Prvo veliko iznenađenje Eura - Danci pobijedili Nizozemce 1:0!

SP 2010, SP 2010, SP 2010, SP 2010, SP 2010, danska, Nizozemska, Europsko prvenstvo
Prva je to pobjeda Danaca na otvaranju u njihovih osam nastupa na europskim prvenstvima, a takodjer i prva njihova pobjeda nad Nizozemcima nakon 1967. godine (ne racunajuci pobjedu na jedanaesterce u polufinalu EP-a 1992. koji se službeno vodi kao remi). No, Nizozemci nemaju ništa protiv da ovaj poraz znači ponavljanje 1988. Naime, tada su zadnji put, prije ovog poraza od Danaca, izgubili utakmicu na otvaranju Eura (od SSSR-a) i na kraju osvojili europski naslov.

Danska reprezentacija u sedam posljednjih susreta do Eura nije upisala pobjedu, imala je tri remija i četiri poraza. S druge strane je Nizozemska na osam dosadašnjih prvenstava samo dvaput izgubila u svojim prvim utakmicama. Zadnji put od Rusije 1988. na Euru u Njemačkoj kojeg su onda i osvojili. I te brojke sugerirale su da bi Nizozemska trebala upisati laganu pobjedu nad Danskom, na startu u skupini smrti.

I jesu Nizozemci bili bolji, imali su daleko više udaraca, Danska je u prvih 20 minuta jedva izlazila sa svoje polovice, no Nizozemci nisu znali zabiti. I u jeku napada narančastih sijevnula je akcija Danaca. Lopta je došla do Michaela Krohn-Dehlija. Lažnjakom je poslao cvijelu obranu nizozemske reprezentacije na jednu, a on otišao ravno prema golu i prizemnim udarcem matirao Stekelenburga za 1:0 vodstvo Danske.

I dalje se igralo jednako, Nizozemci su prijetili kontinuirano, a Danci na bljeskove. No, problem favorita u ovoj utakmici bio je loš završni pas i previše sebičnosti u završnici. Robber je dodao jednom na početku susreta, kasnije mu to nije padalo napamet. Iako je u 36. minuti pogodio vratnicu prizemnim i jakim udarcem, prije toga je imao bolje rješenje, no on očito ne vidi suigrače nego samo suparnička vrata.

Tako su Danci u još jednom od svojih izlazaka u napad mogli i do 2:0, no sad ih je, tri minute prije odmora, spasio vratar Stekelenburg. Tada bi se tek držali za glavu nakon što svoje tri prilike nisu iskoristili. No, očito je da je Danska dobro ukočila suparnika, bili su blizu suparničkih igrača, brzo ih napadali i iako tehnički slabiji, borbom su nadoknadili manjak kvalitete.

I nastavak je ponudio dominaciju Nizozemske, sijevalo je oko vratiju Andersena, no Van Persie nekoliko puta nije uspio, pa ni Afellay, potom je jak udarac Van Bommela obranio Andersen.

Nizozemski izbornik pokušao je s Rafaelom Van der Vaartom i Huntelaarom, potonji je brzo došao u priliku ali ni on nije uspio zabiti gol odličnom Andersenu.

Nizozemska je sad teškoj situaciji jer u sljedećem kolu igra s Njemačkom.

Izvor: vecernji list