Predstavljamo Ludogorets protivnika HŠK Zrinjski u Europskoj ligi

Ludogorec, Stadion HŠK Zrinjski, Europska liga
...milijunašu (moglo bi se reći i milijarderu jer mu oko 50 milijuna dolara fali za taj status!) Domuschievu, pisao sam i o njegovoj ljubavi prema Sofijskom CSKA, ali i o miniranju njegovog položaja od strane drugih likova u NO tog kluba... Pa neću previše o ovim temama. Danas ću pričati malo o infrastrukturi, treneru, ekipi..

Ludogorets je danas jedan od najorganiziranijih klubova Istočne Europe. Uz par ruskih, ukrajinskih klubova i uz Steauu Bukurešt to je jedan od najboljih klubova istoka. Igraju na stadionu od 11.000 gledatelja, a i ne treba im više jer grad iz kojeg dolazi, Razgrad broji oko 35.000 stanovnika. Stadion je napravljen pedesetih godina prošlog stoljeća, ali se dva puta renovirao od kad je na čelu kluba Domuschiev i to 2015. te 2018. godine. Stadion je funkcionalan, zadovoljava UEFA standarde te je zapravo ono što mi želimo da imamo u našem gradu. A puno fascinantnije od stadiona im izgleda Orlovo Gnijezdo, odnosno sportski centar prostire se na 10 jutara, odnosno oko 57000 m2, sadrži terene s običnom i umjetnom travom, dva manja nogometna terena, spa centar, teretanu, svlačionice, liječničku ordinaciju, i fan shop. Naravno uz sve ovo imaju i sportsku dvoranu, saunu, kafić te restoran. Uz sve ovo imaju i urede za administraciju i slične stvari. U istočnoj europi Orlovo Gnijezdo koje je izgrađeno 2012. je danas najmoderniji sportski centar, ali zasigurno i jedan od najmodernijih uopće u Europi. Sve radove vodila je njemačka firma Polytan koja je napravila i nekoliko velikih sportskih centara diljem Europe. Zanimljiva je i akademija za mlade koja je koštala 8 milijuna eura i također je jedna od modernijih u Istočnoj Europi. Akademija sadrži čak 9 terena, od toga je 6 sa prirodnom, a 3 sa umjetnom travom. Svi tereni su pod reflektiorima, svi imaju drenažne sustave, a neki i grijanje terene te se koriste za zimske treninge. Posebne trening provode sa golmanima. Uz terene centar ima i dvorane, teretanu, te medicinski centar sa liječnicima i kiropraktičarima. Glavni teren mladih ima i tribinu od 2000 sjedalica. Tko želi ima priliku pogledati video isječke i slike ovih sportskih terena, zaista vrijedi vidjeti gdje su u uspioredbi s nama.

Glavni trener ekipe je Brazilac Paulo Autuori, tip koji je do sada vodio mnoštvo velikih klubova između kojih su i Botafogo, Cruzeiro, Flamengo, Internacional, Santos, Sao Paula, Nacional, V. Guimares, Benfica, Maritimo, Kashimu, Cereta, te reprezentacije Perua i Katara. Imao je masu uspjeha, pa je sa ovim klubovima osvojio čak 11 trofeja. Bio je prvak u Brazilu, Peruu, Kataru, Copu Libertadores dva puta a jednom čak i FIFA club World Cup sa Sao Paulom kad je u finalu porazio Liverpool. Ove godine sa Ludogoretsom je osvojio i prvi trofej u Bugarskoj, superkup. Ovo je zaista jedan od vrhunskih svijetskih trenera, a zasigurno top klasa u Americi. Nažalost za Ludogoretskove navijače, još uvijek nije uigrao zvijezde ovog kluba. Autuori preferira napadačku igru, 4-2-3-1 je sustav koji voli da igra dosta usko, sa puno dodavanja, preferira ipak kraće pasove, ali njegove ekipe igraju zaista dosta raznoliko sa lepezom dodavanja od onih kratkih, dugih, direktnih itd... Zaista je sjajan taktičar, važi za jednog od najboljih u J. Americi, a dobar je i motivator. Brzo se prilagođava na novu sredinu, jer redovito već u prvoj sezoni sa klubovima pravi rezultat. A zašto ga je Ludogorets doveo? Naime, bugarska ekipa je zapravo brazilska kolonija, u utakmicama protiv Videotona je igralo čak 6 Brazilaca i još su 3 sjedila na klupi. Znači od 18 igrača, točno je pola Brazilaca bilo! Ako se sjećate početaka moćnog ukrajinskog Shakhtara, rekao bih da je ovo njihova kopija , samo kopija koja je furioznije krenula u europski nogomet. Igrači koji stižu iz Brazila su zapravo visoka klasa, rekao bih da u njih dolaze Brazilci hajmo reći "trećeg razredA". Prvi razred je onaj koji dolazi u Barcelonu, Real, Man. City, drugi je onaj koji stiže u Porto, Benficu i Shakhtar, dok ovaj treći stiže u Ludogorets. Zaista su to dobri igrači.

