FOTO  Pogled u prošlost: Kako je HŠK Zrinjski afirmirao razvoj nogometa u Hercegovini

pogled u prošlost, Stadion HŠK Zrinjski

U prilog toj tvrdnji predočiti ćemo nekoliko lako provjerljivih činjenica. Naime, u razdoblju između dva svjetska rata nogometaši Zrinjskog nisu imali samo sportske ambicije već su aktivno djelovali na kulturnom i akademskom planu te su sudjelovali u razvoju športske djelatnosti na području Hercegovine. Tako su brojni nogometaši HŠK Zrinjski iz tog doba ujedno bili članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Hrvoje", kao i članovi Hrvatske glazbe Mostar. Osim sklonosti prema glazbi, pjevanju i glumi dio obrazovanijih Plemića aktivno je sudjelovao u svakodnevnom akademskom životu grada Mostara. Danas u gradu egzistiraju dvije Akademije znanosti i umjetnosti, obje s hrvatskim predznakom i svaka specifična na svoj način.

Međutim malo je poznata činjenica da su Hrvati Mostara davne 1936. godine pokrenuli akciju osnivanja „Hrvatskog akademskog društva", za što su i dobili odobrenje tadašnje Banske uprave. Prva redovita skupština „Hrvatskog akademskog društva" održana je 21. srpnja 1936. godine u prostorijama „Hrvoja" kada je za tajnika izabran igrač Zrinjskog Žarko Šarac, za odbornika također Zrinjevac Mato Ančić dok se u nadzornom odboru nalazio dugogodišnji kapetan momčadi Ivan Rebac.

Osim sudjelovanja u kulturnim i akademskim zbivanjima grada Mostara članovi uprave i nogometaši HŠK Zrinjski pridonosili su razvoju športske djelatnosti, ne samo na području grada Mostara već i cijele Hercegovine. Tako je nepoznat podatak kako su pojedini nogometaši Gimnazijalnog kluba Zrinjski potpomogli osnivanje Jugoslavenskog športskog kluba (J.Š.K.) u Mostaru koji je u kasnijem razdoblju bio najljući gradski rival našim Plemićima. U to doba još uvijek nije bila dozvoljena obnova HŠK Zrinjski, ali su igrači ipak u prosincu 1918. godine u stanu Josipa Leinwebera svojim iskustvom nesebično potpomogli osnivanju spomenutog kluba.

Kako je osnovan ŠK Frankopan iz Širokog Brijega

Razvoj nogometa na području Širokog Brijega također je vezan za razdoblje između dva svjetska rata. Tako je nekoliko uglednih građana i zagrijanih sportaša u kolovozu 1932. godine odlučilo pokrenuti nogometne aktivnosti u Širokom Brijegu. Pošto tada Širokobriježani nisu imali vlastiti klub dio najvatrenijih ljubitelja nogometa išao je na utakmice u Mostar gdje su pratili uspjehe HŠK Zrinjski. Za pomoć kod osnivanja vlastitog kluba upravo su se obratili Plemićima koji su im odmah izašli u susret. Naime, HŠK Zrinjski ustupio je kompletnu dokumentaciju kako bi Širokobriježani mogli prepisati pravila, a što je bilo nužno predočiti uz pristupnicu tadašnjem nogometnom Podsavezu. Skupina zagrijanih Širokobriježana odlučila je novoosnovanom klubu prvotno dati naziv LAŠK, što je skraćenica od Lištički amaterski športski klub. Koliko su bili aktivni u svom naumu svjedoči činjenica da su u kratkom vremenskom roku uspjeli napraviti uređeno nogometno igralište te su okupili petnaestak nogometaša, od kojih je bilo i nekoliko kvalitetnijih igrača koji su svojevremeno nastupali za HŠK Zrinjski i sarajevski SAŠK. Kako bi se odužili Mostarcima, u Širokom Brijegu planirana je svečanost 8. rujna 1932. godine u sklopu koje su Širokobriježani u svojoj prvoj utakmici pred domaćom publikom željeli ugostiti upravo HŠK Zrinjski. Aktivnosti oko osnivanja nogometnog kluba u Širokom Brijegu i radovi na uređenje travnjaka nogometnog igrališta privlačili su veliku masu zainteresiranih koji su redovito dolazili pratiti treninge budućeg kluba. Konstituirajuća skupština održana je 21. kolovoza 1932. godine u Širokom Brijegu s koje su vlastima poslana pravila na odobrenje. Nazočio je veliki broj zainteresiranih Širokobriježana koji su tada odlučili da svoj nogometni klub nazovu ŠK Frankopan. Na skupštini je odmah upisano 80 podupiratelja, od kojih je njih 15 službeno osnovalo klub. Predsjednik kluba postao je Marko Zadro, potpredsjednik Jure Zeljko dok su za tajnike odabrani Josip Penavić i Mirko Markotić. Blagajnik je bio Stipica Galić, a odbornici: dr. Grubešić, Drago Penavić, Frano Matijević, Toma Paradžik i Ivan Kvesić. Revizori: Šćepa Galić i Šimun Buntić. Pročelnik je bio Josip Penavić, a kapetan momčadi Joža Čurić. Za trenera je HŠK Zrinjski Širokobriježanima ustupio svog odličnog igrača i tada kapetana momčadi Splićanina Duju Vlaka koji je djed poznatog dinamovca Marijan Vlaka. Kompletna imena uprave ŠK Frankopana navodimo kako bi širokobriješki sportski kroničari mogli kontaktirati obitelji utemeljitelja kluba te kako bi pokušali doznati što se dalje dešavalo sa osnovanim klubom pošto nije poznata njegova daljnja sudbina. Također nije poznato je li odigrana utakmica ŠK Frankopan-HŠK Zrinjski odnosno je li ŠK Frankopanu uopće odobreno djelovanje. Osim toga, kod pojedinih osoba se možda u obiteljskim albumima još uvijek nalaze neke od javnosti nepoznatih fotografija ŠK Frankopana, što bi pak lokalni ljubitelji nogometa svakako trebali dodatno istražiti.

I na koncu, u obiteljskim albumima nekadašnjih igrača HŠK Zrinjski vjerojatno se nalaze brojne zanimljive fotografije, ne samo nogometaša već i igrališta koja su bili vlasništvo kluba - što potvrđuju brojni pisani tragovi iz tog vremena.

HŠK Zrinjski je kratko vrijeme koristio i igralište u strogom centru grada (uz sami kružni tok Rondo) pa ukoliko netko među svojim starim fotografijama posjeduje snimak spomenute lokacije na kojem se vidi igralište i ukoliko je želi ustupiti kontakt može ostvariti preko slijedeće mail adrese [email protected]

Nino Rotim/HERCEGOVINA.in