Razočaranje je razumljivo, ali Sloboda je sama kriva

Ukratko, nije Sloboda ispala zato što su u posljednjem kolu Leotar, GOŠK i Rudar pobijedili klubove koji su igrali samo zato što su morali odraditi i tih posljednjih devedeset minuta, nego zato što su u trideset kola, uz odavno otpisanu Kozaru, pokazali najmanje. Kraj priče! Naravno, razočaranje Tuzlaka je logično, ali razloge ispadanja na Tušnju prije svega moraju tražiti u svojim slabostima, a ne u rezultatima posljednjeg kola u kojem je, zanimljivo, Slobodi ostanak jamčio i minimalan poraz (!), što je još jedan razlog zbog kojeg na Tušnju nemaju pravo bilo koga kriviti za svoju sudbinu, još više kada se zna što su govorili nakon što je delegat utakmice GOŠK - Sloboda (1:4) Čedo Ševerika u svom izvješću naveo da je "uočio nezalaganje domaćih igrača".

"Smiješno je išta komentirati. Uostalom, otkud tom delegatu pravo određivati tko treba pobijediti, a tko izgubiti utakmicu, komentirao je trener Slobode Abdulah Ibraković.

Zanimljivo, Isti taj Ibraković je nakon epiloga posljednjeg kola sebi, ipak, dao za pravo određivati, kako je sam rekao, "tko treba pobijediti, a tko izgubiti utakmicu". "Sloboda nije ispala iz Lige, Sloboda je izbačena. Naš obraz je čist, a ostali neka se zapitaju. Već godinu dana pričamo o napretku klupskog nogometa u BiH, ali ako ćemo biti realni onda ćemo zaključiti da je ovo najneregularnije prvenstvo u zadnjih nekoliko godina, izjavio je Ibraković, prenosi Dnevni list.

Što drugo reći, nego da se radi o izjavi koja zaslužuje drakonsku kaznu od Disciplinske komisije NS-a BiH, jer Ibraković jasno i bez "zamatanja u celofan" aludira da je posljednje kolo neregularno, što je bez neoborivih dokaza, kako smo već u uvodu napisali, sramotno, licemjerno i nimalo sportski, baš kao što je sramotno, licemjerno i nimalo sportski bilo tvrditi da je Sloboda kupila utakmicu protiv GOŠK-a (4:1) ili nešto ranije Slavija protiv Rudara (1:0).

Istina, Željezničar je u Trebinju vjerojatno igrao s "pola gasa", ali zar netko vjeruje da je Velež u 29. kolu bio na sto posto u Tuzli?! Zašto je utakmica Leotar - Željezničar (2:1) bila važnija za rasplet u borbi za ostanak od one Sloboda - Velež (2:0)? Uostalom, potpisnik ovih redaka je mišljenja da su igrači Veleža puno više truda uložili u utakmici protiv GOŠK-a, nego u onu protiv Slobode tri dana ranije, ali to je samo osobno mišljenje iznad potpisanog novinara, jer bi, opet ponavljamo, bilo sramotno, licemjerno i nimalo sportski tvrditi da je neka od tih utakmica imala unaprijed napisan scenarij. Za to su potrebni neoborivi dokazi, a mi ih nemamo, baš kao što ih nemaju u Tuzli za određene rezultate posljednjeg kola koji Slobodi nisu išli u prilog.

Zbog toga u Tuzli nemaju pravo nikoga optuživati, još više jer su i oni sami svjesni da su, uz Kozaru, pokazali najmanje, kako u posljednjem kolu, tako i u svih trideset ove sezone...

Dossier "posljednje kolo"
Borac dva puta ispadao

Netom završena sezona bila je deseta od utemeljenja Premier lige, a i u prethodnih devet bilo je slučajeva u kojim su neki klubovi "izvlačili deblji kraj" zbog "neočekivanih" rezultata u posljednjem kolu. Već u prvoj (2002./2003.) ispala je Kozara, budući da klub iz Gradiške nije dočekao pomoć Glasinca, koji je na domaćem travnjaku izgubio od Brotnja (0:1). Dvije godine kasnije (2004./2005.) ispao je Borac, kojem u posljednjem kolu u prilog nije išlo niz rezultata - Orašje i Čelik su na domaćim travnjacima pobijedili Sarajevo (5:3) i Leotar (3:0), dok su u Banjoj Luci najviše bili ljuti na Željezničar i Rudar (Ugljevik), koji su na domaćim travnjacima izgubili od Žepča (1:2), odnosno Budućnosti (1:2). Prvak iz 2010. je ispao i 2007., no poraz Slavije (1:3) u posljednjem kolu nije nikoga iznenadio, budući da je klub iz Istočnog Sarajeva neporažen morao ostati protiv Slobode na Tušnju. I 2008. u posljednjem kolu su pobjeđivali svi što su "morali" - Travnik na Piroti protiv Zrinjskog (2:1), a Orašje na domaćem travnjaku protiv Žepča (2:0), što je značilo ispadanje Jedinstva, dok 2010. Laktaši nisu dočekali pomoć Slavije, koja je morala ostati neporažena protiv Čelika (1:3).

Piše: Mario Pandža / Dnevni list