Pročitajte koje su Dinamove najveće transferne prevare

GNK Dinamo transferi
I dok su u fokusu Mamićeve vladavine uglavnom odlasci mladih igrača koji kasnije potvrde klasu u jačim ligama, rubrika "dolasci" obiluje upitnim transakcijama, piše Index.hr.

Sve od transfera sumnjivog iznosa, preko višegodišnjih mrcvarenja po posudbama pa do egzotičnih imena koji nisu stigli novčanice promijeniti u kune prije nego li su izletjeli iz kluba, Dinamovih 11 trofejnih godina zabavno su štivo za one koji vole tragati za izgubljenim sinovima.

Evo popisa imena kojih se samo rijetki sjećaju. Kako bi se uistinu dugački popis skratio, kriteriji za uvrštenje na listu "slavnih" dolazaka bili su ti da su se dogodili od sezone 2005/06 naovamo, da se radilo o igračima koji su pristigli kao pojačanje za seniorsku momčad, a da su pritom ubilježili maksimalno deset nastupa u Dinamovom dresu i sasvim lagodno živjeli dobivajući plaću za rastrčavanja na pomoćnom igralištu. Također, iz "dealova" su izostavljeni svi oni koji su i danas formalno igrači ili Dinama, ili Lokomotive, s obzirom da njihov mandat u klubu još uvijek nije gotov.

1. Bouba Sare
8 nastupa/ 0 golova

Stasiti Bjelokošćanin doveden je pod paskom Krune Jurčića u sezoni 2013/14, ali je već nakon pola godine otišao u rumunjski Cluj iz kojeg je i stigao u Dinamo na jednogodišnju posudbu. Odšteta Cluju iznosila je oko 500 tisuća eura, a Sare danas nastupa za portugalski Moreriense.

2. Pablo Migliore

Kontroverzni vratar prikladnog nadimka "El Loco" stigao je bez odštete iz San Lorenza isto ljeto kad i Sare, a odmah u prvoj utakmici donio je Dinamu naslovu Superkupu protiv Hajduka kada je obranio penal Tomičiću. Ipak, par treninga i dva nastupa kasnije, Dinamo i Migliore su se razišli. Navodni razlog bio je opetovano kršenje discipline i dovođenje sina na trening što mu je Jurčić uzeo za zlo. U međuvremenu je promijenio nekoliko klubova, a danas u drugoj argentinskoj ligi brani boje Atletico Paranea.

3. Gregorz Sandomierski

Tog ljeta Dinamo se baš nije proslavio s vratarima.. Uz "Loca", kao konkurencija je stigao i mladi Poljak Sandomierski, a za njegove usluge Dinamo je Genku izdvojio oko 350 tisuća eura. 10 nastupa, od čega samo jedan bez primljenog gola nisu zadovoljili maksimirske šefove i bilo je vrijeme za novu sredinu nakon manje od cijele sezone. Carocvia iz Krakowa njegov je današnji poslodavac.

4. Cleyton
8 nastupa/ 1 gol

Naturalizirani grčki Brazilac Cleyton stigao je u Zagreb uz veliku pompu iz turskog Kayserispora kao projicirani Sammirov nasljednik, uz preporuke Roberta Prosinečkog. Iako je na predstavljanju javnost uvjeravao kako je obiteljski čovjek koji ne izlazi, poslije prvenstvene pobjede nad Slaven Belupom potukao se u noćnom klubu i vrlo brzo je avanturi stigao kraj. Dinamo za njega nije platio odštetu, a Brazilac se danas skrasio u ciparskoj Omoniji.

5. Alieu Darbo
0 nastupa/ 0 golova

Jedan od najpoznatijih primjera maksimirskih rikverca upotpunio je sjajno Dinamovo ljeto 2013/14. Gambijac rođen u Švedskoj bio je, po vlastitim riječima, na preko 20 proba ali tek je u Dinamu osjetio slast profesionalnog ugovora. Nakon samo četiri mjeseca dvogodišnji ugovor raskinut je i Gambijcu se gubi svaki trag, uz indicije kako je falsificrao svoje "kredencije i preporuke" iz Engleske. Prije koji mjesec dobio je otkaz u malteškim Naxxar Lionsima, i danas je bez kluba.