Renan- iako je prvi golman zapravo Stoyanov, bugarski reprezentativac, on je ozljeđen pa je broj 1 preuzeo Brazilac sa bugarskim papirima- Renan. Za Renana mislim da je čak i bolji golman od Stoyanova. Ima odlične reflekse, moćan je u zračnim dvobojima i jedan na jedan. Primjetio sam dosta nepreciznosti kod izbijanja lopti i dodavanja rukom, nešto je sporiji u dodavanju lopte kad mu se vrati pozadi i inače je sporiji sa nešto slabijim ubrzanjem, ali sve u svemu, ovo je sjajan golman, teško je naći veću manu.

Natanael- lijevi bek koji je stigao iz Atletico PR, dobara lijeva noga, nešto niži (1,66 m). Jako je brz i okretan, ima dobru tehniku, dobar je dribler i ima dobar centaršut. Prošle godine je dao 2 gola i imao 5 asistencija. Mane su mu slabija skok igra, slabija igra glavom i nešto slabija fizička građa, ali kad pričamo o ovakvom igraču, nema tu puno nedostataka, zaista je teško uopće ga staviti u istu rečenicu s bilo kojim bekom u PL BiH, on je miljama iznad. Teško će biti preko njegove strane nešto napraviti.

Moti- rumunjski reprezentativni stoper bitan je član obrane ove ekipe. Tridesettrogodišnji stoper ima 12 nastupa za reprezentaciju, sjajan je u skok igri, dobar u oduzimanju lopte, markiranju, a ima i korektan pas prema naprijed. Jedine mane su mu sporost, slabija pokretnost i nešto manje ubrzanje. Sa brzim napadačem bi mogao imati problema, ali ipak najčešće rutinski tu svoju manu riješava odličnim postavljanjem.

Forster- drugi stoper je Forster, još jedan Brazilac. Igra lijevom nogom, brži je od Motija, ali zato puno lošiji u skoku, markiranju igrača i u oduzimanju lopte. Po meni ukupno značajno lošiji od Motija, jedino što mu je prednost u usporedbi s Rumunjem je brzina.

Cicinho- desni bek sličnih karakteristika kao Natanael. Kad bih ga uspoređivao sa Natanaelom on je ipak nešto slabiji igrač. Slabiji je u oduzimanju lopte, a klasu je ispod i u tehničkim karakteristikama. Isto nizak pa je u skok igri loš, te je fizički slabiji. Možda Todor u najboljem izdanju može zadati probleme ovom beku, ali... Prošle godine imao 4 asistencije. Bio je standardan u Santosu i Ponte Preti.

Dyakov- kapetan je ekipe, puno radi, pravi je timski igrač. Defanzivno je zaista dobar, ali ofanzivno... Ima slab pas, nije dobar u igri bez lopte, nešto je slabiji fizički. Klasa jest, ali se da igrati protiv ovakvih igrača.

Sasha- još jedan Brazilac s bugarskom putovnicom. On igra drugog def. veznog igrača, tehnički slab igrač, ali fizički prilično jak. Najbolje utakmice igrao u Hapoelu iz Tel Aviva i CSKA Sofiji, prilično dobar u defanzivi, nešto slabiji u skoku. Inače kao i Dyakov, ne mogu reći da su nieta specijalno (u usporedbi sa def. veznim igračima našeg malteškog protivnika oba su puno jači igrači, tu nema dvojbe). Anicet im je ozljeđen, inače bi on bio prvi def vezni igrač.

Wanderson- kad je Nizozemac Vura tu, on igra desno, inače je po vokaciji lijevokrilni napadač koji može igrati i desno i centralno. Brz i tehnički izvrstan igrač, sjajan dribler. Ima dobar centaršut, dobar i precizan udarac. Jedan od boljih igrača ekipe. Nešto slabiji obrambeno, ali uz Sashu, Dyakova i def. četvorku nije mu ni potrebno puno se vraćati. Dobar u igri bez lopte, otvaranju prostora. Zaista super opasan igrač koji je već ikona Ludogoretsa. Prošle godine 12 golova i 9 asistencija. E da, Vura koji je prošle godine doslovno izluđivao protivnike ima crveni pa protiv nas prvu utakmicu neće igrati.

Marcelinho- ofanzivni vezni je još jedan iz plejade Brazilaca. Ima bugarsku putovnicu, pa je play reprezentacije ove zemlje. Tehnički najbolji igrač ekipe, sjajna lopta, strašno kreativan igrač koji gađa suigrača "u trepavicu". Jedan od nogometnih šmekera koji može sve s loptom. Naravno mane su mu kao i većini ovakvih igrača timska igra, slabije vraćanje i obrambeni zadaci. Ali on naprijed odradi strašan posao- ove godine u 7 utakmica 3 gola i 3 asistencije, prošle godine 12 asistencija i 12 golova. Teško ga može itko od naših igrača zaustaviti.

