Premijer liga BiH: U zemlji bez kruha i igara

HŠK Zrinjski, FK Kozara, NS BIH, Komitet za normalizaciju, Premijer liga BiH

Cirkus je završen, a njegovi konci će se još dugo vući u medijskom prostoru BiH, ali i puno šire od toga. Nije prošlo mnogo od završetka utakmica posljednjeg kola, a mediji su već bili puni optužbi i izljeva gnijeva razočaranih nogometaša, trenera i naravno navijača.

Naravno, najglasniji su iz FK Sloboda koji su izrazili sumnju u regularnost utakmica koje su odlučivale o opstanku u Premijer ligi. Iako bez pravih materijalnih dokaza pljuštale su optužbe na račun Željezničara i Veleža koji su porazima od Leotara i Goška pomogli da Sloboda iduće sezone igra u nižem rangu.

I prije ovog zadnjeg kola pod lupom javnosti našli su se neke utakmice za koje se sumnja da su namještene. Svi znaju sve, ali konkretnih dokaza nema. Tek su je javili nogometaši Čelika sa izjavama da ih se stimuliralo da ne izgube u Gabeli. To samo po sebi i nije kazneno djelo, i to su česti slučajevi i u najjačim europskim ligama.

Prije par godina malo je nogometnih zaljubljenika u ovoj državi koji su podržavali rad NS BiH. Bilo je svakakvih afera oko rada saveza, a u par slučajeva su pred prostorijama održani i prosvjedi navijača. Sve to uz sporni statut je rezultiralo sunspenzijom natjecanja pod ingerencijom NS BiH, kao i nogometne reprezentacije BiH od strane FIFE. Nakon toga dolazi do instaliranja Komiteta za normalizaciju NS BiH na čelu sa Ivicom Osimom. Mediji su tada bili oduševljeni jer će nogometna legenda, Švabo "dignuti" domaći nogomet iz pepela.

Prije točno mjesec dana navršila se godišnjica rada Komiteta za normalizaciju koji ništa nije učinio nego ukinuo sunspenziju FIFE. Niti jedna natjecateljska sezona od uspostave saveza nije bila pod više sumnji za namještanje od ove netom završene. U priču o namještanju i puštanju utakmica uključili su se  svi od Premijer Federacije, trenera, nogometaša, gradova, županija , navijača, medija, ali ne i Komitet za normalizaciju koji o tome šuti. Isti taj Komitet je zabranio odlazak gostujućih navijača na utakmice Premijer lige, što je dodatno smanjilo i onako malu posjetu na stadionima. Istu tu zabranu prekršili su navijači sarajevskih klubova više puta, ali ni tada Komitet nije reagirao. Sa druge strane jedva su dočekali kazniti HŠK Zrinjski zbog parole navijača protiv rada Komiteta. Priča o favoriziranju nekih klubova zbog osobnih interesa davno je ispričina, te je više ne vrijedi ponavljati.

Nažalost u ovoj zemlji sve je moguće. Nogomet je na niskim granama, optužbe pljušte sa svih strana, a tribine stadiona su praznije nego ikada. Trebat će još puno vode proteći  Neretvom, Bosnom, Drinom i Savom da nogomet i kod nas bude samo nogomet. Sačuvaj nas Bože ovakve lige i ovakvog nogometa. Davno smo u ovoj državi ostali bez kruha, a evo sada ostajemo i bez igara.

hercegovina.info