Sa stranim trenerom možete imati Hrvatsku za vrh Europe

Vahid Halilhodžić, SP Brazil, Vahid Halilhodžić, HNS

... tome ga honorirali te na kraju potjerali. Kovač je s godišnjoj gažom od oko 200 tisuća eura bio jeftiniji čak i od Safeta Sušića, a gdje je tek razina primjerice jednog Juergena Kloppa koji košta šest milijuna eura po sezoni.

Ima li ipak trenera kojima je Hrvatska primamljiva, pa i za jeftiniju gažu"? Pitali su novinari portala Index.hr Vahida Halilhodžića, koji je u burnoj trenerskoj karijeri potpisao snop ugovora, odrađivao gaže od Francuske, Obale Bjelokosti do Japana, bio hit SP-a s Alžirom i često financijski vrlo dobro prolazio.

Halilhodžić se ne slaže s mišljenjem da stranac ne ništa ne jamči, jer sigurno je, tvrdi, da jamči barem neopterećenost čaršijom. Smatra da samo neznalice i oni kojima je to u interesu govore da je stranac loše rješenje za reprezentaciju.

"Zašto stranac ne bi mogao trenirati hrvatsku reprezentaciju, dok svi vi vaši igrači rade vani? To su priče onih kojima to odgovara. Nisam na izvoru informacija da znam imate li dovoljno iskusne domaće stručnjake, no znam da u tom okruženju ulice, gdje su ti svi prijatelji, izbornik živi pod strahovitim pritiskom. Tu svi žele sastavljati ekipu, sve se petljaju i trener mora imati ogromno iskustvo, autoritet i znanje da se tome othrva. Sve oči su uprte u tebe i jedini si krivac. Stranac koji dođe nije toliko opterećen tim okruženjem"

Mislite da stranac može prelomiti ovaj težak moment za Hrvatsku, gdje sve više nas ne može navijati za ovakvu reprezentaciju?

"Hrvatska selekcija trenutno je najbolja u Europi, imate izvanredne igrače, ali za treniranje tako velikih internacionalnih imena treba vam dobar trener da to posloži. Vjerujem da bi Hrvatska s jednim iskusnim stručnjakom koji ima internacionalni autoritet mogla napraviti taj rezultat. Koliko znam, vi ste planirali u Francuskoj napasti i vrh Europe s tom ekipom. Trener je glavna karika ako je dobar, nije bitno odakle je. To je kao da imate formulu, ali ne znate voziti. Tu treba iskustva i autoriteta pred širom sportskom i društvenom javnošću. Izbornik je važna figura, ne samo u nogometnom smislu, preko njega se prelamaju i društvene anomalije. On mora imati znanje. Može se potrefiti da imaš grupu koja je ambiciozna i želi pobjeđivati, pa trener to prati. No, kada nastanu problemi pa ekipu treba vraćati na visoki nivo, tu se vidi kompetencija, stručnost. Koliko shvaćam vama u Hrvatskoj treba zaista vrhunski stručnjak da vrati izgubljeno povjerenje u momčad. Kritika je oštra, javnost također, stoga posao može odraditi samo iskusna osoba. To se, dakako, mora i platiti"

Naš Savez ne želi platiti stranog stručnjaka. Vidjeli smo, uostalom, koliko su cijenili Niku Kovača.

"Ne može trener biti na minimalcu, a igrači na milijunima. Nitko ga u tom slučaju neće cijeniti. Sve zavisi od onoga što želiš. Kvalifikacije i plasman na turnir imaju svoju cijenu, no to ionako honorira Uefa nagradom za plasman. Igrači itekako gledaju tko je koliko plaćen, mala je to čaršija i svi sve znaju. Nije se lako nametnuti takvim igračima i javnosti. Ne možeš trenera plaćati crkavicom i biti prvak Europe"Koliko je jačim trenerskim imenima primamljiva Hrvatska, kako stojimo na tržištu?

"Ima tisuće trenera koji nemaju pravo diktirati uvjete jer nigdje ne rade. Drugo je kad imaš izbor. Ja nisam uvijek prihvaćao ponude koje su bile financijski najbolje. Da bi doveo vrhunskog trenera to jednostavno treba platiti. Može to biti i domaći stručnjak, ako imate takav autoritet u nekome da se može nositi s internacionalnim klasama. Stranac ne znači nikakvu slabost. Ja sam trener u Zemlji udaljenoj 11 tisuća kilometara. Bilo mi je teško u početku, no brzo sam sve posložio i usmjerio se na ono što se od mene očekuje. Iako u Japanu nisu fanatični kao Hrvati, i ovdje je veliki pritisak"

Smatrate da su neiskusni treneri bili problem za Hrvatsku?

"Bilić je imao dobrih uspjeha, iako je bio mlad, no Štimac i Niko su preko noći htjeli postati veliki treneri, a to ne ide tako"

Trenirali ste u Dinamu mnoge hrvatske reprezentativce, Kramarića, Vidu, Badelja, Vrsaljka, Kovačića. Kako je moguće da pobijede 5:1 Norvešku, koja im se u uzvratu petama dodaje u kaznenom prostoru poput Barcelone? Je li potez u kojem Kovač protiv jednog Azerbajdžana iz igre vadi najboljeg igrača i lidera Modrića zapravio bio i njegov rastanak s reprezenztacijom? Je li to, iz drugog kuta gledano, bio čisti bojkot igrača?

"Zašto ne bi izvadio Modrića ako je bio loš? Ili Messija. No, U Oslu se vjerojatno nešto dogodilo kada je Norveška uspjela, pa čak i tehnički, izdominirati toliko jaču reprezentaciju od sebe. Hrvatska je bila anemična i tada bez obzira na kvalitetu gubiš te utakmice. Relacije između igrača i trenera su prevažne da si se zanemarivale. Posebno je bitan odnos između izbornika i lidera na terenu. Kada tu pukne... Osobno kada imam problem s igračem koji ne mogu riješiti, odstranim ga. Reprezentacija Hrvatske pripada svima, ne valja da to netko privatizira. Nije izborniku ako biti svoj, ali jednostavno mora sam donositi odluke"

Smatrate da bi Hrvatska realno mogla angažirati kvalitetnog stranca?

"Zašto ne? Tko kaže da ne bi, zaista ne zna ništa o nogometu. Ja sam bio stranac u Dinamu, pa sam prvi dan vidio u čemu je bio problem"

U čemu?

"To je malo širi problem"