POTRESNA ISPOVIJEST VAREŠANOVIĆA: Prijete da će pobiti mene i moju obitelj!

Mirza Varešanović, FK Sarajevo

Portal SportSport.ba prenosi razgovor u kojem je Varešanović odlučio otvoriti dušu i progovoriti o najnovijim događajima. Prenosimo spomenuti intervju:

"Prije svega želim istaći da još uvijek ne mogu vjerovati da se ovo meni dešava u mom gradu. Sam sebe pitam, čemu sam to zaslužio, ali odgovor ne znam. Prijeti se smrću i meni i mojoj porodici."

"Čak mi dolaze poruke u kojima se govori da će mi se ponoviti ono što sam preživljavao kada mi je sin otet. Prosto ne mogu da vjerujuem. U svom Sarajevu sam dočekao da i mene i porodicu mora čuvati policija", rekao je Mirza Varešanović i dodao:

"Imao sam razlog izaći u javnost još prije tri mjeseca, ali nisam želio. Jednostavno nisam htio da se pojedinci naslađuju problemima Sarajeva, koji su doista ogromni. Međutim, sada sam morao jer se udarilo na moju porodicu, a osim toga iznose se i laži o meni. Spominju se u nekakvim pismima moja primanja, pa se laže da nemam licence. Evo iskreno ću vam reći, ja sam najeftiniji trener u Sarajevu u posljednje vrijeme, a da nemam licencu ne bih mogao voditi tim. Moja plata je 3.000 KM, ali nakon mnogo vremena klub treneru nije morao dati niti marke na ruke. Meni plata od Sarajeva i ne treba, a koliko me interesuju primanja od kluba reći će vam podatak da sam čelnim ljudima kluba govorio da moju platu raspodjele mlađim igračima koji su ovo ljeto potipsali ugovore. Njihova je plata 400 KM, a niti to nikad nisu dobili."

Zbog čega je Mirza Varešanović najveći problem Sarajeva, bar prema riječima sada već bivših čelnika kluba?

"Mirza Varešanović je problem zbog toga što nikad nije, a i neće dozvoliti da mu se neko miješa u njegov posao. Oni su htjeli da igraju neki njihovi igrači, htjeli su sastavljati tim, a toga kod Mirze nema i to je najveći problem. Mirza nije dio nikakvog tala i zato se na mene udarilo. Pa do mog dolaska gotovo svim trenerima Sarajeva neko je sastavljao tim i sada su mislili da to mogu. Problem sam zato što guram našu djecu, no svi moraju znati da ću uvijek istu gurati, naravno, ako vidim da to zaslužuju. Govore da se nisam nikom javljao. Pa molim vas lijepo, kome ja da se javljam u 22 sata. Ja sam na terenu svaki dan četiri sata i ako neko ima šta da mi kaže onda ima teren i prostorije kluba. Ne može se o Sarajevu govoriti u kafanama uz viski", kategoričan je šef struke bordo momčadi.

U javnosti se sve više govori da igrači Sarajeva već mjesecima ne primaju plate, ima li u tome istine?

"Posljednju plaću igrači Sarajeva su primili za mjesec svibanj. Doduše, dobili su još jednu premiju i to je to. Pa mnogi su bukvalno gladni, eto na šta su doveli Sarajevo. Nazovite Jahovića i Hamzagića i pitajte ih imaju li struje, koliko im je puta gazda prijetio izbacivanjem iz stana. Šćepanović mi u šali kaže da u frižderu ima samo sijalicu, ali to je istina. Igrači Sarajeva igraju na hrenovkama, a to je vjerovatno sportska ishrana.

"Posljednju plaću igrači Sarajeva su primili za mjesec svibanj. Doduše, dobili su još jednu premiju i to je to. Pa mnogi su bukvalno gladni, eto na šta su doveli Sarajevo. Nazovite Jahovića i Hamzagića i pitajte ih imaju li struje, koliko im je puta gazda prijetio izbacivanjem iz stana. Šćepanović mi u šali kaže da u frižderu ima samo sijalicu, ali to je istina. Igrači Sarajeva igraju na hrenovkama, a to je vjerovatno sportska ishrana. Stanje je alarmantno i to je jedina istina. Međutim, i pored toga ovi momci krvare za dres Sarajeva i oni su pravi heroji. Mjesecima igraju bez marke, a ostavljaju srce na terenu, to se najbolje vidjelo jučer u Širokom. Ponavljam, mogao sam ovo sve iznijeti u javnost prije tri mjeseca jer i tada je situacija bila ista, ali nisam želio zbog dušebrižnika i sada mi je teško što ovo sve govorim jer znam da će se mnogi naslađivati", govori razočarani Varešanović.

Sarajevo je veliki klub i ne zaslužuje ovakva dešavanja, gdje je izlaz?

"Izlaz je sport vratiti sportistima, a ne da nam klubove vodi ko stigne. Kolika je ljubav pojedinaca prema Sarajevu najbolje govori to što su ti koji se kunu u bordo boju za vrijeme našeg prvog susreta u kupa sa Širokim bili u Milanu na utakmici Lige prvaka. To sve dovoljno govori. Mnogo je legendi koje zaslužuju da budu u klubu, no njima se vrata zatvaraju. Doista mi je teško kada sve ovo pričam, no uvjeren sam da će me oni istinski navijači shvatiti. Meni je Sarajevo ispred svega i nikad nisam gledao da od kluba izvučem neku finansijku korist. Sarajevo je meni mnogo više od života i zbog toga sam tužan što ovo sve govorim", ističe Varešanović i na kraju razgovora dodaje:

"Uz sve probleme koje imamo, treći smo na tablici. Na kraju ćemo najvjerovatnije biti drugi. U situaciji kada nas je napustio gotovo cijeli tim mi smo opet u vrhu. No, ne valja Mirza jer nije od onih koji će saviti leđa, kao mnogi prije njega. Mene niko ne treba tjerati iz Sarajeva, kada osjetim da ne radim dobro, sam ću otići jer nikad neću dozvoliti da me neke anonimusi tjeraju iz mog kluba."