Psihijatar dr. Gruden tvrdi: Mamiću su adrenalin i senzacija draži od nogometa

Zdravko Mamić, Dinamo, HNS, Vahid Halilhodžić, Zdravko Mamić, Zdravko Mamić, Vladimir Gruden, Dinamo, GNK Dinamo, ostavka, Zdravko Mamić, zdravko mamić dinamo

Napadnim teatralnim ponašanjem Mamić hiperkompenzira taj svoj unutarnji nemir i nastoji život učiniti zanimljivim jer nema unutarnjih ideala koji bi ga ispunjavali.

Smjestio se u nogometu, ali važnije mu je ono što se događa izvan nogometa, sav taj adrenalin i senzacije, jer uobičajeni odnosi ne mogu mu kompenzirati nemir koji nosi, objašnjava dr. Gruden.

Problem je dublji tim što je, kaže Gruden, jako puno, možda i većina ljudi, zapravo slična Mamicu. Da nisu, njegovo ponašanje ne bi moglo "prolaziti".

Mamić nema karizmu ni moć, nego je on samo taj koji se usuđuje glasno reći i činiti ono što bi mnogi htjeli. Ljudima je teško odreći se svog sudjelovanja u tim predstavama, jer kad bi odbili sudjelovati, suočili bi se sa sobom i upitali: a što imam zanimljivo? Zato "gutaju" njegove ispade, prepričavaju ih, prenose svaki detalj...

Međutim, time samo hranimo njegovo ponašanje, a Mamicu činimo medvjeđu uslugu.

Kad bi prestao imati publiku i tolike reakcije na svoje ekscese, pao bi u depresiju, odnosno našao bi se u svom pravom raspoloženju. Tada bi liječio svoju depresiju traženjem pravih unutarnjih ideala - navodi dr. Gruden. Psihijatri ne vole javno secirati slavne, ali neslužbeno će reći da je kod Mamića prisutan disocijalni poremećaj ličnosti. Riječ je o poremećaju koji podrazumijeva duboko ukorijenjene i trajne obrasce ponašanja koji se očituju kao nefleksibilno reagiranje u različitim osobnim i socijalnim situacijama. To su ili ekstremne ili značajne devijacije od onoga kako prosječna osoba određene kulture percipira, misli, osjeća i kako se odnosi prema drugima. Često su, ali ne uvijek, povezani s različitim stupnjem subjektivne nelagode i s problemima u socijalnom funkcioniranju i radu.

Piše: Romana Kovačević Barišić / Večernji list