Pozvani Dujmović i Strinić, vraćeni Šimunić i Križanac!

bilic hrvatska vatreni, hrvatska bilic, bilic hrvatska vatreni, hrvatska bilic, Luka Modrić, Slaven Bilić, bilic hrvatska vatreni, Slaven Bilić, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, West Ham United, Slaven Bilić, Liverpool, West Ham United

Hrvatska u subotu 14. studenoga u Vinkovcima igra protiv Lihtenštajna, bit će to točka na “i” godine u kojoj je Bilićeva momčad dobila sve utakmice (šest) osim dvije (remi s Ukrajinom i poraz od Engleske), ali nije izborila najvažnije - Svjetsko prvenstvo. I prirodno došle su novosti - Robert Kovač se definitivno oprostio, nekolicina - Jerko Leko, Anas Sharbini, Hrvoje Vejić, Hrvoje Čale - nisu pozvani, vratili su se Ivo Iličević i Drago Gabrić, a debitantsku šansu dobivaju Ivan Strinić i Miroslav Dujmović.
- S Kovačem sam razgovarao u Splitu, ponovio je izrečeno nakon Kazahstana. Smatra da je dosta i podvukao je crtu. On je velikan koji nas je zadužio, jedan je od najboljih, ako ne i najbolji obrambeni igrač nove Hrvatske. Iznimno sam mu zahvalan na onome što je napravio za nas u ovih deset godina na terenu i izvan njega. Bio je oličenje karaktera i profesionalca - kazao je Bilić za stopera koji privodi kraju karijeru i u Dinamu. Među Vatrenima je debitirao 24. travnja 1999. u prijateljskoj utakmici s Italijom u Zagrebu (0:0), skupio je 84 nastupa, no niti jedan gol. Što za defenzivca nije najvažnije.

Ivica Olić ipak neće slijediti njegov primjer...
- Pričao sam s njime, njegova razmišljanja nisu dobro prenesena. On kaže da ako se ozljede nastave, onda neće moći dati što se od njega očekuje, no bude li igrao u klubu, on je pravi sportaš i pravi Hrvat, uživa u našem okruženju, i vrlo rado će se staviti na dispoziciju reprezentaciji - dodao je Bilić.

Ivica Križanac i Josip Šimunić prema očekivanju ponovo su u stroju.
- Poduzeo sam što sam poduzeo, nisu to bili tako veliki istupi da bi zahtijevali drastične kazne. Tada je rečeno da su sankcionirani za Kazahstan, povratak je logičan slijed. S njima ću razgovarati kada dođu na okupljanje.

A tu će im se premijerno priključiti Ivan Strinić i Tomislav Dujmović. Što izbornik očekuje od njih?
- Duže su među igračima koje pratimo. Strinića smo motrili kod Vučevića, Miše i sada Reje. Može igrati braniča u 4-4-2, čak i veznog. Kako Hajduk prakticira 3-5-3, kontra Dinama je bio lijevi bočni, a prije često u sredini terena. U naletu je, izvanrednih tjelesnih sposobnosti, u dogledno bi vrijeme s pravim napretkom mogao postati standardan u reprezentaciji. Dujmovićev se put može usporediti s Križančevim. Igrao je u HNL-u, međutim, preko Perma je dosegnuo mjesto u velikom Lokomotivu, gdje igra i niz ruskih reprezentativaca. Među najboljim je igračima u klubu. Pojačat će konkurenciju u vezi, na njega se može i mora računati.

Kako se igra samo jedan susret, za neke nije bilo mjesta.
- Ovo je lista za Lihtenštajn, nitko nije otpisan, svi ostaju u krugu kandidata.

Što uopće Hrvatska dobiva susretom s protivnikom iz petog europskog ranga?
- Nakon neuspjeha u kvalifikacijama htjeli smo iskoristiti ova dva termina, pritom da odigramo po jedan jači i slabiji dvoboj. U kombinaciji su se nalazile i Argentina i Italija, ali na kraju nije bilo mogućnosti da se ti susreti organiziraju. Ovdje počinje novi ciklus, iako je u biti startao već od Kazahstana. Imamo plan i viziju do početka izlučnog natjecanja. Protivnik nije adekvatan našoj želji, no i u skupini imat ćemo rivala takve razine. Niti jedna utakmica nije za baciti.

Rakitić, Lovren i Kalinić prepušteni su, sukladno orijentaciji HNS-a, mladoj vrsti.
- Ustupili smo ih zbog specifične situacije, premda su oni nama jako bitni. No, mladi imaju važnije dvoboje.



Popis igrača za prijateljski dvoboj s Lihtenštajnom:

Vratari: Runje, Subašić

Obrana: Ćorluka, Križanac, Knežević, Šimunić, Strinić

Vezni red: Srna, Vukojević, Kranjčar, Pokrivač, Pranjić, Dujmović, Iličević, Gabrić

Napadači: Da Silva, Klasnić, Jelavić, Bilić i Mandžukić



Autor: Dražen Antolić