Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Spartak Trnava

spartak trnava, Liga prvaka, HŠK Zrinjski
Spartak Trnava

Nekad slavni slovački klub koji ima čak 6 naslova prvaka ex Čehoslovačke (samo Slovan od slovačkih klubova ima više prvenstava ČS-e od njih!), nekadašnji polufinalist i četvrtfinalist Europskog Kupa, dugo je bio u sjeni Slovana iz Bratislave, Žiline, Košica, Petržalke, pa i Trenčina i Intera... No došao je ove godine i njihov trenutak slave. Uspjeli su po prvi put posati prvak Slovačke, 25 godina nakon proglašenja neovisnosti! Ekipa s najviše navijača, s najvećom posjetom na stadionu i najvatrenijim navijačima u Slovačkoj je konačno pokazala moć, i nekoliko kola pred kraj prvenstva je suvereno prošla prva ciljem. Ekipa igra na lijepom stadionu Anton Malatinskeho koji prima 19.200 gledatelja. U ligi za prvaka prosjek gledatelja je bio vrlo visokih 12.000, dok je u prvom djelu sezone Spartaka gledalo oko 5000 ljudi u prosjeku. S obzirom na dugi niz godina bez trofeja tih 5000 se činilo sasvim ok. Zadnjih godina ekipa je dobro igrala i u Europi, u tih par godina jedini kiks im je bilo Sarajevo 2010., a napravili su niz iznenađenja, pa kao takva možemo okarakterizirati izbacivanje Levskog, 2015. jakog Zestafonija u koji je ulagana masa novca te godine, St. Johnstona, a prošle godine su nesretno ispali od Austrie Beč u 3. pretkolu, dok su prije toga lakoćom izbacili malteške Hibernianse i nama dobro poznatog armenskog Shiraka. Godinu prije na jedvite jade ih je izbacio PAOK. Sve to sugerira da se radi o dobroj i kompaktnoj ekipi.

Ekipu vodi Nestor El Maestro- Srbin sa britanskom putovnicom. Ovaj trener niz godina je bio asistent u brojnim njemačkim klubovima (Hannover, HSV, Schalke), vodio je mlade ekipe Valencie i Austrije Beč, gdje je kasnije bio i asistent. Ovo mu je zapravo prvi samostalni posao sa seniorskom ekipom. I to kakav posao! Sa 7 poraza od kojih su zadnja tri bila kad su već osvojili prvenstvo suvereno su postali prvaci sa 5 bodova prednosti ispred Slovana koji je bio apsolutni favorit prvenstva, a ispred njih su po ekspertima bili i Žilina i Trenčin. El Maestro (Nestor Jevtić) najčešće igra u sustavu 4-2-3-1, ali zna odigrati i sustav 4-4-2 double six. Igra dosta defanzivno, primao je nešto manje od gola po utakmici (u zadnje dvije utakmice su pokvarili prosjek, primili su naime 8 komada), a zabijali su nešto više od gola po utakmici. Najviše njihovih utakmica završilo je pobjedom od 1-0. Nisu uvjerljivo pobjeđivali, rijetko su pobjedili bilo koga više od jednog gola razlike.

Ekipa igra u sastavu:

Ventruba- golman, mladi reprezentativac Slovačke koji je i izdanak domaće škole nogometa, a igrao je u Slaviji sve do ove godine. Ove godine je posuđen, pa je pitanje dali će ostati u Trnavi. Ako ne ostane, zamjena će mu biti Churdy, odnosno Rustov.

Čivić-Tuzlak koji je posuđen iz Sparte Prag ove godine je izrastao u jednog od boljih lijevih bekova slovačke lige. Momak ima 22 godine, bio standardan član mlađih selekcija BiH, a kuca i na vrata A tima.

Godal- „šef obrane" slovačkog prvaka je 31-godišnji Boris Godal koji je dugo igrao u Trenčinu i u poljskom Zaglebieu. Vrlo dobar skakač koji je dao ove godine 5 golova nikad nije nastupao za nacionalni sastav svoje zemlje.

