Prava istina iza transfera Marka Pjace

marko pjaca
I dok je Pjaca išao obaviti liječnički pregled, dvojac iz uprave Dinama imao je posljednju rundu pregovora s Juventusom, odnosno njihovim glavnim operativcem Giuseppeom Marottom, pišu sportske.jutarnji.hr.

- Trebali smo dogovoriti neke detalje o plaćanju. Dinamiku isplata rata i još neke sitnice. Sami pregovori zaključeni su u srijedu nešto poslije 17 sati i tada smo potpisali ugovor. Svi su se pitali zašto ne objavljujemo ime kluba iako je bilo izvjesno da Marko ide u Juventus, ali to je pravilo. Naime, Juventus je izlistan na burzi i svaka objava informacije da je posao gotov prije potpisa ugovora koštala bi ih 100 tisuća eura penala - objašnjava Matej Škegro, koji ne krije zadovoljstvo raspletom Pjacina transfera.

- Gledao sam ga u Torinu. Taj metež koji je nastao oko njega nešto je što je zaslužio ponašanjem, radom, treningom. Nikada nije bio sklon pritiscima, izabrao je normalan put koji je tržište prepoznalo i reagiralo. Njemu novac nije bio primaran jer je odbio Milano koji je nudio puno veću plaću. On je želio doći u najbolji klub i dokazati se u takvoj konkurenciji. Novac mu nije bio primaran jer je pun samopouzdanja i svjestan kako mu ništa u životu neće pobjeći.

Kad smo već kod novca..?

- U neto iznosu, 23 milijuna eura. Postoji i onaj fond solidarnosti od pet posto, ali to je Juventus preuzeo na sebe. Dakle, Dinamu ide 23 milijuna eura, Lokomotivi 450 tisuća, a ZET će dobiti 50 tisuća.

Međutim, naglasak je na riječi "dobiti". U bliskoj prošlosti Dinamo je imao velikih problema s Talijanima pri naplati transfera Vrsaljka, Jedvaja, Brozovića...

- Ne bih stavljao Juventus u isti koš jer smatram da je to dimenzija više. No, stavili smo u ugovor instrumente osiguranja poput obračuna realne kamate. Cijeli iznos sjest će na račun Dinama u tri rate. Prva odmah, a druge dvije unutar 18 mjeseci. Smatram da je ovo bila najbolja ponuda za Marka Pjacu i da je to najbolji posao u povijesti kluba - tvrdi naš sugovornik.

Dio sredstava već je potrošen na transfere Leškovića i Majstorovića, dio će poslužiti da zakrpa minus zbog kojeg je Dinamo prekršio financijski fair play Uefe.

- Posljednjih godina imali smo gubitak jer smo htjeli osnažiti momčad i to je rezultiralo nastupom u Ligi prvaka. Mi, nažalost, nemamo prihod na domaćem tržištu. U strukturi naših prihoda 90 posto odnosi se na transfere prema inozemstvu i u lanjskoj sezoni to je stiglo na naplatu. Kumulativni gubitak u posljednje četiri godine prema tablicama Uefe iznosi 7,1 milijun eura, a dozvoljeno je pet. Nije puno i nismo u panici. Lako smo mogli prodati nekog igrača, ali time bismo oslabili momčad. Svjesno smo ušli u rizik i to nam je svjevrsni podstrek za racionalizaciju troškova koju provodimo već neko vrijeme - objašnjava Škegro, koji je siguran da će Dinamo već na kraju ove godine pokazati plus. Osim Pjace, tu je bio i transfer Brekala.

- U knjigovodstvenoj bilanci tih se 23 milijuna eura knjiži tako da idu u prihod, a u rashodu je amortizacija nabavne vrijednosti igrača. S Brekalom i još jednim eventualnim transferom, odnosno ulaskom u grupnu fazu Lige prvaka te racionalizacijom troškova, siguran sam da ćemo ispuniti financijski fair play.

Kao pravom financijašu, Mateju Škegri puna su usta riječi racionalizacija. Što to konkretno znači?

- Provodimo je već šest mjeseci. Pregovaramo o raskidu ugovora s nekim igračima koji nisu u planovima struke, a čije su nam plaće opterećenje. Mislim da je ključno staviti se unutar realnih okvira.

A da su Dinamovi okviri SF za ostatak društva, Škegro otkriva podatkom da je za lanjsku sezonu budžet kluba bio oko 30 milijuna eura.

- Smanjenje će se ostvariti u sljedeće dvije godine s namjerom da ostanemo na istoj razini kvalitete. Kako? Racionalizacijom i kupnjom onoga što nam je egzaktna potreba. Siguran sam da to možemo realizirati - rekao je Škegro, koji je na razgovor stigao nakon realiziranog transfera Majstorovića te uoči pregovora s Rijekom o Leškoviću. Suradnja s Lokomotivom trn je u oku ostatku zemlje. U ovom prijelaznom roku Dinamo je kupio Zagorca i Majstorovića te ih oba usmjerio na Kajzericu.

- Struka je procijenila kako je Zagorac jedan od najboljih vratara u HNL-u, kao što je Majstorović jedan od najpotentnijih stopera. Oni su dugoročna investicija. Naravno, ako struka procijeni da imaju tu kvalitetu. Za Dinamo je bolje da negdje igraju nego da sjede na klupi. Mi ih plaćamo, a sve je čisto jer se držimo propisa HNS-a o šest igrača na posudbi. Uostalom, Lokomotiva nije jedini klub u kojem imamo svoje igrače - zaključio je Škegro.