Policija priznala propuste u privođenju navijača Hajduka u Zagrebu

policija i navijači
Jučerašnje priopćenje s web stranica MUP-a prenosimo u cijelosti:

Vezano uz priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova od 9. prosinca 2015. objavljeno na web stranicama MUP-a na poveznici http://www.mup.hr/226012/2.aspx, izvješćujemo javnost da je Služba za unutarnju kontrolu MUP-a podnijela izvješće ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.

Naime, nakon objave video snimke na kojoj se vidi postupanje policije prema navijačima na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu 5. prosinca 2015. godine, ministar unutarnjih poslova zatražio je od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a utvrđivanje svih okolnosti i činjenica vezanih uz zakonitost postupanja policije.

Nakon obavljenih provjera koje su uključivale obavljanje razgovora, uvid u svu dostupnu dokumentaciju, pregledavanje video snimki i druge radnje, Služba za unutarnju kontrolu MUP-a donijela je zaključak: iako se osoba prema kojoj se postupalo oglušila na izdano upozorenje policijskog službenika te posegnula rukom prema unutarnjoj strani odjeće, način postupanja policijskog službenika (pritisak stopalom na leđa) nije bio u skladu s taktikom postupanja policije.

S izvješćem je upoznat i načelnik policijske uprave koji će poduzeti daljnje mjere prema policijskom službeniku za čije postupanje je Služba za unutarnju kontrolu utvrdila da je suprotno pravilima struke.

MUP zaboravlja da su me pretukli i podmetnuli mi baklju

No, 27-godišnji mladić iz Splita koji je glavni "akter" ove priče i koji je iz svega izašao s masnicama po tijelu i poluzatvorenim okom nije u potpunosti zadovoljan nalazom Unutarnje kontrole.

- Dao sam im cjelokupnu izjavu o svemu što se događalo i drago mi je da su utvrdili da je bilo neprimjerenog postupanja prema meni. No, nikakav potez rukom ispod odjeće ja nisam napravio, to jednostavno nije istina, pa me zanima što je s daljnjim postupanjem policajaca u postaji gdje sam pretučen i gdje su mi pokušali podmetnuti baklju?

To se nigdje ne spominje u ovom njihovom priopćenju, kao da toga nije bilo?! E, ali ja ne odustajem, angažirao sam odvjetnika i podignuti ću tužbu protiv tih policajaca. Nadam se da je ovo samo dio izvješća unutarnje kontrole i da će se pozabaviti i ovim drugim dijelom koji je sad prešućen - komentirao  je pretučeni navijač, čiji je identitet poznat redakciji Slobodne Dalmacije.