Priča o čudu iz Frankfurta: Niko Kovač

Niko Kovač, France Football , Eintracht Frankfurt , Niko Kovač, Eintracht Frankfurt
Ugledni France Football donosi priču o čudu iz Frankfurta, Niki Kovaču, koji je od rasutog Eintrachta stvorio senzaciju lige.

Opisuju njegov put i trenersku filozofiju i donose izjave njegovih trenerskih uzora. Kovač s bratom Robertom u Bundesligi trenutno drži treće mjesto i najveća je priča prvenstva.
"Kad su prije deset mjeseci čelnici Eintrachta iz Frankfurta doveli Niku Kovača za novog trenera imali su 'dobar nos' jer je njemačko-hrvatski stručnjak u malo vremena napravio čudo s njihovim klubom. Kovač je došao na obalu rijeke Majne 8. ožujka 2016. kako bi zamijenio dotadašnjeg trenera Armina Veha. Trener rođen u Berlinu zatekao je momčad Eintrachta iz Frankfurta u propalom stanju uništenu unutarnjim sukobima i u zoni ispadanja. Sada, njegov klub sanja Ligu prvaka. Iako nije napravio revoluciju, hrvatski trener je stavio Eintrachta (pobjednik Kupa UEFA 1980.) progresivno na pravi put", piše France Football i podsjeća da je Kovač najprije je osigurao opstanak u Bundesligi nakon dodatnih kvalifikacija protiv Nuernberga (1-1, 1-0) i to oslanjajući se na obranu, prenosi Index.hr.
Hrabar, studiozan, posvećen
"Zatim je izmijenio sastav momčadi po sistemu 'od temelja do krova' inspirirajući se idejama svojih bivših trenera Ottmara Hitzfelda s kojim je bio u Bayernu, Giovannija Trapattonija u Salzburgu i Christophea Dauma u Leverkusenu. Niko Kovač je doveo prošlog ljeta 9 stranaca, koji prije nikad nisu igrali u Bundesligi, za male novce - svega 2,6 milijuna eura odštete. Bio je to njegov hrabar potez jer su tada brojni komentatori vidjeli njegovu momčad kao kandidata za ispadanje iz Bundeslige uoči početka ove sezone. Ali, Kovač je razbio sve te prognoze. Kako bi ostvario cilj, ovaj radoholičar zasniva svoj rad na studioznosti, posvećenosti detaljima i lakoći kojom diže igrače"
"Niko Kovač je vođa, koji izvlači maksimum od svoje momčadi. On je probudio uspavanog giganta Eintrachta" kazao je njegov bivši trener Otmar Hitzfeld za France Football.
Igračima daje domaću zadaću
"45-godišnji Kovač ništa ne prepušta slučaju. Svako jutro njegovi igrači imaju zajednički doručak, a zatim provedu dan zajedno u trening centru. Time jača veze između njih, kako bi bolje primijenili njegove ideje. Danas je njegova momčad sposobna mijenjati sustav igre nekoliko puta tijekom utakmice. Uz to, Niko Kovač često prekida akcije igrača na treningu kako bi bolje shvatili njegove ideje koje treba odigrati", nastavlja autor teksta.
"Niko Kovač postiže takav uspjeh kao trener jer je tijekom igrače karijere uvijek želio postati trenerom, imao je tu crtu. Nisam iznenađen njegovim uspjesima s Eintrachtom. Kao igrač, Niko Kovač je uvijek bio vrlo profesionalan i discipliniran. Uz to bio je dugo vremena kapetan Hrvatske. On je rođeni lider", kazao je o njemu Thomas Linke, bivši suigrač u Bayernu i sadašnji sportski direktor Inglostadta.
Najvažnije je da moji igrači ne izigravaju zvijezde
Najteže tek sada dolazi za braću Kovač. Osvojili su 4. mjesto u jesenjem dijelu sezone pa su ih čelnici kluba nagradili produženjem ugovora do lipnja 2019. Trenutno su treći, u zoni Lige prvaka, France Football ističe da Niko Kovač poput Pepa Guardiole i Diega Simeonea aktivno sudjeluje i iznenađuje kreativnošću pa citira i njega:
"Redovito igračima dajem zadaću koju moraju obaviti kod kuće, npr. da prate utakmice velikih europskih liga kako bi gledali postavljanje igrača koji igraju na njihovim pozicijama. Najvažnije je da moji igrači budu željni učenja i da ne izigravaju zvijezde. Ako se budu držali te ideje, onda možemo daleko dogurati".