, a od jedanaest igrača koje je doveo, na Ibroxu se uspio zadržati samo Papac, koji je u šest godina postao jedan od najcjenjenijih stranaca u povijesti škotskog giganta.

U povijesnim knjigama će ostati zapisano da je minutažu skupljao u 227 utakmica te je dao značajan doprinos u osvajanju osam trofeja - tri naslova prvaka (2009., 2010., 2011.), dva škotska kupa (2008., 2009.) i dva Liga kupa (2008., 2010., 2011.), a 2008. je igrao u finalu Kupa UEFA protiv ruskog Zenita (0:2).

Nogomet je Papac počeo igrati u Veležu, nastavio u Zrinjskom, a u austrijski Kärnten je 2001. prešao iz Širokog Brijega. Nakon tri sezone u klubu iz Klagenfurta, 2004. je, nakon ispadanja Kärntena u niži rang, karijeru nastavio u bečkoj Austriji s kojom je već u prvoj sezoni osvojio nacionalni Kup, a onda i dvostruku krunu s kojom se oprostio od Beča.

Istina, 2006. je počeo sezonu s novim austrijskim prvakom, ali je posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka ipak potpisao trogodišnji ugovor s Rangersom.

- Kakav dan. Ujutro sam bio u Zenici, zatim sam zajedno s ostalim reprezentativcima sa sarajevske zračne luke otputovao na Maltu, a onda u popodnevnim satima iz La Valette privatnim zrakoplovom prema Glasgowu. Naravno da je bilo naporno, ali isplatilo se, kaže Papac koji se odmah po potpisu ugovora istim zrakoplovom vratio na Maltu, gdje je reprezentacija BiH igrala svoju prvu utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine.

Mjesec i pol dana kasnije reprezentacija je pod izborničkom palicom Blaža Sliškovića u Zenici izgubila od Grčke (0:4), a kasnije se ispostavilo da je to bila njegova posljednja utakmica za reprezentaciju sve do rujna 2011. kada se, nakon višegodišnjeg bojkota uzrokovanog nezadovoljstvom stanjem u Nogometnom savezu BiH, u utakmici protiv Bjelorusije (2:0) pristao vratiti u reprezentativni dres. Istina, 2008. Papac je prihvatio poziv Mehe Kodre, no kako je ovaj smijenjen prije nego što je Mostarac odigrao ijednu utakmicu, njegov bojkot se nastavio. Posljednju utakmicu za reprezentaciju je odigrao 28. veljače ove godine protiv Brazila, dok je, sada je to i službeno, posljednju utakmicu u karijeri odigrao 7. travnja protiv St. Mirrena.

Prometna nesreća skratila karijeru

U rujnu 2005. Saša Papac je u Beču doživio tešku prometnu nesreću, koja je zapravo i glavno razlog zašto danas 32-godišnji Mostarac završava karijeru, jer je puno puta ponovio da mu je upravo ta prometna nesreća skratila karijeru.

- Prometna nesreća koju sam doživio u Austriji skratila mi je karijeru tri-četiri godine i svjestan sam da ću morati ranije okačiti kopačke o klin, izjavio je Papac u travnju 2009. za Dnevni list.

- Ipak, u svakom zlu ima nečeg dobrog. Koliko god mi je nesreća oduzela, toliko mi je i dala, jer sam uvidio neke stvari koje ranije nisam. Počeo sam trenirati i igrati s drukčijim pristupom, uostalom, najbolje stvari u karijeri napravio sam nakon nesreće. Da, nesreća mi je skratila karijeru, ali mi je otvorila oči, dodao je Papac u tom razgovoru.