Portugalci zadržali nadu golom za 2:2 u 94. minuti!

Euro 2012, portugal, SAD, SP Brazil, portugal, gana, SP Brazil
Sve četiri momčadi, barem teoretski, mogu uoči zadnjeg kola u osminu finala iz skupina C, D, E, G i H.

Nakon svjetskog prvaka Španjolske i Engleske sa Svjetskog prvenstva zamalo je ispao još jedan nogometni velikan, Portugal. Na prošlom SP-u u JAR-u Ronaldo i društvo zapeli su u osmini finala, a prije toga 2006. u Njemačkoj u polufinalu ih je s 1:0 izbacila Francuska. Na zadnjem velikom natjecanju, EP-u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, u polufinalu ih je nakon penala izbacila Španjolska.

Portugalci su poveli već u petoj minuti pogotkom Nanija, no uslijedio je pritisak Amerikanaca, te šanse Bradleyja u 24. i 29. minuti i Dempseyja u 28. minuti. Sjajnu priliku imao je Portugal u zadnjoj minuti prvoga dijela, ali prvo je Nani zatresao okvir gola, a potom je udarac Edera nakon odbijanca obranio Howard.

SAD je imao veliku priliku u 55. minuti, Bradley je s pet metara pucao na prazan gol, a Ricardo Costa je u zadnji tren spasio svoju momčad. No u 64. minuti Jermaine Jones je sjajno potegnuo s 18 metara i neobranjivo rasparao suparničku mrežu za izjednačenje.

Dvije minute kasnije mogao je Meireles opet dovesti Portugal u vodstvo, a opet je obranio Howard. U 81. minuti Dempsey je ubacio loptu u portugalsku mrežu za 2:1! Portugalci su očajnički napali i kad se već činilo da je sve gotovo, Varela je u doslovno zadnjim sekundama sudačke nadoknade pogodio za konačnih 2:2 i zadržavanje nade uoči susreta s Ganom u zadnjem kolu, u kojemu SAD ide na Njemačku.

hrt.hr