FOTO  Sandi Ajanić - budućnost Veležove obrane

Sandi Ajanić, FK Velež

Svoje prve nogometne korake Sandi je započeo u Veležu sa sedam godina gdje je prošao sve mlađe kategorije, a već drugu godinu je član kadetske selekcije Rođenih.

Kadeti Veleža polusezonu su završili tek na 12. mjestu prvenstvene tablice:

- Nismo zadovoljni rezultatima ove polusezone koji su bili ispod naših očekivanja, ali nadam se da ćemo svojim radom i trudom ostvariti bolje rezultate u drugoj polusezoni.

Tko od trenera ima najveće zasluge za tvoj nogometni razvoj?

- Iskreno od svakog trenera koji me dosad trenirao naučio sam ponešto i svaki je zaslužan za moj razvoj. To su Mensud Duraković, Samir Ćemalović, Avdo Kalajdžić, Enes Šunje, Širaz Novaković, Enes Spahić, Emir Tufek, Ekrem Hasanbegović, Veselin Đurasović, te sadašnji trener Igor Remetić i šef omladinske škole Dženan Zaimović.

Uz trenere tko ti još predstavlja veliku podršku u nogometu i općenito u životu?

- Najveća podrška ipak su moji roditelji koji su tu uvijek uz mene, prate sve moje utakmice i pomažu mi da ostvarim svoje ciljeve. Na njih se mogu uvijek osloniti i moj uspjeh ne bi bio moguć bez njih i njihove potpore.

Svaki mladi sportaš ima i svoje uzore:

- Da, kao i svaki fudbaler i ja imam svoje uzore. Moji uzori su Thiago Siva i Vincent Kompany najviše zbog njihovog načina igre, ponašanja na terenu i van njega.

Tvoje igre u kadetima Veleža nisu prošle neopaženo ni kod selektora kadetske reprezentacije BIH. Kakav je osjećaj nastupati za reprezentaciju?

- To se ne može riječima opisati. Bio sam ponosan kad sam dobio poziv za okupljanje reprezentacije što mi je bila velika želja koja se i ostvarila jer je san svakog mladog sportaša da nastupi za reprezentaciju svoje domovine. Debi u reprezantaciji dočekao sam na turniru u Crnoj Gori protiv reprezentacija Crne Gore i Makedonije.

Uslijedilo je okupljanje reprezentacije u Zenici te kvalifikacije u Belgiji. Iako velika većina ljudi nije davala velike izglede za prolazak, BIH reprezentacija je uspjela izboriti plasman u elitnu rundu:

- Uoči odlaska na kvalifikacije objavljen je širi spisak igrača te okupljanje u trening kampu reprezentacije u Zenici gdje smo proveli tri dana. Na tom okupljanju izborio sam se za uzi spisak selektora Malkocevica. Uslijedile su kvalifikacije gdje smo igrali protiv nositelja Belgije i Švicarske kao i neugodne reprezentacije Azerbejdžana. Mnogi su nas prije vremena otpisali, a mi smo pokazali kvalitet i ostavili srce na terenu te izborili elitni krug kvalifikacija na čelu sa selektorom Malkočevićem i članom stručnog štaba Tonijem Karačićem koji je ujedno i selektor u19 reprezentacije.

Slijedi elitni krug kvalifikacija kadetske reprezentacije u Mađarskoj. Može li po prvi puta reprezentacija izboriti plasman na Europsko prvenstvo?

- Slijedi elitni krug kvalifikacija, a mi smo u grupi sa Češkom, Škotskom i domaćinom Mađarskom. Mislim da ova selekcija pod vodstvom Sakiba Malkočevića posjeduje kvalitet i da se možemo plasirati na Europsko prvenstvo.

Za tebe su interes pokazali neki inozemni klubovi iz Njemačke (Stuttgart, Freiburg), Italije (Verona), Slovačke (Slovan) i Austrije. Kakve su ti ambicije i planovi za budućnost?

- Iako mi godi interes inostranih klubova moje želje i planovi vezani su za Velež gdje bi se želio dokazati i zaigrati za prvi tim, a što se tiče reprezentacije volio bi u budućnosti nastaviti nastupati za omladinske selekcije BIH.

HERCEGOVINA.info