Reorganizacija drugih liga: Mjesta samo za Posušje, Tomislav i Brotnjo!

NS BIH, Safet Sušić, NS BIH, KUP BIH, nogomet, NS BIH, raspad, NS BIH, tučnjava, FK Radnik, FK Željezničar, bh nogometna reprezentacija, igranje, Široki Brijeg, Mostar, nogometni savez BIH, Premijer liga BiH, snijeg, odgoda, NS BIH, kazne, bodovi, NS BIH, kazne, Premijer Liga BiH pregled, NS BIH, NK Široki Brijeg, FK Velež, premijer liga BIH natjecanje, NS BIH, kazne, eufa, Premijer Liga BiH pregled, nogomet
ovlasti Elvedinu Begiću i Izvršnom odboru NS BiH da krenu u proces reorganizacije drugih liga u okviru NS FBiH.

Kako i na koji način bi trebala uslijediti ova reorganizacija, mora biti poznato prije početka naredne sezone 2018./19. jer bi novi sustav natjecanja trebao zaživjeti u sezoni 2019./20. Dakle, sve bi se trebalo znati do kraja srpnja tekuće godine.

Umjesto sadašnje četiri lige (Sjever, Jug, Zapad i Centar), kako sada stvari stoje, postojat će samo dvije, i to Sjever i Jug.

Drugu ligu Sjever činili bi klubovi iz Unsko-Sanske županije, zatim Srednjobosanske županije, Zeničko-Dobojske županije, Tuzlanske i Posavske županije, dok bi Drugu ligu Jug činili klubovi iz Sarajevske županije, Hercegovačko-neretvanske županije, Hercegbosanske županije i Zapadno-hercegovačke županije.

U sadašnje četiri Druge lige postoji čak 60 klubova i prvaci će razigravati za ulazak u Prvu ligu FBiH, a od četiri samo će njih dva izboriti taj plasman.

Ubuduće, u Drugoj ligi Sjever bilo bi mjesta samo za one iz samoga vrha sadašnjih drugih liga. Na primjer, iz Sjevera tu bi bilo mjesta u ovome trenutku za Budućnost iz Banovića, Gradinu iz Srebrenika te Radnički iz Lukavca, i eventualno Bosna Mionicu.

Iz Zapada, za Novi Travnik, Podgrmeč iz Sanskoga Mosta, Kiseljak i Radnik Donji Vakuf. Dakle, ovih osam klubova bi igralo sigurno buduću Drugu ligu Sjever. Njima bi se pridodao netko iz Prve lige FBiH koji bi skliznuo u ovaj rang, primjerice sada Travnik i Jedinstvo iz Bihaća. Ovo je samo jedan od primjera i već se može zamisliti da bi ovaj rang natjecanja bio znatno kvalitetniji.

Što se tiče Druge lige Jug, nju bi činili klubovi iz vrha sadašnje Druge lige Jug i to Posušje, Tomislav, Sloga iz Uskoplja i Brotnjo iz Čitluka, te iz vrha Druge lige Centar i to Goražde, Borac Jelah, Radnik Hadžići i eventualno Natron Maglaj. Pridružili bi im se klubovi iz Prve lige FBiH poput Igmana iz Konjica.

Dvije Druge lige od po 10 ili 12 klubova svakako bi bile kvalitetne i igrali bi klubovi koji osim igračke kvalitete trebaju zadovoljiti i infrastrukturne kriterije.Druga liga Sjever bi se igrala od Bihaća do Tuzle, a Druga liga Jug od Zenice do Neuma.

Tako bi većina sadašnjih drugoligaša igrala međužupanijsku ili županijsku ligu, što bi bio četvrti i peti rang nogometa u BiH.

Isto tako, zagovara se i jedinstven drugi stupanj natjecanja na razini države BiH pod okriljem NS BiH, koji još uvijek opstruiraju iz Fudbalskoga saveza Republike Srpske.

Grude-online.info