Toth- iako su se na drugom stopera izmijenjivali Toth, Gressak i Hladik, ipak je najstandardniji bio Toth. Ovo je nešto niži, ali brži iz stoperskog para, igrač koji je karijeru proveo u Nitri i češkom Slovanu iz Libreca. Korektan stoper kao i Godal, međutim nisu veće klase.

Kadlec- ovaj desni bek je svakako jedan od zanimljivijih igrača u prvaku Slovačke. Prošao je mlađe selekcije svoje zemlje, ranije je igrao u Žilini, a ove godine je bio odličan u obrani, a dao je ruke i u napadu gdje je postigao 3 gola i imao 4 asistencije. Jedan je od igrača koji bi mogli promjeniti klub u prijelaznom roku.

Pehlivan- defanzivni vezni koji je imao dosta nastupa za A selekciju Austrije, a prošao je i mlađe selekcije. Snažan igrač koji je igrao u RB Salzburgu, Rapidu, Gaziantesporu, a standardan je bio u Rapidu i u Turskoj. Vrlo koristan igrač u defanzivnom redu, a znao je imati i izlete naprijed te je dao 1 gol i imao 2 asistencije.

Sloboda- drugi def vezni, nešto slabiji od Pehlivana, ali je brži i korisniji prema naprijed. Iskusan igrač koji je igrao u nekoliko klubova u Slovačkoj i Češkoj je korektan, ali ne neka zvijezda.

Chanturishvili- gruzijski lijevokrilni igrač je bio jedan od najboljih igrača ovog sastava. Imao je i dobar učinak, dao je 5 golova i imao 4 asistencije. Ima jedan nastup za Gruziju, a ranije je igrao za ukrajinsku Oleksandryju i gruzijske Zestafoni i Dinamo Tbilisi. Zasigurno je jedna od bitnijih poluga u El Maestrovoj ekipi.

Vlasko- of. vezni koji je nastupao za U21 reprezentaciju Slovačke igrao je i u Češkoj te Poljskoj. Ove godine imao 4 gola i 2 asistencije. Na ovoj poziciji ga može mijenjati i Pekar, ali ukupno to nisu igrači koji bi trebali praviti razliku.

Ofosu- izrazito brzi krilni igrač iz Gane je jedna od najvećih opasnosti Trnave. Bio je čak i u nekim kombinacijama za Zrinjski, ali Trnava je očito bila izdašnija. Igrao u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Hrvatskoj. Ove godine upisao 5 asistencija i 2 gola. Ipak na ovoj poziciji može nas dočekati i Jirka koji je ove godine imao 6 golova i 3 asistencije, igrao je za mladu Slovaču reprezentaciju i vrlo je neugodan igrač za suparničke obrane. Na ovoj krilnoj poziciji su zaista dobro pokriveni i jaki.

Egho- visoki Austrijanac je zapravo i najbolji igrač ove ekipe. Ovaj napadač je u ovoj sezoni dao 12 golova i imao 11 asistencija. Opasan kao zmija, ovaj napadač uz brze Ofosua i Chanturishvili će biti najbveća opasnost za suparničke obrane u Europi. Njega će biti potrebno udvajati da bi ga zaustavli. Ipak nije nemoguć njegov transfer vani, jači češki klubovi su zainteresirani za njegove usluge.

Zaključak: Ova ekipa je zapravo ekipa bez većih zvijezda (osim Eghoa), te je njihov glavni adut zapravo ekipa i obrana koju igraju dosta dobro. Vrlo često se u zadnjoj liniji zna naći i 6 igrača jer se def vezni pretvaraju u stopere. Iz jake obrane kreću brzi napadi preko krila i opasne lopte prema kileru Eghou. Naše šanse ovdje su na nekih 40-45 %. Kao i Olimpija igraju jaku obranu koju će biti teško probiti, ali nije nemoguće. Uz 2-3 pojačanja mi bismo bili s njima prilično izjednačeni, pobjeda bi u tom slučaju mogla otići na bilo koju strenu.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info