Pročitajte kako su zagrebački nogometaši ponizili reprezentaciju njemačke vojske

građanski

Uspostavom Nezavisne Države Hrvatske nogomet se nije prestao igrati. Tako je u nedjelju 20. travnja 1941. godine, s početkom u 16 sati na nogometnom igralištu Građanskog u Zagrebu odigrana prva utakmica između Građanskog i reprezentacije njemačke vojske.

Dogovor oko utakmice odigrao se brzo pa ista nije posebno najavljivana među građanstvom. Ipak se na stadionu okupilo oko 3.000 gledatelja, onih koji su više-manje slučajno doznali za ovu sportsku priredbu. Na igralište su prvo istrčali igrači njemačke reprezentacije. Imali su na sebi bijele dresove i većinom se radilo o plavokosim mladićima dobi do 25. godina.

Njemački vojnici izišli su na teren u slijedećem sastavu: Fütz, Schäffer, Dobritz, Broll, Holtverf, Schubinszky, Englert, Metzner, Roczeniok, Ruesz i Oeser.

Spomenuti igrači prije mobiliziranja u vojsku igrali su nogomet u domovini, u prvim momčadima različitih športskih klubova. Kao reprezentacija odigrali su već nekoliko utakmica i niti jednu nisu bili izgubili.

Građanski je izveo svoju momčad u plavim dresovima i sastavu: Glaser, Brozović, Đukić, Đanić, Jazbinšek, Kokotović, Cimermančić, Wölfl, Lešnik, Antolković i Pleše.

Utakmicu je sudio domaći sudac Petermanec.

Nogometaši Građanskog u susret su ušli bez imalo respekta prema protivniku. Silovito su navalili prema vratima Nijemaca i stvarali su brojne prigode. Uskoro dolaze u vodstvo. Akciju je započeo nogometaš Pleše koji presijeca jednu loptu te brzim sprintom kreće prema vratima gostiju.

Loptu je proslijedio suigraču Lešniku koji oštrim niskim udarcem trese mrežu za vodstvo Građanskog od 1:0. Utakmica se nije ni nastavila, a upravo Pleše na dodavanje Cimermančića u 11. minuti, u punom trku volejom zabija za vodstvo od 2:0.

Nakon toga tempo utakmice opada i premda je bilo prigoda na obje strane rezultat se nije mijenjao do kraja prvog poluvremena.

U nastavku Građanski opet kreće silovito pa Wölfl već u šestoj minuti nastavka povisuje rezultat na 3:0. Potom slijedi individualna majstorija nogometaša Lešnika koji postiže tri gola i to u 10., 15. i 16. minuti nastavka.

Nakon visokog vodstva Purgera, gosti kreću odlučnije prema vratima Građanskog što rezultira pogotkom. Strijelac je bio centarfor njemačke vojske koji postiže zgoditak nakon ubačaja iz kornera.

Nakon primljenog zgoditka „plava mašina“ opet agresivno kreće u napad te u 25. i 30. minuti nastavka Pleše postiže dva zgoditka za vodstvo od 8:1. Sve nade Nijemaca u kakav-takav rezultat pale su u vodu zgoditkom Cimermančića u 40 minuti drugog poluvremena.

Pred sam kraj utakmice desno krilo gostiju iz jedanaesterca postavlja konačan rezultat koji je glasio 9:2 u korist Zagrepčana. Jedanaesterac je realizirao nogometaš Englert. Vremenom je startalo prvo nogometno prvenstvo u kojem je Građanski imao dominantnu ulogu.

L.Z. | Hercegovina.info

Foto: Ilustracija