Premijer omladinska liga BiH: Mladi Plemići žrtve sustava

Zrinjski-Olimpic
Pobjedom nad gradskim rivalom nogometaši Željezničara su osigurali duplu krunu u juniorskoj konkurenciji( utakmica sa Rudarom bila je formalnost), a kolaltarna šteta ovogodišnjeg prvenstva su  juniori HŠK Zrinjski. Iako su mladi Plemići tijekom većeg dijela prvenstva bili  lideri na ljestvici, titulu su morati prepustiti vršnjacima iz Željezničara. Ovim ne želimo omalovažiti uspjeh Željezničara, ali sustav omladinske lige je takav da se još jednom moramo osvrnuti na njega. Sport i nogomet se igraju za pobjede i naslove i tko god kaže da igra za nešto drugo taj laže.

U ovom slučaju nejasno je tko u završnici prvenstva dozvoljava pojedinim momčadima da idu na razne turnire u okruženju i odgađa njihove prvenstvene utakmice? Utakmica između Željezničara i Sarajeva momčadi s Koševa nije značila ništa. Eventualnim pozitivnim rezultatom Sarajevo bi pomoglo Zrinjskom, ali očito da mladi igrači Sarajava nisu imali ni volje, a ni želje da pomrse račune svojim susjedima s Grbavice.

Uoči ove utakmice momčad FK Sarajeva nastupila je i na možda najjačem juniorskom turniru na ovim prostorima Kvarnerskoj rivijeri. Tako su juniori Sarajeva u vremenu od 26.05. do 01.06. odigrali čak šest utakmica. Nakon toga su sjeli u autobus i već 02.06. igrali  utakmicu sa Željezničarom. U toj utakmici igrala je rezervna momčad Sarajeva i  Željezničar nije ispustio prigodu koja mu se pružila i napunio mrežu susjedima već u prvom dijelu.

Pitanje je da li bi situacija bila drugačija da se Sarajevo borilo za titulu i da li bi  iz autobusa izaći na megdan napaljenom Željezničaru? Nakon svega možete procijeniti koliko se vodi računa o omladinskom kalendaru i sustavu natjecanja.

Zrinjski je nažalost sam dozvolio da izgubi prvo mjesto porazom od Radnika u Bijeljini od 1:0. U toj utakmici mladi Plemići su također bili žrtve sustava, jer su nastupili bez nekoliko važnih nogometaša koji su otišli sa seniorima u Trebinje zbog famozne kvote 21.

Još jednom napominjemo da ovim ne želimo omalovažiti uspjeh Željezničara, samo nastojimo ukazati da pogreške koje se rade u omladinskom nogometu, a zbog kojih najviše trpe mladi nogometaši koji sutra trebaju nositelji igara svojih momčadi.

Nažalost u ovom vremenu izgleda nema se vremena čekati na te mladiće, te klubovi posežu za pojačinjma u imenima starijih isluženih nogometaša. Sarajevo koje je ostvarilo izvanredan uspjeh na Kvarnerskoj rivijeri igrajući sa puno moćnijim klubovima u svoje redove već dovodi pojačanja za narednu sezonu. Teško da će tu mjesta biti za mlade nogometaše.

Na polusezoni se i Zrinjski volio pohvaliti sa osmoricom juniora na pripremama. Ti momci nisu nakon toga dobili neku minutažu iz razumljivih razloga jer klub se borio za naslov.

Danas se svi volimo pohvaliti jednim Šunjićem, Aničićem, Sušićem, Miličevićem koji su produkt omladinske škole Zrinjskog, a puno veći broj mladića  nikada nije dobio pravu prigodu za dokazivanje. Znamo i kako se proveo Džeko koga su domaći „stručnjaci" proglasili antitalentom, i kakvu je kalvariju prošao Pero Stojkić preko niželigaša u susjednoj državi da bi se vratio u svoj Zrinsjki. Mladi nogometaši naša su budućnost i zaslužuju puno veću pozornost, kako struke tako i medija.

Ovaj portal će i ubuduće pratiti mlade nogometaše jer oni to svojom igrom i zalaganjem zaslužuju.

HERCEGOVINA.info