Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Torpedo Kutaisi

Stadion HŠK Zrinjski, Liga prvaka
Torpedo Kutaisi

Prvak Gruzije dolazi iz Kutaisija, grada koji je bio centar srednjovjekovnog Gruzijskog Kraljevstva. Tada je Gruzija zauzimala velike prostore Rusije na sjeveru i Irana na jugu. Igraju na stadionu koji prima 15,000 ljudi, a na derbijima bude gotovo pun, pogotovo u najvećem derbiju sa Dinamom iz glavnog grada Tbilisija. 1964. godine u zlatnu ekipu SSSR-a uvršteno je čak 5 igrača iz ovog kluba- R. Urushadze, I. Losaberidze, S. Kutivadze, J. Kherkhadze, and V. Chkhartishvili. Najčešće su bili članovi top lige SSSR-a, ali to slavno doba je ipak iza njih. U Gruziji su bili 4 puta prvaci, ali u Europi su potpuno nekonkurentni. Što se zapravo dogodilo sa gruzijskim nogometom nakon raspada SSSR-a je nejasno, jer nekad su njihovi klubovi u SSSR-u kao i u Europi igrali ozbiiljne role, npr Dinamo Tbilisi je bio osvajač kupa kupova u sezoni 1980./1981. a padali su tada i West Ham i Feyenoord, kao i njemačka Jena, a bolje se nisu provodili niti Legia, Bastia, Standard, Liverpool itd... No vratimo se u današnje doba. I dalje je glavno rivalstvo u Gruziji između Tbilisija i Kutaisija, Tbilisi je puno uspješniji. A Torepedo u Europi- loš i nikakav! Od 2004. nisu nikoga izbacili, a tada su izbacili amatere s Farskih Otoka. Iako prošle godine prvaci, ove godine već im Dinamo bježi velikih 8 bodova. Ne igraju dobro, otišli su neki bitni igrači i ekipa više nije konkurentna ni u Gruziji.

Igraju u sustavu 4-2-3-1 dosta ofanzivno, ali im se to osvetilo kad ih e Trenčin prošle godine unakazio sa 8-1 u dvije utakmice. Trener je i dalje Chketiani, igraju i dalje ofanzivno ali primaju jako puno golova,.

Kvaskhvadze- kapetan i golman ekipe koji je nastupao i za Gruziju, a par godina branio je na Cipru. Solidan golman.

Kimadze- lijevi bek, osrednji igrač, slab prema naprijed, osrednji prema nazad, ali ga je Gong iz Trenčina prošle godine propisno uneredio.

Guruli-stoper koji nije igrao izvan Gruzije, nije djelovao sigurno protiv Trenčina, a ni protiv Tbilisija nije bio baš siguran.

Chichinadze- počeo u ovom klubu i do danas igra na istom mjestu. Vrlo visok, mladi reprezentativac, iako nije bio siguran ima nešto u njemu, možda uspije napraviti kakvu karijeu. Meni osobno zanimljiv.

Tabatadze- desni bek, slabašno djeluje.

Gigauri- prošao sve selekcije reprezentacije, igrao u Poljskoj, solidan def. vezni, bez značajnog učinka naprijed.

Kukhianidze- def vezni, djeluje nešto lošije defanzivno, a bolje ofanzivno od partnera na def. veznim pozicijama.

Kutalia- i nama poznat, igrao u Zrinji. igra of. veznog, solidno je izgledao protiv Tbilisija, ove godine 5 golova.

Tugushi- lijevo krilo, igrao na Cipru i u Finskoj, solidan igrač, ništa više od toga.

Dolidze- veteran od 35 godina, protiv Trenčina bio solidan, osim u Gruziji, igrao i u Azerbejdžanu.

Kapanadze- napadač ove ekipe u prvenstvu daje gol svaku drugu utakmicu, ove godine nešto lošiji. Nizak, brz, vižljast, ali fizički slabašan za veće domete.

Zaključak: Nekad dosta jaki sovjetski klub danas u Europi ne predstavlja puno. Sadašnja ekipa je solidna i ništa više od toga. Rekao bih da su naše šanse na nekih 60 %.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info