Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Sutjeska Nikšić

Gošk Sutjeska
Sutjeska Nikšić

Sutjska je uz Budućnost najslavniji klub iz Crne Gore. Nekoliko godina su igrali u jakoj ligi ex Jugoslavije, da bi kasnije konstantno nastupali u prvoj ligi Srbije i CG, kao i kasnije u Ligi CG. U Crnoj Gori su tri puta bili prvaci te jednom osvajači kupa. Zadnjih godina u Europi su stalno ispadali u prvom kolu, dva puta od Sheriffa, te po jednom od Debrecena i Levskog. Jedini pozitivan rezultat iz Europe im je prolaz prvog kola u Intertoto kupu davne 2003. Protiv Union Luxemburga. Igraju na stadionu koji prima 5214 gledatelja, a klub ima najviše navijača uz Budućnost u svojoj zemlji. Imali su jako dobru omladinsku školu pa su iz Nikšića potekli Mirko Vučinić, Andrija Delibašić i drugi europski vrijedni igrači.

Trener Nikola Rajković vodi ovu ekipu. Inače ovaj 60-godišnjak zna kako osvajati prvenstva u Crnoj Gori. Prije dvije godine bio je prvak sa Mladosti iz Podgorice, a prije toga je napravio iznenađenje izbacivši u EL azerbejdžanskog prvaka Neftchi. U drugom kolu ipak je bolji bio Kukesi. Kao prvak CG u prvom kolu je izvukao neugodnog Ludogoretsa te se proveo kao „bos po trnju", naime ukupno je izgubio 5-0. Ove godine je preuzeo Sutjesku, te sa nevjerovatnijh 22 boda ispred Budućnosti suvereno osvojio naslov. Ekipa zabija oko 1,5 golova po utakmici, ali im je odlika čvrsta obrana koja je primila svega 23 gola u 36 utakmica. Sutjeska pod Rajkovićem igra u sustavu 4-2-3-1, a utakmice najčešće završavaju pobjedom Sutjeske rezultatom 1-0.

Giljen- prvi golman ekipe je vjerovatno uz Mijatovića i najbolji golman u CG. Branio je za mlađe selekcije CG, a ima epizode u portugalskom Nacionalu, srpskom OFK Beogradu, te u par klubova u Albaniji. Jedan od sigurnih aduta ove ekipe. Ističe mu ugovor 30.6.

Marko Vučić- lijevi bek koji je povremeno pozivan u U21 reprezentaciju. Počeo karijeru u Sutjeski, kratko otišao u Čelik iz Nikšića, da bi se opet vratio u Sutjesku. Solidan u obrambenim zadacima, lošiji naprijed.

Bakrač- povremeni A reprezentativac koji je prošao sve mlađe selekcije CG. Najbolji stoper u ligi, visok oko 1,90 m, sjajan u skuku. Igrao u Švicarskoj, a i u Travniku prije 2 godine. U momčadi sezone.

Nedić- drugi iz stoperskog para, zasigurno slabiji igrač od Bakrača. 22 godine, prije Sutjeske igrao za Grbalj.

Miloš Vučić- desni bek ove ekipe počeo je u Sutjesci, a i danas je sa 22 godine član ovog tima. Nema internacionalnog iskustva, čvrst je u obrani, prema naprijed bez prevelikog učinka.

Stefanović- def. vezni, karijeru počeo u srpskom FK Beogradu, da bi igrao i u grčkim klubovima Kalloniju te Kallithei, ali u inozemstvu nije ostavio dublji trag. Sad je bitan kotačić u igri Sutjeske, grub i čvrst igrač zadužen za defanzivu.

Lončar- već ranije predlagan za Zrinjski ali nije bilo zanimanja. Šteta, jer Lončo je izrastao u najboljeg defanzivnog veznog i uopće veznog igrača u CG koji ima jako kvalitetnu pas igru. Izrazito je snažan, odličan u duelima i skok igri. Igra u oba smjera, dao 4 gola, imao 2 asistencije. Daje veliki balans ovoj ekipi, u momčadi je kola CG i već je na meti većih klubova iz okruženja. Igrao za mlađe selekcije CG, danas i A reprezentativac. Za mene igrač broj 1 ove ekipe.

Merdović- lijevo krilo koje ima iskustvo igranja srpske lige. Ove godine dao 8 golova.

Janković-ofanzivni vezni koji je zapaženo igrao u Čukaričkom prije dolaska u Sutjesku. Igrao za sve selekcije CG uključujući i A tim. Ove godine 3 gola i 2 asistencije. Ističe mu ugovor.

Denković- desno krilo, također nekadašnji mladi reprezentativac. Igrao u Poljskoj, Izraelu, Srbiji, Mađarskoj, te Tajlandu. U Izraelu i Mađarskoj igrao zapaženo. Ove godine kao desno krilo dao 6 golova te je proglašen u momčadi sezone CG.

Ivanović- najbolji napadač u Crnogorskoj ligi i prvi strijelac sa 14 golova. Brz i vižljast napadač koji je ranije igrao u azerbejdžanskoj Ziri te srpskom OFK-u. Ovaj zanimljivi igrač, ove godine proglašen je najboljim igračem u CG. Ivanoviću ističe ugovor, te nije nemoguće da ode vani.

Zaključak: Ekipa Sutjeske je jedna kompaktna čvrsta momčad koja igra dobru obranu i solidne kontranapade. Od pojedinaca bih izdvojio Lončara, Denkovića i Ivanovića. Ekipa je u usporedbi sa Zrinjskim nešto slabija, uz 2-3 pojačanja bi bili na nekih 60 % šansi za prolaz, ovako je Zrinjski na  oko 55 % šanse. Bitno je zaustaviti Ivanovića u napadu i markirati Lončara za dobre šanse.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info