FOTO/VIDEO  Premijer nogometni cirkus BiH

Kao i prethodnih godina ostat će repovi i pitanja na koja niko neće dati odgovore, ali mali je broj onih koji vjeruju u regularnost ove lige. Kako se bliži njen kraj rezultati su čudniji, a u Komitetu za normalizaciju NS BiH šute.

Ono što se zna dva kola prije kraja jeste da je FK Željezničar prvak, te da će u niži rang Kozara. Zna se da će i Široki Brijeg u Europsku ligu, kao i Sarajevo, ali još nam nije poznato tko će pridružiti Kozari.

Uoči ovog kola svi oni koji imalo prate nogomet u ovoj državi tipovali bi da će ligu napustiti Sloboda, pogotovo ako se zna da u zadnja tri kola gostuje kod dva izravna konkurenta u borbi za opostanak. Ali ko bi reko čuda da se dese i Sloboda gostujuće bodove odnese. U dosadašnjih 28 kola. Sloboda je uzela samo jedan bod na gostovanjima i to od Kozare koja je ispala iz lige još prošle godine.

>>U ime oca i sina i Komiteta svetoga  

Čuda su mogoća, a kakva će se desiti u posljednja dva prvenstvena kola ostaje nam da vidimo. Ono što će ostati zapisano u nogometnim analima je svakako i odluka Komiteta za normalizaciju NS BiH o zabrani odlaska navijača na gostujuće utakmice zbog učestalih nereda na nogometnim stadionima. I to se može shvatiti, ali se ne može shvatiti da je ta odluka došla nakon prijateljske utakmice Željezničar-Hajduk koja nema veze sa Premijer ligom BiH.

>>Navijači Sarajeva prekršili zabranu odlaska na gostujuće utakmice  

>>Navijači FK Sarajevo opet prekršili zabranu  

Ne može se ni shvatiti zašto isti taj komitet zatvara oči na kršenje zabrane? U više navrata su navijači Sarajeva kršili zabranu i odlazili na utakmice svojih klubova na gostovanjima, i za to nisu ni opomenuti od strane Komiteta. Posljednji slučaj kršenja zabrane zbio se u subotu na Koševu gdje su navijači Željezničara sa navijačkim obilježjima bili uz svoj klub, pa čak su i bakljama proslavljali pogotke svojih ljubimaca.

Da su se kojim slučajem navijači Zrinjskog pojavili u Vrapčićima, Zrinjski bi vjerojatnoplatio  debelu kaznu, ali u ovoj državi ne vrijede ista pravila za sve. Ne tako davno HŠK Zrinjski i NK Široki su kažnajvani zbog parola svojih navijača i to je presedan u svijetu.

Slike, a i video dovoljno govore kako se poštuje odluka Komiteta, ali i to ide na dušu (ako je uopće imaju) ljudima iz Komiteta i NS BiH.

 

hercegovina.info