Lukoki- tko će igrati desno teško je reći, jer Wanderson će vjerovatno zbog nediostatka Vure igrati lijevo. Dajem prednost ovom super brzom igraču. Kongoanac je dalerko najbrži igrač ekipe, ali vjerovatno i lige. Nevjerovatna je brzina i ubrzanje ovog opasnog igrača koji također zna dati gol i asistirati. Tehnički je puno slabiji od Wandersona i Marcelinha, ali je njegov forte ta brzina. Dobar je strijelac.

Keseru- rumunjski reprezentativni napadač je prvi golgeter ekipe. Prošle godine dao je 28 golova i imao 14 sistencija. Zasigurno najkorisniji igrač ekipe, ali kad iza sebe imate igrače tupa Vuru, Wanderson i Marcelinho, ne trebaju čuditi ove brojke. Ovaj sjajni strijelac ima strašan udarac, udarac iz daljine, dobar je u igri glavom, tehnički isto vrlo solidan. Opasan je kao zmija u igri bez lopte, sjajno čita igru, ulazi u prilike "iz ničega". Odlično izvodi penale i slobodne udarce.

 

Zaključak: Kad sam spominjao sjevernoirskog Crusadersa rekao sam da smo favoriti s nekih 65-70 %. Tako i danas mislim, puno je to slabija ekipa od Vallete, a da ne govorim koliko su lošiji od Trnave. Taj Crusaders je igrao protiv Ludogoretsa u prvom kolu i doživio pravu "kalvariju". U dvije utakmice izgubio je ukupno 9-0. Ipak, razlika je bila ogromna, u sljedećem kolu je ipak bilo zanimljivije protiv Videotona. Iako sam davao ogromne šanse Ludogoretsu, razlika je bila puno manja. Ipak, iznenadilo me koliko su Bugari (zapravo Brazilci) odigrali ove utakmice loše. Ili je Videoton odigrao zaista sjajne utakmice? U Bugarskoj je Ludogorets apsolutno dominirao, imao puno više od igre, u prvom poluvremenu Videoton nije imao nikakvu šansu, kasnije nešto malo. A Ludogorets je imao jako puno dobrih šansi, ali Videoton mora zahvaliti sjajnom golmanu Kovacsiku koji je imao nekoliko sjajnih obrana, a pogotovo aljkavim napadačima Bugara (posebno Wandersonu koji je imao užasan dan!) što je ostalo 0-0. U drugoj utakmici ključan se detalj dogodio u 39. minuti. Naime, Juhasz je u šesnaestercu gurnuo Vurua, nije to bilo za penal, daleko od toga, ali je postojao kontakt. Vuru je nakon tog duela pao kao da ga je udario vlak. Naravno simulirao je, ali da je bilo kontakta bilo je! Ipak prehrabro mu je sudac dao drugi žuti, odnosno isključujući crveni. Nakon tog trenutka Bugari su igrali s igračem manje. Oba beka Bugara su sklona igrati više naprijed pa ostaje dosta postora iza njih. Tu su se ubacivala brza krila i pravila im puno problema. Tako su Mađari i dali gol. Po desnoj strani je probio Nego, lopta su odbili Bugari lijevo ali je tu primio Haszti, ubacio u peterac gdje je Stopira glavom prebacio loptu na Handdžića kojem glavom nije bilo teško dati gol. Tu vidimo dvije bitne stvari, odnosno slabosti- ofanzivno fantastične bekove koji se ne vraćaju koliko bi trebali i ostavljaju golemi prazan prostor s obje strane i jako lošu skok igru i igru glavom zadnje linije Bugara. Dyakov i Campaharo su u ovoj akciji vrlo slabo reagirali. Poslije gola je obostrano bilo još nekoliko šansi, ali nitko nije pogodio. Ipak, ostaje dojam da je Videoton sjajnim defanzivnim blokom i brzim otvaranjima u kontrama uspio doći do željenog prolaska. Ludogorets je sigurno puno bolja momčad, ali preveliki broj Brazilaca koji voli driblati i ne voli defanzivnu igru ih je koštao ovaj put. Protiv nas su apsolutni favoriti, ali ne mogu reći da nemamo šanse. Bugari imaju dosta rupa u igri (što mi je nevjerovatno s obzirom na sjajnog trenera i vrlo kvalitetne igrače), ali to će Miše vjerujem dobro detektirati. Ipak, ključno će biti da igrači igraju sa 150 % mogućnosti, slijede trenerove zamisli i onda imamo šansu. Ipak, rekao bih da je ovdje Ludogorets veliki favorit za prolaz sa 65-70 % šanse.

Galatamanijak/HERCEGOVINA.info