Sanel Jahić prijavio Željezničar Sindikatu profesionalnih nogometaša

Sanel Jahić
... sa prvim timom tužio je FK Željezničar Sindikatu profesionalnih nogometaša u BiH.

Nekadašnji bh. reprezentativac, koji se nakon dugogodišnje inozemne karijere u matični klub vratio ljetos kao veliko pojačanje, sada je suspendiran do daljeg. Sa odlukom koju je donio trener Petrović, a odobrio direktor "plavih" Mirsad Šiljak, iskusni nogometaš se nije mogao pomiriti, javljaju Nezavisne novine.

"Petrović je donio odluku nudeći kao razlog navodno kršenje klupske discipline. Kao razlozi navode se odlazak sa treninga 4. studenog i izostanak sa radnog sastanka 5. studenog. Trener Petrović nije našao za shodno da obavi razgovor sa mnom i dozna moje razloge, čime je pokazao da djeluje, ne kao šef stručnog stožera, već kao klupski redar, kojem je važnije demonstrirati vlastitu moć, nego se baviti otklanjanjem problema unutar ekipe", napisao je između ostalog Jahić u pismu upućenom Sindikatu.

Iz kluba sa "Grbavice" jučer nisu željeli previše polemizirati sa igračem, ali su još jednom naglasili da se pravila ponašanja moraju poštovati i da niko nemama pravo donositi bilo kakve odluke na svoju ruku.

"Kroz odluku smo sve rekli. Novonastalu sistuaciju ćemo u budućnosti pokušati riješiti interno. Stav kluba je poznat, pravila i klupska disciplina se moraju poštovati te i dalje smatramo da je odluka o suspenziji ispravna i legalna", rekao je Emir Muhamedagić, glasnogovornik FK Željezničar, i dodao:

"U Sindikatu žele djelovati populistički. Namjera im je da se na ovakav i slične načine na jednom velikom klubu dokažu i predstave javnosti kako nešto rade, ali u ovom slučaju tvrdimo da je sve urađeno po propisima."

Jahić ipak tvrdi da su u njegovom slučaju stradale i pravda i istina, te da je riječ o samovolji stratega.

"Nikakvog kršenja discipline nije bilo, pogotovo ne ružnih scena. A da je riječ o činu samovolje, najbolji je dokaz to što dokumente o navodnoj nedisciplini dobijam desetak dana po suspenziji, a javnosti je ponuđeno samo šturo obavještenje. Točno je da se trener Petrović i ja ne slažemo uvijek u mišljenju, ali razlike u mišljenju nisu i ne smiju biti smatrane za nedisciplinu. Pogotovo ne smiju biti korištene kao opravdanje za izostanak očekivanih rezultata. Od profesionalnog nogometaša očekuje se da pruži maksimum, ali ne i da bude poslušni sljedbenik svake trenerske misli. Priključenjem trenažnom procesu izvan prvog tima, bez utemeljenog obrazloženja, narušena su moja prava kao nogometnog profesionalca, a moja osjećanja duboko povrijeđena. Odjednom sam se našao u situaciji da mi je trener Petrović i 'tužitelj i kadija", dodao je Jahić.

Problem sa tužbama imaju i u Veležu. Bivši igrač ovog kluba Mrako Nikolić tužio je Mostarce FIFA. Srbijanski internacionalac tvrdi da je u siječnju potpisao sporazumni raskid ugovora, koji mu je garantirao 7.000 KM, ali novac nikada nije dobio. Iz FIFA su upravi Veleža dali rok da do 24. studenog izmire obveze prema bivšem igraču, ali "rođeni" tvrde da nisu ništa dužni.