Sarajevo: Teško ozlijeđeni navijač Hajduka operiran, Torcida kamenovana u Konjicu

navijački neredi, Torcida, Sarajevo, navijački neredi, Sarajevo, Torcida
...povrijeđeni su u neredima koji su izbili u četvrtak na i oko stadiona Grbavica u Sarajevu.

Ovu informaciju za Sarajevo-x.com potvrdio je ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Muhamed Budimlić.

- Od svih ovih ozlijeđenih samo je jedan navijač Hajduka zadržan u bolnici jer je zadobio teške ozljede. Ostali su nakon liječničke intervencije pušteni kući - kazao je Budimlić za portal Sarajevo-x.com.

Teško ozlijeđeni navijač operariran je u bolnici Koševu, te je njegovo zdravstveno stanje nakon operacije stabilno.

Budimlić je dodao kako je prema posljednjim informacijama koje su mu prenesene nakon jučerašnjih nereda slobode lišen jedan navijač Željezničara, dok još ne može govoriti o preciznom broju navijača Hajduka koji su uhićeni.

- Naravno, lišenjem slobode jednog navijača Želje mi nismo završili posao. Radimo na utvrđivanju svih okolnosti i bit će privedeni svi oni za koje na osnovu pregleda snimaka i na druge načine utvrdimo odgovornost. Što se tiče navijača Hajduka, njih je jučer veći broj priveden u PU Novo Sarajevo, na saslušanje, ali i zbog kasko osiguranja i slično, tako da još ne možemo govoriti o tačnom broju tih navijača koji će odgovarati za nerede - navodi Budimlić.

Naveo je i kako je na južnu tribinu stadiona Grbavica na kojoj su bili navijači Željezničara upao dio skupine u kojoj je bilo od 250 do 300 navijača Hajduka koji su pod policijskom pratnjom dovedeni iza istočne tribine. U toj grupi koja je upala na južnu tribinu bili su i državljani BiH i Hrvatske, dok je u sukobu na mostu kod Elektroprivrede sudjelovalo 50 navijača Hajduka iz Hrvatske.

- Mi ćemo svakako analizirati čitavu situaciju i, ako se ustanovi policijska odgovornost, izreći sankcije. Međutim, treba istaknuti i da je policija zadržala 200 navijača Hajduka na Ivan Sedlu, te još 150 njih na Kobiljači. Oni, dakle, nisu ušli u Sarajevo, čime su spriječeni još veći neredi. Međutim, od odgovornosti ne treba bježati, i ja se osjećam odgovornim kao dio ovog sistema, jer ovakve stvari nam ne trebaju i nikako se ne smiju događati - zaključio je Budimlić.

Prema informacijama koje stižu iz Konjica, konvoj autobusa, kombija i automobila sa navijačima splistkog Hajduka, koji se sa Ivan Sedla kretao prema Splitu, kamenovan je tijekom prolaska kroz Konjic.

"Kolona autobusa, kombija i automobila sa navijačima  Hajduka iz Splita kamenovana je tijekom prolaska kroz Konjic, ali vozila se nisu zaustavljala", kazao je komesar policije HNŽ Amir Begić.

hercegovina.info