Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Shkendija Tetovo

Shkendija Tetovo, Stadion HŠK Zrinjski, Liga prvaka
Shkendija Tetovo

Makedonski prvak je ove godine bio zaista impresivan. Sa nestvarnih 35 bodova prednosti ispred Vardara. Ispred Varadara koji je ove godine u LP izbacio Malmo koji je bio jedan od kvalitetnijih klubova u kvalifikacijama LP, a potom u play offu EL pao je i veliki Fenerbahce. Ukupno je bilo 4-1. U skupini EL su bili loši, ali i tamo su napravili jedno iznenađenje kad s uzeli bod Rosenborgu, a bili su blizu senzacije i protiv Zenita. S druge strane, Shkendija je igrala kvalifikacije EL te tu izbacila moldavskog viceprvaka Daciu, jakog finskog HJK-a te litavski Trakai. Ipak, Milan je bio previsoka prepreka u play offu. Prošle godine pred Shkendijom su redom padali vrlo neugodna poljska Cracovia Krakow, zatim Neftchi Baku, u trećem pretkolu češki Mlada Boleslav, a u zadnjem kolu ih je ipak izbacio super jaki bellgijski Gent. Pretprošle godine ih je izbacio Aberdeen samo zbog golova u gostima. Naime u Škotskoj je bilo 0-0, a u Tetovu su Škote vile pronosale do 1-1. Svi ovi rezultati govore u korist tezi da je Shkendija danas jedan od top klubova na području bivše Jugoslavije. Naime, u zadnje dvije godine izbacili su 6 klubova, topčno kao Zrinja od kad nastupa u Europi. Manji koeficijent imaju iz jednog razloga- naime nisu bili prvaci ni približno puta kao mi, ali u Europi zaista izgledaju impresivno. Kroz analizu europskih utakmica i derbija s Vardarom vidjelo se da u makedonskih Albanaca ima puno zanimljivih i kvalitetnih igrača.

Igraju u sustavu 4-2-3-1, vodi ih Osmani koji je s ovom ekipom bio 2011. još jednom prvak. Od 36 utakmica izgubili su samo 3, a pobjeđivali su visokim rezultatima pa imaju čak postignut 101 gol što je gotovo 3 po utakmici uz primljenih 27. Gol razlika je impresivnih +74. Igraju izrazito napadački i zaista ni jedna obrana u Makedoniji nije imala nikakve šanse.

Zahov- golman koji je povremeni reprezentativni član, ističe mu ugovor u lipnju. Prvi golaman ekipe, ne posebno impresivan, dobar ligaški golman.

Wakili- nigerijski lijevi bek, 21 godina, bio član U17 reprezentacije. Igrao u Belgiji i Litvi, nije ostavio neki impresivan trag, njegov prethodnik Čeliković je puno bolje izgledao. Iako je Murati desni bek, on će po meni vjerovatno imati čak i prednost na lijevom ispred Nigerijca. Inače Murati je prošao sve selekcije Makedonije, vrlo dobar bek, samo nema tu „lijevu nogu".

Cuculi- stoper reprezentativnog kalibra, povremeno i u A ekipi Makedonije. Prošao sve mlađe selekcije, vrlo pouzdan stoper, prošao i albansku ligu.

Musliu- drugi iz stoperskog para, reprezentativac Makedonije, igrao u Švicarskoj, te u kosovskom ponosu Prištini. Ozbiljan stoper. Ugovor mu ističe 1.7. kad se vraća u Prištinu. Mijenjati bi ga trebao Adili koji je ipak dosta lošija opcija.

Bejtulai- s njim dolazimo do najboljeg dijela četverca u obrani. Impresivni desni bek, reprezentativac, prošao sve selekcije Makedonije. Inače ove godine odigrao čakl 42 utrakmice sa Shkendiju, ima čak 10 asistencija i 2 gola! Često se pridodaje napadu, pokriva tu cijelu desnu stranu, trkački i motorički moćan, volio bih imati takvog igrača u svakom svom klubu.

Alimi- vrlo čest defanzivni vezni u reprezentaciji. Uz Spirovskog i Ademija prva opcija na toj poziciji. Igrao u Hrvatskoj, Švedskoj, značajan učinak ostvario na Cipru. Moćni trkač koji je zapravo najznačajnija spona između zadnjeg reda i isturenih veznjaka. Kao takav zna se vrlo često ubacivati naprijed, pa odatle i odličan učinak naprijed- odigrao 41 utakmicu, dao 8 golova i imao 9 asistencija. Ističe mu ugovor 30.6. ove godine.

Totre- na drugom def. veznom se mjeinja nekoliko igrača ali je najkonstantniji ipak Totre. Prošao mlađe reprezentacije Makedonije, ove godine i 3 puta asistent. Osjetno slabija točka od Alimija. Fazlagikj i Bojku su također pouzdani igrači i rezervne opcije koje nisu puno lošije od Totrea.

Stenio Junior- lijevo krilo, 26-godišnji Brazilac koji ipak nije otišao na SP J Malo šale nije na odmet. Inače odličan trkač, jako brz igrač i dribler, ove godine impresivan sa 13 golova i 14 asistencija. Jedan od definitivno najvećih opasnosti. Igrao u bugarskom Litexu dok je to bio vrlo ozbiljan klub i osvajao trofeje u Bugarskoj.

Hasani- po meni najbolji ofanzivni vezni igrač koji igra na prostoru bivše Jugoslavije. Čovjek koji može sve, čovjek od pola milijuna eura po sezoni. Bogato ga plaćaju, ali on je alfa i omega ovog sastava i reprezentacije Makedonije. Igrao u Wolfsburgu i Brondbyju. Nezaustavljiv, ove godine 35 utakmica, 25 golova i 19 asistencija. Samo ga se kvalitetnim udvajanjem može zaustaviti, a možda ni tada s posebnim učinkom. Usporedio bih ga sa Tavaresom iz Maribora prije 6-7 godina. Strašan, premoćan, nevjerovatno opasan. Ističe mu ugovor 30.6. , vjerovatno ide u dosta jači klub. Austria, Rapid, Hajduk, Rijeka, Kopenhagen i brojni drugi su po novinskim napisima zainteresirani za usluge ovog fenomenalnog kreatora. Ako ode, tko god da ga zamjene neće doseći njegovu moć, a ako ode ekipa je automatski lošija za 35-40 %.

Radeski- desno krilo koje je nešto slabije od Brazilske zvijeri na lijevom, ali i dalje opasan kao zmija. Ove godine dao 11 golova i imao 4 asistencije. Bejtulai i on su na desnoj strani opasnost i za srednju europsku klsu tipa Legia, Ajax i slični, kako onda ne bi bili za nas...

Ibraimi- prvi napadač lige, standardni reprezentativac, sa Hasanijem čini udarni dvojac ove ekipe. Ove godine 40 utakmica, 27 golova i 17 asistencija. Igrao u Schalkeu, u nekoliko ukrajiniskih i ciparskih klubova i tamo dao dosta golova. Može igrati i oba krila i polušpica. Uz Hasanija najbitniji igrač ekipe.

Zaključak: Shkendija se nameće kao možda i najopasniji mogući protivnik, šanse za prolaz ovdje bi nam bile na nekih 35-40 %. Ako odu neki igrači šanse nam rastu, ali mislim da su u svakom slučaju favoriti. Jako bi ih želio izbjeći, na prvu bez detaljnije analize (osim 6-7 utakmica) stojim kod mišljenja da su najneugodniji mogući ždrijeb.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info