Prijateljski susret: Slovačka - BIH 2:3

Strijelci za BiH bili su Medunjanin (28.), Pjanić (50.) i Džeko (60.), dok su golove za Slovačku postigli Šebo (3.) i Grajciar (63.).

Nogometaši BiH došli su do pobjede u posljednjem ovogodišnjem susretu. Nakon nekoliko prosječnih partija izabranici selektora Safeta Sušića napokon su se pokazali u najboljem svjetlu i pobijedili favoriziranu ekipu Slovačke, učesnicu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Početak susreta nije nagovještavao dobar razvoj događaja za reprezentaciju BiH. Slovaci su poveli već u trećoj minuti, iz praktično prvog napada. Šebo se najbolje snašao nakon jednog centaršuta s desne strane te s tri metra poslao loptu u gol.

Rano primljeni pogodak nije mnogo utjecao na nogometaše BiH, koji su ostatak susreta potpuno dominirali na terenu. Nakon nekoliko propuštenih prilika BiH je u 28. minuti došla do izjednačenja, kada je Medunjanin iz gužve sa desetak metara plasirao loptu u gol.

Napadi nogometaša BiH nastavili su se i nakon gola, a dobru priliku imali su u 35. minuti preko Džeke čiji udarac je odbranio golman Slovačke Mucha.

Finiš susreta pripao je domaćim nogometašima, koji su u dva navrata mogli da dođu do novog vodstva. U 43. minuti Šestak je izašao sam pred Šehića, koji je krajnjim naporom odbranio njegov udarac. Golman Željezničara istakao se i dvije minute kasnije, kada je spasio gol nakon greške Pandže.

Deset minuta u drugom poluvremenu bilo je dovoljno da nogometaši BiH riješe pitanje pobjednika. U 50. minuti Misimović je izveo udarac iz ugla, a na prvoj stativi dobro je skočio Pjanić i udarcem glavom postigao gol. Džeko je deset minuta kasnije iskoristio odličnu asistenciju Medunjanina, izašao sam pred Muchu i loptu plasirao u nebranjeni dio gola.

Konačnih 2:3 postavio je Grajciar u 63. minuti udarcem sa dvadesetak metara.

Do kraja susreta nogometaši BiH su imali dvije prilike za ubjedljiviju pobjedu. U 77. minuti Pjanić je iz slobodnog udarca s 35 metara pokušao da iznenadi Muchu koji je krajnjim naporom odbranio, dok je Lulić u 85. minuti šutirao iz dobre pozicije, ali je rezervni golmani Slovačke bio na mjestu.

Za reprezentaciju BiH u ovom susretu su nastupili: Šehić, Vranješ (od 79. Bešić), Pandža, Spahić, Lulić, Rahimić, Medunjanin, Pjanić (od 85. Ibričić), Misimović (od 75. Muslimović), Salihović (od 62. Subašić), Džeko (od 83. Ibišević).

(Fena)