Promjena puno, a vremena malo

zrinjski-olimpic

Tako rani start, naravno, ne čudi, budući da nova sezona za naša tri predstavnika u Europskoj ligi kreće već 2. srpnja. No, u ovom trenutku za Zrinjski je najvažniji datum 22. lipnja, jer će Pod Bijelim brijegom najkasnije tog dana u Nyon morati poslati popis igrača na koje će Marinović računati u prve dvije europske utakmice.

To u prijevodu znači kako Zrinjski nema niti dvadeset dana za definiranje kadra za start europske avanture, zbog čega će klupsko rukovodstvo vrlo brzo morati krenuti s konkretnim potezima u slaganju igračke križaljke, piše Dnevni list.

Navijače, jasno, najviše zanimaju imena novih igrača, ali u slaganju momčadi za sezonu 2015./2016. Zrinjski će prije svega krenuti popunjavanjem rubrike "otišli". Ista se, zapravo, već počela popunjavati raskidom ugovora sa Svenom Dedićem, a poznato je kako se derbijem protiv Širokog Brijega od dresa s lentom oprostio i Ivan Crnov, koji će karijeru nastaviti u moldavskom Šerifu.

Odavno se, pak, zna kako je na izlaznim vratima i Velibor Đurić, budući da 33-godišnji rekorder zimus nije bio u skupini igrača s kojima su produljeni ugovori, a ugovor ističe i Nebojši Popoviću, koji je vjerojatno sam sebe otpisao zaradivši suspenziju u završnici sezone.

Sigurnim se čini i da na prvoj prozivci neće biti Luke Tomaša, Marka Tešije i Nikice Filipovića, trojice igrača koji su nisu niti izborili za službeni debi, a vrlo brzo ćemo saznati i hoće li se Zrinjski razići i s onim igračima koji su u proljetnom dijelu sezone uglavnom bili statisti. Tu se prije svega misli na Ivu Zlatića, braniča koji je minutažu skupljao samo u dvije utakmice te Dejana Vukomanovića, koji je skupio tek četiri nastupa, sva četiri ušavši s klupe.

Ostali? Veliki upitnik sigurno stoji iznad imena Nejca Mevlje, budući da se slovenski stoper nije pokazao kao igrač koji je trebao zamijeniti Matiju Kataneca, zatim Olivera Petraka, koji je u proljetnom dijelu sezone starter bio u samo četiri prvenstvene utakmice, ali i Krešimira Kordića, još jednog rekordera, koji je proljetos igrao nešto više nego jesenas, ali opet jako malo da Pod Bijelim brijegom, uz sigurnog Stevu Nikolića, ne bi trebali razmišljati o novom napadaču.

Pomlađivanje
Zrinjski će ovog ljeta biti primoran pomladiti igrački kadar, prvo iz razloga jer je sezonu zaključio s najstarijim od klubova iz vrha, a onda i kako bi zadovoljio pravilo od minimalno tri U21 igrača u službenom zapisniku. U protekloj sezoni dvojica od te trojice u pravilu su bili Ivan Tirić i Daniel Graovac, a od sljedeće sezone to će biti igrači rođeni 1994. i mlađi.

Marinović dovodi svoje bivše igrače?
Kada su potencijalna pojačanja u pitanju, nema nikakve sumnje da Vinko Marinović najbolje poznaje igrače Borca, tako da nije iznenadilo što se počelo spekulirati dolascima igrača banjolučkog kluba, baš kao što je bio slučaj 2008. godine kada je Dragan Jović nekoliko mjeseci nakon dolaska iz Posušja doveo Danijela Stojanovića, Antu Serdarušića i Krešimira Kordića.

Službene potvrde još uvijek nema, ali spekulira se kako su trenutačno najbliži Zrinjskom stoper Ivan Kostić i veznjak Miloš Žeravica, a spominje se ime i trećeg, Joce Stokića.

Mostarcima je, pak, navodno zanimljiv i ofenzivac Drine Miloš Filipović, a odgovor koliko ima istine u ovim spekulacijama saznat ćemo vrlo brzo.