6. Bryan Carrasco
5 nastupa/ 0 golova

Čileansko krilo stiglo je u Maksimir u ljeto 2012/13 na posudbu iz Audaxa Italiana. Jedino po čemu je poznat nema nikakve veze s Dinamom - prije nego li je stigao u Zagreb postao je zvijezda Youtubea ošamarivši sam sebe suparnikovom rukom.

Danas je opet u Audax Italianu, a lani je sudjelovao u pokušaju odigravanje najduže nogometne utakmice u povijesti. Udružio je snage s tri tisuće amaterskih igrača kako bi odigrali utakmicu dugu pet dana.

7. Romeo Mitrović
0 nastupa

Baš ni po čemu nije ostao upamćen vratar rodom iz Tuzle koji je preko norveškog Nybergsunda stigao u Dinamo, osim što je ugovor potpisan u ljeto 2013. raskinuo za samo dva mjeseca, premda je bio potpisan na tri godine.

8. Goran Zakarić
0 nastupa / 0 golova

Centarfor iz Širokog Brijega stigao je u Dinamo u ljeto 2011. za već standardnih 300 tisuća eura koje maksimirski klub isplaćuje za pojačanja iz susjedne države. Zakarić se u Dinamu formalno zadržao do početka ove godine, svih šest godina proveo je na posudbama u Slaven Belupu, Zrinjskom i Širokom Brijegu ne upisavši nijedan nastup za Modre, da bi karijeru nastavio u Željezničaru.

9. Walid Atta
0 nastupa/ 0 golova

Preko Aik-a Solne i bratske Lokomotive, Atta je stigao u Dinamo u ljeto 2011., ne odigravši nijednu utakmicu. Njegov transfer bio bi jedan u nizu za zaborav da se kasnije nije ispostavilo kako je Dinamo Lokomotivi čak šest puta pretplatio cijenu igrača, budući da je ukupno za njega izdvojio oko 9 milijuna kuna. Danas nastupa za švedski Östersunds.

10. Braća Škvorc
0 nastupa / 0 golova

Braća su u Varaždinu koji je baš u to vrijeme doživio kolaps dobila slobodne papire, stigli u Zagreb i tamo ne odigrali ni minute. Danas Dino Škvorc nema klub, dok Filip nastupa za Hrvatski Dragovoljac.

11. Antun Palić
6 nastupa / 0 golova

Dijete sa zagrebačkog asfalta moralo je proći i Zagreb i Lučko i Inter da bi se u ljeto 2011. skrasilo u klubu svoje mladosti. Iako je odšteta iznosila visokih 400 tisuća eura, Palić je nakon samo šest susreta pušten bez odštete u AEK iz ciparske Larnace. Danas ovaj kreativni veznjak igra u Dinamu, ali onom bukureštanskom.

12. Ivan Plum
0 nastupa / 0 golova

I oni najboljeg sjećanja teško se dosjećaju lika lijevonogog ofenzivca koji je doveden iz mlade Osijekove momčadi za 150 tisuća eura. Zadnji put je "viđen" u momčadi trećeligaškog Vukovara 1991.

13. Almir Bekić
0 nastupa/ 0 golova

Lijevi bek stigao je iz tuzlanske Slobode u ljeto 2010. za 100-ak tisuća eura. Nakon pet godina smucanja po hrvatskoj drugoj i BIH prvoj i drugoj ligi, prije dvije sezone vratio se u Slobodu bez odštete, odakle je prešao u Sarajevo gdje i danas igra.

14. Marin Skender

Jedan od najdugovječnijih Osijekovih vratara u Maksimir je stigao bez odštete, ali nijednom nije stao na Dinamova vrata. Jedina utakmica u modrom dresu bila je neslužbena, protiv Zadrugara iz Hrastovskog. Danas stoji na vratima danskog SönderjyskEa.

