Porto pobjednik Europske lige

Bio je to njegov 18. gol ove sezone čime je "El Tigre", kako glasi nadimak ovog kolumbijskog napadača, postavio novi rekord po broju golova u jednoj europskoj sezoni. Do ove sezone rekordan broj golova držao je bivši njemački reprezentativac Jurgen Klinsmann koji je u sezoni 1995/96. za Bayern u Kupu Uefa zabio 15 golova.

Bilo je to finale koje će ostati upisano i po nastupu čak 16 južoameričkih igrača u oba sastava. U redovima Porta susret su otvorila dva Kolumbijca (Falcao, Guarin), dva Brazilca (Hulk, Helton), Argentinac (Otamendi) i Urugvajac (Pereira), dok je u nastavku ušao još jedan Argentinac (Bellushi), te Kolumbijac (Rodriguez). Kod Brage startalo je šest Brazilaca (Lima, Cesar, Alan, Moraes, Paulao) i Peruanac (Rodriguez), a naknadno su u igru ušla još dva Brazilca (Kaka, Mossoro).

PORTO - BRAGA 1:0

DUBLIN. Stadion Aviva - 45.391 gledatelja; Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska);

Strijelac: 1:0 Falcao (44)

Žuti kartoni: Helton, Rolando, Sapunaru / Hugo Viana, Silvio, Garcia, Kaka, Mossoro

Crveni kartoni: -

PORTO: Helton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Pereira - Fredy Guarin /(od 73. Bellushi), Fernando, Moutinho - Hulk, Falcao, Varela (od 79. Rodriguez).

BRAGA: Moraes - Garcia, Paulao, Rodriguez (od 46. Kaka), Silvio - Custodio, Hugo Viana (od 46. Mossoro), Vandinho - Alan, Lima (od 66. Meyong), Paulo Cesar.

Kao što se i očekivalo Braga je tražila put do uspjeha čvrstom i zatvorenom igrom bezu suviše rizika. Kao što je i došla do finala. Praktički cijelo prvo poluvrijeme je u tome i uspijevala i lakoćom je zaustavljala Portove napade. Međutim, pogreška Alberta Rodrigueza koji je u 44. minuti na centru 'prodao' jednu loptu, a Porto izveo brzu kontru za vodstvo 1:0 prelomila je utakmicu. Strijelac je bio Kolumbijac Falcao nakon sjajnog ubačaja Fredyja Guarina.

U nastavku susreta Braga je bila prisiljena otvoriti igru i zaigrati s daleko više rizika. No, nije uspjela izjednačiti. Porto je znalački sačuvao prednost i sasvim zasluženo stigao do velikog slavlja.

Portu je ovo drugi trofej sezone nakon što je slavio u prvenstvu, a ove nedjelje ga očekuje i finale nacionalnog kupa.

(Fena)