Plemićima treba jedna europska priča za generacije koje dolaze, zove li se ona možda Utrecht?

Stadion HŠK Zrinjski, FK Velež, HŠK Zrinjski, FC Utrecht

Je li Zrinjski spreman za povijesni uspjeh? Nitko nije siguran  pa ni sami Plemići. Ono u što možete biti sigurni – svi Pod Bijelim brijegom vjeruju, a to je nužno za dobru priču… dobru europsku priču koja se Mostaru odavno čeka.
Zrinjski se u bh. nogometu dokazao – i više od toga. Rekorder je sa šest titula uz svoje ime, zadnjih šest godina samo mu Sarajevo paprira i to je dokaz da teško može bolje. No, što je sljedeće? Gdje Zrinjski, na kom planu, može dodatno podići svoj rejting? Jedini odgovor je Europa, a tamo Mostarci ovog četvrtka mogu ispisati svoje najsvjetlije stranice.

Zrinjski je izbacio koga je morao

Utrecht. Prošle sezone šesti klub nizozemske prvoligaške karavane, u Eredivisie iza Ajaxa, PSV-a, Feyenoorda, AZ-a i Vitessea… Dakle visoko i u europskim okvirima. Ne visoko u rangu Liga petice, ali tu iza. E taj Utrecht prilika je Zrinjskog da u Europi konačno napravi rezultat o kojem će pričati i generacije koje dolaze. A tog rezultata u Europi Plemići još nemaju. Jer izbacili su tek Marsaxlokk, Vaduz, Tobol, Tre Penne, Santa Colomu, Vallettu i Akademiju Pandev. ‘Izbacili smo i Partizan’, zavapiće zagriženjaci od navijača, ali svi dobro znamo da se beogradski klub sam izbacio – izbacili su ga ratoborni navijači, odnosno UEFA. Dakle, od klubova koje je Zrinjski izbacio rezultatom tu su dva s Malte te po jedan iz Lihtenštajna, Kazahstana, San Marina, Andore i Makedonije. Ne baš europski superteškaši, izuzev možda Tobola, sve odreda klubovi koje je Zrinjski morao izbaciti. I učinio je to. Ono što Plemići još nemaju u svom CV-u jedan je bujniji europski skalp, a u par navrata je bio blizu.

Propuštene prilike i poluprilike


Je li Slovan tamo 2009. bio prilika? Tako se svakako činilo nakon minimalnog poraza Slovaka u Mostaru, ali ispostavilo se da je tim iz Bratislave Pod Bijelim brijegom imao samo loš dan. Jer u uzvratu je slavio 4:0. Možda nije bila tako dobra šansa, ali i Odense bi se nekako mogao ugurati u ovu priču. Tog ljeta 2010., bilo je 5:3 za Dance kod njih, bio je to rezultat koji je Mostarcima dao nadu da i u uzvratu mogu zabiti, a možda ne primiti – ispostavilo se netočnim. Jer golova nije bilo. Uslijedilo je još nekoliko razočarenja, većih, jer činilo se da Zrinjski može izbaciti Legiju, dva puta Maribor, Spartak iz Trnave pa i Ludogorec, ali svi ti dueli po Mostarce su završili tijesnim ukupnim porazima. Uvijek je nešto nedostajalo, sastojak kojeg stalno nije bilo sigurno je bila i kvaliteta. E sad dolazimo do današnjeg Zrinjskog…, koji je, dojam je to iz uvodnih utakmica sezone, jači nego prošlosezonski, posebno prema naprijed. Dokazao je to uostalom u Utrechtu…

Utrecht je nezgrijan

U Nizozemskoj je, budimo pošteni, Utrecht pokazao zašto je fravorit, ali još je par stvari postalo evidentima, a očekivali smo ih. Utrecht je zapucao niz prilika, ili ako želite – osujetio ih je Ivan Brkić. No isto tako, bilo je itekako vidljivo da je nizozemski predstavnik nezagrijan, malčice i podcjenjivački nastrojen. Jer za Zrinjski se pripremio samo kroz jedan susret, a nedostatak tečnosti u igri to je zorno pokazao. U redu, u nastavku je Utrecht ubacio u par brzina više i upalio nitro, ali nije mu to bilo dovoljno za više od domaćih 1:1, rezultata koji je Pod Bijelim brijegom stvorio laganu europsku euforiju i učinio da se sinošnji gradski derbi s Veležom zauzme manje prostora u medijima nego bi inače. Utrecht je doduše u međuvremenu počeo svoju prvenstvenu kampanju, ali svejedno je šansa za Zrinjski tu.

Jednostavan recept

Recept za izbacivanje nizozemskog rivala zapravo je vrlo jednostavan, ali baš je od jednostavnih recepata teško napraviti nešto upečatljivo ukusno. Morao bi Zrinjski ponoviti prvo poluvrijeme protiv Utrechta, morao bi ponovno izići na travnjak sa ‘nema straha’ stavom, ne primiti gol, barem u prvih 45 minuta, i onda u nastavku uz pomoć tribina pokušati gurnuti rivala preko ruba. Možda bi i Hari Vukas, a i vjerojatno će, nešto promijeniti u odnosu na prvu utakmicu, iako je to djelovalo jako dobro. Ali mogao bi krenuti neznanto drukčije tek tako da zbuni Nizozemce – ukoliko je to moguće. Svaki standardni i nestandardni trik morat će pokušati isprobati Vukas da bi Zrinjski odveo dalje u 3. pretkolo Europske lige, na Malmo ili Domžale.

Piše: Slaven Nikšić/Dnevni list