15. Emiljano Vila
0 nastupa / 0 golova

Za razliku od Kujtima Shale koji je i dan-danas jedan od idola navijača, nisu svi pokusi s Albancima bili uspješni. Stigavši za 250 tisuća eura iz Teute nije odigrao ni minute za Modre, da bi poslije posudbi u Lokomotivu i tiranski Dinamo prešao u grčku PAS Gianninu. Danas brani boje gradskih rivala albanskog Dinama, Partizana.

16. Denis Glavina
6 nastupa / 0 golova

Iako je doveden na posudbu iz Vorskle na deficitarnoj poziciji lijevog veznog, u Maksimiru je plesao samo jednu sezonu , skupivši četiri startna nastupa i dva ulaska s klupe. Danas igra u kazahstanskoj ligi a poslodavac mu je Tobol iz Kostanaya.

17. Karlo Primorac
7 nastupa / 0 golova

Nakon dobrih sezona u Osijeku, visoki napadač stigao je 2010. u Dinamo, ali tamo je upisao tek sedam nastupa i već iduće sezone produžio je za Karlovac. Danas nema klub, a posljednji angažman bio mu je u malezijskoj ligi.

18. Sulejman Krpić
0 nastupa / 0 golova

Od svih promašenih projekata pod šifrom "Plava devetka" , vjerojatno nijedan iz današnje perspektive ne djeluje promašeniji od ovog. Mladi BIH igrač stigao je iz Orašja, a nakon potpisa prvog profesionalnog ugovora za Dinamo, na prste jedne ruke može prebrojati treninge koje je odradio s prvom ekipom. Predstavljen je kao Killer Suljo i uručena mu je devetka Boška Balabana. Uzor mu je ipak bio Tomo Šokota. Iako je potpisao desetogodišnji ugovor, nakon dvije sezone prešao je u Lask iz Linza, a danas je u vrhu napada Slobode iz Tuzle.

19. Guillermo Suarez
7 nastupa / 0 golova

Plaćen milijun eura i doveden iz argentinskog Tigrea kako bi bio zamjena Modriću koji je potpisao za Tottenham, ovaj veznjak je s 300 tisuća eura bio jedan od najbolje plaćenih igrača u ekipi. Odigrao je tek sedam nastupa, a nakon što pojačanje nije bio ni na posudbi u Interu, nakon dvije sezone Dinamo je s njim raskinuo ugovor.

20. Osmar
0 nastupa / 0 golova

Da neće svi Brazilci ostati u klubu kao i Sammir dokazao je već primjer i ovog dragulja koji je iz brazilskog Fluminensea stigao za pola milijuna eura. U HNL-u je upisao tek 6 nastupa, ali u dresu zaprešićkog Intera u koji je bio degradiran nakon samo godinu dana u Dinamu. Odlaskom iz Hrvatske gubi mu se gotovo svaki trag, a poznato je tek kako je karijeru nastavio u brazilskom niželigaškom sustavu.

21. Vitor Junior
5 nastupa / 0 golova

Stigavši iz slavnog Internacionala, ovaj je brazilski veznjak upisao tek pet nastupa u HNL-u prije nego li će se otisnuti na dugogodišnju odiseju po (uglavnom) brazilskim livadama promijenivši 14 klubova da bi početkom ove godine potpisao za kraljevski klub iz Tajlanda. Mamić ga je na potpisu ugovora najavio kao novog Ronaldinha.

22. Saško Pandev
10 nastupa / 1 gol

Manje poznati brat slavnog Interovog Makedonca jedini je, uz Cleytona, uspio za Dinamo postići gol. Bilo je to protiv Međimurja, kluba u kojem će, uz Inter, provesti svoju skromnu HNL karijeru. Nakon brojnih avantura u rodnoj Makedoniji i jednog izleta u Azerbajdžan, Pandev je danas član kluba kojeg je osnovao njegov brat - Akademije Pandev.